Zermatt vanochtend. De Zwitserse skigebieden zijn open. Per kanton verschillende regels met betrekking tot de hotels en restaurants. Maar het is ze met dit moedige beleid gegund dat ze momenteel ook de meeste sneeuw hebben en ook gaan krijgen.

Dit is wat er in de berekening is. Qua neerslag regen plus sneeuw. Heel bijzonder die pieken rond Bazel! OK de Franse gebieden doen ook leuk mee maar daar staan de liften stil. Zo sneu en zinloos.

Op 1300m in Zwitserland zijn dit de temperaturen en is dus minstens boven 1500m echt alles sneeuw. Ook hier in Oostenrijk. Ach even een beetje regen lager in de dalen hoort er gewoon bij.

Nu dan eens kijken naar wat er al ligt. Hierboven de Aletschgletscher vorig jaar en nu.Dan het lawinegevaar…

Hoppa 5! Maar op Google News vind ik nog geen grote lawinedrama’s. Is ook echt zo dat juist bij dit hoge gevaarniveau de toerskiërs even binnen blijven. Zakt het gevaar naar 3 gaan ze er weer op uit en sterven ze. De grote trend de laatste jaren is het toerskiën op de piste. Veilig en goedkoop!

 Nou… in een groot deel van Zwitserland ligt bijna 2 keer zo veel als normaal voor de tijd van het jaar. Hebben ze hier ook de klimatologie 10 jaar opgeschoven (staat hier niks over, wie het weet mag het zeggen)? Want zo hoog zijn de waarden nog niet eens. Op enkele plekken net boven 3 meter. Maar het is nog maar januari natuurlijk.

Snel de sprong naar Nederland. Hele goede modelruns nu. Het Amerikaans model laat de winter 6 februari invallen met ook komend weekeinde al een voorproef met sneeuwkansen. De februariinter wordt kurkdroog. Goed voor zwart ijs! Ehhh moet ik in quarantaine als ik naar Nederland kom?

Nou hoe eens kun je het zijn? Ook het Europees weermodel laat de winter 6 februari invallen. Met ook dat koude weekeinde voor de boeg. De gestippelde controlerun doet er een schepje bovenop. Met zeer strenge vorst in het verschiet.

Leef mee met de weerkaarten en mijn verhaaltje daarover. Ik wil dit elke dag gaan doen.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Donaties blijven verder welkom om dit plekje op internet open te houden!

Ik zou het nog bijna vergeten te melden. Het gaat mis met de sneeuw voor de noordelijke provincies op dit moment. Ook het KNMI meldt enkel sneeuw voor het uiterste noordoosten. Tja zo nauwkeurig pissen de weergoden niet. Het verschil is 150km. Maar als de vorst komt in februari zijn er ook kleine sneeuwbuitjes voor die vrolijke witte aanblik als je schaatst!

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

PS Zeer goede berichten uit Zwitserland over de werking van het Pfizer vaccin! Lees en volg het hier! Ik ben bezig een plekje in te richten op patreon voor mensen die mijn soms ongezouten mening over dingen missen. Kunnen we het hier wat luchtiger houden.

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Ieke · 28 januari 2021 op 13:46

Top bericht Hajo,

Als dit gaat uitkomen, dan kan ik hier in Thüringen mijn borst nat maken .

mick · 28 januari 2021 op 14:55

Ik geniet van zo’n filmpje Hajo 😀

Gesloten voor reacties.