m-1997-1-11-schaatstocht-grou-boorne-nijbeets-8.large

De een spaart postzegels, de ander foto’s van alle grote toertochten op natuurijs sinds 1962. Ja dat is dus inclusief de Elfstedentocht van 1963. Hierboven de tocht langs Grou, Boorne en Nijbeets van 1997. Hierrr de hele website van een anonieme maker. Of we dit jaar weer op de schaats komen? Vorige herfst voorspelde ik voor vorige winter een kortstondig schaatsmoment in een zachte winter. Het lukte “net”. Zie mijn ultimate fail video van 7 februari. Voor komende winter al beloofd: als ik er weer naast mocht zitten dan zonder wetsuit de plomp in. Heb er tenslotte voor getraind.

koudeblob

Ik verklap nu al dat ik meer kou, sneeuw en ijs voorspel voor komende winter dan de vorige. Schaatsen zal geen maybe zijn. Ik hecht aan de uitleg van Joe Bastardi over afwijkingen van het zeewater in vergelijking met eerdere situaties. Kijk in deze video vanaf 12m22s. Ben je dieper geïnteresseerd zeker de hele video kijken.

morgensneeuw

Dus natuurijs is een big thing! Op 29 oktober ben ik uitgenodigd om een lezing te geven bij de mensen van de Noorderrondritten. Een hele eer! Maar wij zijn nu echt even stoked over de Wintereinbruch morgen. Ik zal morgen extra vroeg opstaan – laten we zeggen om half 6 – omdat de eerste sneeuw in de Franse Alpen dan al gevallen is. Op dat moment open ik een liveblog en gaan we de hele dag door. 😉

PS Donkere wolken pakken zich samen boven Chamonix in de Savoie Mont Blanc

donkerewolkenchamonix2209


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.