vorst-wijnbouw

In Fläsch in het Rijndal niet ver van het skidorp Bad Ragaz greep men afgelopen nacht naar bijzondere middelen om de wijngaarden te beschermen. Het levert schitterende foto’s op maar zet ook aan het denken…

vuurwijn

wijnbouw1

sproeien

Met sproeien zijn fruitbomen beschermd tegen de ijzige temperaturen. Het werd gemakkelijk -5ºC vannacht en op de Glattalp zelfs -24,5ºC.

Het is mijn bescheiden verwachting (je moet wat roepen!) dat het de komende decennia weer opvallend kouder gaat worden. Ik voorzie barre tijden voor de optimisten die met wijnbouw zijn gestart in Nederland bijvoorbeeld. Over wijnbouw in de Alpen tijdens de Kleine IJstijd vond ik nog deze bemoedigende quote (bron):

Auch der Weinbau in Europa war von der Klimaveränderung schwer betroffen und es gab viele schlechte Jahrgänge, die aber immer wieder durch gute und herausragende Jahre mit Jahrhundertweinen unterbrochen wurden.

Wat dat betreft kunnen we dus nog goede zuidelijke wijnen verwachten in voor velen van ons de tweede helft van ons leven. Schermafdruk 2016-04-28 21.49.56Toch wel bizar om deze statistiek te zien. Als je bedenkt dat de zonneactiviteit de komende decennia ver onder alles zal liggen wat we sinds 1901 hebben gehad (en dus de periode van deze grafiek)… dan weet je dat je er minstens rekening mee moet houden dat er een kleine kans is dat Nederlandse wijnboeren weer beter bier kunnen gaan brouwen. Dat was alleen maar mogelijk omdat tijdens de Klein IJstijd ’s winters zo veel ijsblokken konden worden uitgezaagd en in ijskelders worden opgeslagen, dat je het bier ook kon koelen. Proost!

PS Volg de ontwikkelingen hierrr

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.