Gisteravond ging de dikke regen in Obertauern over in mooie sneeuw. Het eerste uur was het natte sneeuw waarop uiteindelijk nog 3cm droge sneeuw viel. Hoger in het skigebied waar Ronaldo en ik zo direct gaan schatgraven is zeker wel 15cm poeder gevallen. In het westelijk Alpengebied viel veel meer sneeuw. Hierboven een plaatje uit Zinal in het Val d’Anniviers waar het vaochtend nog lekker door dumpt. De sneeuwgrens daalde fors tot 550m in de Jura, 700m in Wallis en 1250m in Graubünden en het Berner Oberland. In dit artikel lees je dat er in Zwitserland 30 tot 90cm is gevallen. Help mee zoeken waar die 90cm viel. Lees hierrrr ook over het jaarbericht van het Zwitserse sneeuw- en lawineinstituut SLF dat heeft aangegeven dat voor het Zwitserse Mittelland de koudste en sneeuwrijkste winter sinds 26 jaar is geweest.[fbphotos id=”580205338680342″]Het is genieten van alle plaatjes dwars door de Alpen. Les Menuires en de hele Trois Vallées zijn gezegend. Vorarlberg heeft ook leuk geprofiteerd. De hevigste sneeuw zien we in Wallis, Graubünden, Tessin. In Aosta heeft het mooi gesneeuwd maar meer zoals in de Franse Alpen: 20cm.

Met dank aan Ab deze kaart van de grondvorst vannacht. Best heftig. KNMI Actueel leert dat Twente ook op meethoogte -3,5°C is geweest. Bizar. En interessant om te evalueren hoe eea tot stand is gekomen gezien wat Frederic, Arjan en Leo er gisteren over zeiden. Sjaco lacht in zijn vuistje… ik zeg eerlijk: ik had het zeker niet beter kunnen aangeven.  

Het Europese model heeft twee voor Koninginnedag ijzige runs uitgespuugd. Met sneeuwkansen! De ochtendrun van vandaag is net binnen en die is niet heel veel beter. Het Amerikaanse model legt de grens tussen koud en warm nu meer op de Noordzee waardoor we nog richting 14°C zouden kunnen gaan. Het yin-yang spanningsveld is duidelijk! Benieuwd wat jullie er vandaag in de reacties van maken. Kijk samen ook naar de verwachting voor de Alpen. Want die sneeuw vandaag is leuk maar het gaat nu snel weer warmer worden. Het zal veel ook spontane lawines gaan opleveren.[fbphotos id=”580503368650539″]De plaat van Martin uit Les 2 Alpes is een weekje oud. De anderen zijn van vandaag. Top plaat uit Ischgl van Ulla.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.