m-1997-1-11-schaatstocht-grou-boorne-nijbeets-8.large

De een spaart postzegels, de ander foto’s van alle grote toertochten op natuurijs sinds 1962. Ja dat is dus inclusief de Elfstedentocht van 1963. Hierboven de tocht langs Grou, Boorne en Nijbeets van 1997. Hierrr de hele website van een anonieme maker. Of we dit jaar weer op de schaats komen? Vorige herfst voorspelde ik voor vorige winter een kortstondig schaatsmoment in een zachte winter. Het lukte “net”. Zie mijn ultimate fail video van 7 februari. Voor komende winter al beloofd: als ik er weer naast mocht zitten dan zonder wetsuit de plomp in. Heb er tenslotte voor getraind.

koudeblob

Ik verklap nu al dat ik meer kou, sneeuw en ijs voorspel voor komende winter dan de vorige. Schaatsen zal geen maybe zijn. Ik hecht aan de uitleg van Joe Bastardi over afwijkingen van het zeewater in vergelijking met eerdere situaties. Kijk in deze video vanaf 12m22s. Ben je dieper geïnteresseerd zeker de hele video kijken.

morgensneeuw

Dus natuurijs is een big thing! Op 29 oktober ben ik uitgenodigd om een lezing te geven bij de mensen van de Noorderrondritten. Een hele eer! Maar wij zijn nu echt even stoked over de Wintereinbruch morgen. Ik zal morgen extra vroeg opstaan – laten we zeggen om half 6 – omdat de eerste sneeuw in de Franse Alpen dan al gevallen is. Op dat moment open ik een liveblog en gaan we de hele dag door. 😉

PS Donkere wolken pakken zich samen boven Chamonix in de Savoie Mont Blanc

donkerewolkenchamonix2209


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.