Nou de winter in de Alpen is gekomen. Het heeft vannacht tot beneden gesneeuwd. En de winnaar is? Zwitserland! Je hebt van die momenten dat het in het westen in de Franse Alpen wat te warm is, in Oostenrijk te droog en Zwitserland wint. Ja en bijna altijd in zo’n situatie doet Vorarlberg en de Arlberg en ook het Paznauntal in Oostenrijk nog heel mooi mee. Laten we genieten van de beelden …

De onderste schitterende foto is Arosa.

Zelfs de Jura is wit geworden.

Natuurlijk kijken we ook even in de andere Alpenlanden. Niet de meste sneuw maar wel de mooiste kiek komt uit Meribel in de Trois Vallées.

In Italië kijken we naar Livigno. Nice.

In Oostenrijk geeft de onlangs geplaatste sneeuwmeter op het Furkajoch zijn eerste 15cm aan.

Mijn geliefde Berghotel Rudolfshütte is een plaatje. Maar nog gesloten natuurlijk.

En St. Anton geeft al erg veel zin om te gaan skiën.

Kalverliefde in het Kleinwalsertal.

En het is niet voor het laatst. Er komt nog eens sneeuw langs. De grafiek is zo in de buurt van Liechtenstein op 1600m. Even fors koud ook. Vrijdag 5 november ga ik zeker de gletsjer op. Sinterklaas komt een maand te vroeg. Daarna?

Al 5 modelruns op rij produceert het GFS-model hogedruk met de kern op of bij de Lage Landen. Afgezien van ochtendmist gaat het een zeer fraaie periode worden waarbij Moskou al de winter in gaat maar Europa nog even pas op de plaats maakt.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Tjeerd · 3 november 2021 op 19:48

Mooi bericht weer Hajo!
Hans ter Braak woont daar mooi in het Kleinwalsertal.
Nooit geweest, toch eens heen gaan.
Wanneer opent de Rudolfshutte?
Wij waren daar afgelopen zomer.Toen was het er al prachtig.

Gesloten voor reacties.