Hoe mooi! Het schitterende hotel Walserhuus bij Davos is al bedolven onder een dikke laag sneeuw. Op 1860m. Ik zou zeggen bekijk hun website eens. Wat een mooie plek. Maar heel Zwitserland is wit zowat.

En het westen van Oostenrijk ook al voor het vallen van het duister…

Zoals in Lech… wat een gigantisch licht trouwens? Wat is dat voor een bouwproject of zo?

Eergisteren is mooi voor de sneeuw uit de sneeuwmeter op het Furkajoch weer geplaatst. Aart spotte het en op foto-webcam kun je zo terugzoeken hoe het ding er is gekomen. Nou één dagje mooi weer had het ding… en toen…

… regen en die ging vanaf 9.50u zo aan de camera kleven dat we nu niets meer zien daar. Nou het is ook echt afgelopen hier in Oostenrijk tenminste het seizoen. Niet in het Walserhuus… dat is 365 dagen per jaar open. Het is gewoon een soort eindstemming nu… ook met Corona. Duitse minister geeft nu al negatief reisadvies voor de hele winter. Nu ja…

In Oostenrijk sneeuwt het nog tot morgenavond. EInd evan e maand dan nog en neerslagpiek met een bijna 1000m hogere sneeuwgrens. Dan ineens weer 3 hele mooie dagen… en dan weer herfst!

Hier de kaart voor de mooie dagen begin oktober. Maar voor het zover is ….

… valt er tot morgenavond nog 20cm langs de hoofdkam in Oostenrijk. Je moet van deze getallen al 20cm aftrekken voor wat er al gevallen is.

Voor de Franse Alpen en Zwitserland zien we idiote sneeuwhoogtes. Dat is daar in het hooggebergte inderdaad. Boven 2500m gaat echt serieuze sneeuw vallen. Sneeuw die misschien de winter wel gaat halen op die hoogte.

Het ensemble voor het Frans-Zwitsers-Italiaanse drielandenpunt. De Mont Blanc dus.

Dus inderdaad! Een nieuwe versie van het model met nu 31 leden waaronder de controlerun! Leuk om te kijken of GFS daarmee en met andere “verbeteringen” ook echt beter geworden is. Resolutie helpt natuurlijk.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.