Gisteravond ging de dikke regen in Obertauern over in mooie sneeuw. Het eerste uur was het natte sneeuw waarop uiteindelijk nog 3cm droge sneeuw viel. Hoger in het skigebied waar Ronaldo en ik zo direct gaan schatgraven is zeker wel 15cm poeder gevallen. In het westelijk Alpengebied viel veel meer sneeuw. Hierboven een plaatje uit Zinal in het Val d’Anniviers waar het vaochtend nog lekker door dumpt. De sneeuwgrens daalde fors tot 550m in de Jura, 700m in Wallis en 1250m in Graubünden en het Berner Oberland. In dit artikel lees je dat er in Zwitserland 30 tot 90cm is gevallen. Help mee zoeken waar die 90cm viel. Lees hierrrr ook over het jaarbericht van het Zwitserse sneeuw- en lawineinstituut SLF dat heeft aangegeven dat voor het Zwitserse Mittelland de koudste en sneeuwrijkste winter sinds 26 jaar is geweest.[fbphotos id=”580205338680342″]Het is genieten van alle plaatjes dwars door de Alpen. Les Menuires en de hele Trois Vallées zijn gezegend. Vorarlberg heeft ook leuk geprofiteerd. De hevigste sneeuw zien we in Wallis, Graubünden, Tessin. In Aosta heeft het mooi gesneeuwd maar meer zoals in de Franse Alpen: 20cm.

Met dank aan Ab deze kaart van de grondvorst vannacht. Best heftig. KNMI Actueel leert dat Twente ook op meethoogte -3,5°C is geweest. Bizar. En interessant om te evalueren hoe eea tot stand is gekomen gezien wat Frederic, Arjan en Leo er gisteren over zeiden. Sjaco lacht in zijn vuistje… ik zeg eerlijk: ik had het zeker niet beter kunnen aangeven.  

Het Europese model heeft twee voor Koninginnedag ijzige runs uitgespuugd. Met sneeuwkansen! De ochtendrun van vandaag is net binnen en die is niet heel veel beter. Het Amerikaanse model legt de grens tussen koud en warm nu meer op de Noordzee waardoor we nog richting 14°C zouden kunnen gaan. Het yin-yang spanningsveld is duidelijk! Benieuwd wat jullie er vandaag in de reacties van maken. Kijk samen ook naar de verwachting voor de Alpen. Want die sneeuw vandaag is leuk maar het gaat nu snel weer warmer worden. Het zal veel ook spontane lawines gaan opleveren.[fbphotos id=”580503368650539″]De plaat van Martin uit Les 2 Alpes is een weekje oud. De anderen zijn van vandaag. Top plaat uit Ischgl van Ulla.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.