stluc0403

We starten met een verzameling Zwitserse cams vanochtend. Hierboven alvast St. Luc in het Val d’Anniviers.

[metaslider id=56640]

En we zijn los met een collectie sublieme webcambeelden. Wat valt op? De meetstok van de Leglerhütte op 2250m in Noordoost-Zwitserland is ondergesneeuwd. Dat zie je niet vaak! We zien ook dat het echt een pure noordkantstuwing is met zon aan de zuidkant. Ook in Graubünden. In Centraal-Zwitserland zien we een sneeuwgrens van 500m. Dat is niet des maart! Dat is gewoon een hele koude start van het voorjaar. Welke cam vind jij de mooiste?

sneeuwprocent0403

Het is bijna ongemerkt ook tijd voor een pure noordkantdump want kijk eens hoe op bovenstaande kaart de zuidkant de noordkant toch weer heeft ingehaald. Maar ook de noordkant is heel dicht bij de royale normaal gebleven en kan de 110% nu wel weer aantippen waardoor de kaart van kleur zal veranderen morgen.

diedamskopf0403

Ondertussen is de sneeuw ook in Vorarlberg goed op gang gekomen. Hier de Diedamskopf in het Bregenzerwald.

kleinwalsertal0403

En oh wat moet het heerlijk zijn om met zo’n sneeuwfrees te rijden. Ik ga er op korte termijn eentje aanschaffen… we moeten toch voorbereid zijn op de nieuwe kleine ijstijd! Kiekje is trouwens van Kleinwalsertal!

legrandbornand0403

In Le Grand Bornand op 1000m in de Haute-Savoie zien we de regen pas net in sneeuw overgaan. In Les Menuires is het mistig zodat we die cam niet hoeven te tonen.

vrijdag13gfs

In de titel van dit bericht zeg ik: “ongewijzigd weerbeleid”. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor het Amerikaanse model vanochtend…. puur hogedrukweer tot het gaatje..

vrijdag13ec

Het Europese model laat al op 11 maart bewolking en lichte neerslag naar de Alpen doordringen en herhaalt dat iets sterker op vrijdag de 13e. Nee, niet slaan als dat gaat uitkomen want dan blijf ik nergens met mijn prognose van gisteren in tekst en video.

windstoot

Wat wel gaat uitkomen is dat de sneeuw van de huidige dump flink zal zijn… Puella hebben we hem hier gedoopt! Vandaag het meeste in Zwitserland. Morgen zal dat Oostenrijk zijn. Met morgen daarbij ook stormachtige wind. Hier en daar zullen hogere skiliften sluiten. Het zal echt bar zijn. Het goede nieuws is dat vrijdag al puur zonnig kan zijn in de hele Alpen. Met wel nog die harde wind. Wat dat betreft ook deze week toch wel een droomweek. Vooral ongekend winters voor begin maart. Zaterdag dan rustiger weer en minder sneeuw dan eerst gedacht in Oostenrijk. gewoon wat verspreide sneeuwbuitjes worden nu berekend. Prima reisdag dus. En vanaf zondag grand beau. Maar voor hoe lang? Vanavond het Salomons-oordeel daarover!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.