vorst-wijnbouw

In Fläsch in het Rijndal niet ver van het skidorp Bad Ragaz greep men afgelopen nacht naar bijzondere middelen om de wijngaarden te beschermen. Het levert schitterende foto’s op maar zet ook aan het denken…

vuurwijn

wijnbouw1

sproeien

Met sproeien zijn fruitbomen beschermd tegen de ijzige temperaturen. Het werd gemakkelijk -5ºC vannacht en op de Glattalp zelfs -24,5ºC.

Het is mijn bescheiden verwachting (je moet wat roepen!) dat het de komende decennia weer opvallend kouder gaat worden. Ik voorzie barre tijden voor de optimisten die met wijnbouw zijn gestart in Nederland bijvoorbeeld. Over wijnbouw in de Alpen tijdens de Kleine IJstijd vond ik nog deze bemoedigende quote (bron):

Auch der Weinbau in Europa war von der Klimaveränderung schwer betroffen und es gab viele schlechte Jahrgänge, die aber immer wieder durch gute und herausragende Jahre mit Jahrhundertweinen unterbrochen wurden.

Wat dat betreft kunnen we dus nog goede zuidelijke wijnen verwachten in voor velen van ons de tweede helft van ons leven. Schermafdruk 2016-04-28 21.49.56Toch wel bizar om deze statistiek te zien. Als je bedenkt dat de zonneactiviteit de komende decennia ver onder alles zal liggen wat we sinds 1901 hebben gehad (en dus de periode van deze grafiek)… dan weet je dat je er minstens rekening mee moet houden dat er een kleine kans is dat Nederlandse wijnboeren weer beter bier kunnen gaan brouwen. Dat was alleen maar mogelijk omdat tijdens de Klein IJstijd ’s winters zo veel ijsblokken konden worden uitgezaagd en in ijskelders worden opgeslagen, dat je het bier ook kon koelen. Proost!

PS Volg de ontwikkelingen hierrr

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.