Zermatt vanochtend. De Zwitserse skigebieden zijn open. Per kanton verschillende regels met betrekking tot de hotels en restaurants. Maar het is ze met dit moedige beleid gegund dat ze momenteel ook de meeste sneeuw hebben en ook gaan krijgen.

Dit is wat er in de berekening is. Qua neerslag regen plus sneeuw. Heel bijzonder die pieken rond Bazel! OK de Franse gebieden doen ook leuk mee maar daar staan de liften stil. Zo sneu en zinloos.

Op 1300m in Zwitserland zijn dit de temperaturen en is dus minstens boven 1500m echt alles sneeuw. Ook hier in Oostenrijk. Ach even een beetje regen lager in de dalen hoort er gewoon bij.

Nu dan eens kijken naar wat er al ligt. Hierboven de Aletschgletscher vorig jaar en nu.Dan het lawinegevaar…

Hoppa 5! Maar op Google News vind ik nog geen grote lawinedrama’s. Is ook echt zo dat juist bij dit hoge gevaarniveau de toerskiërs even binnen blijven. Zakt het gevaar naar 3 gaan ze er weer op uit en sterven ze. De grote trend de laatste jaren is het toerskiën op de piste. Veilig en goedkoop!

 Nou… in een groot deel van Zwitserland ligt bijna 2 keer zo veel als normaal voor de tijd van het jaar. Hebben ze hier ook de klimatologie 10 jaar opgeschoven (staat hier niks over, wie het weet mag het zeggen)? Want zo hoog zijn de waarden nog niet eens. Op enkele plekken net boven 3 meter. Maar het is nog maar januari natuurlijk.

Snel de sprong naar Nederland. Hele goede modelruns nu. Het Amerikaans model laat de winter 6 februari invallen met ook komend weekeinde al een voorproef met sneeuwkansen. De februariinter wordt kurkdroog. Goed voor zwart ijs! Ehhh moet ik in quarantaine als ik naar Nederland kom?

Nou hoe eens kun je het zijn? Ook het Europees weermodel laat de winter 6 februari invallen. Met ook dat koude weekeinde voor de boeg. De gestippelde controlerun doet er een schepje bovenop. Met zeer strenge vorst in het verschiet.

Leef mee met de weerkaarten en mijn verhaaltje daarover. Ik wil dit elke dag gaan doen.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Donaties blijven verder welkom om dit plekje op internet open te houden!

Ik zou het nog bijna vergeten te melden. Het gaat mis met de sneeuw voor de noordelijke provincies op dit moment. Ook het KNMI meldt enkel sneeuw voor het uiterste noordoosten. Tja zo nauwkeurig pissen de weergoden niet. Het verschil is 150km. Maar als de vorst komt in februari zijn er ook kleine sneeuwbuitjes voor die vrolijke witte aanblik als je schaatst!

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

PS Zeer goede berichten uit Zwitserland over de werking van het Pfizer vaccin! Lees en volg het hier! Ik ben bezig een plekje in te richten op patreon voor mensen die mijn soms ongezouten mening over dingen missen. Kunnen we het hier wat luchtiger houden.

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Ieke · 28 januari 2021 op 13:46

Top bericht Hajo,

Als dit gaat uitkomen, dan kan ik hier in Thüringen mijn borst nat maken .

mick · 28 januari 2021 op 14:55

Ik geniet van zo’n filmpje Hajo 😀

Gesloten voor reacties.