We beginnen vandaag even wat dichter bij huis want de liefhebbers moeten er snel bij zijn. In hoog-België ligt weer sneeuw! Met 5 tot plaatselijk ruim 15 centimeter zoals hierboven op de Mont Rigi is dat alweer genoeg om enkele pistes geprepareerd te hebben. Meer gedetailleerde info hier; dank je wel voor de tip Kirsten!
Vandaag kan daar nog zo’n 5 centimeter bijvallen en blijft de temperatuur tot in de avond onder nul. Dan volgt zoals we inmiddels weten de snelle opwarming, al zijn er tegen eind volgende week wellicht nieuwe kansen te bespeuren. Actueel overigens al wat lichte sneeuwval in het zuidwesten van België. De meer intensieve neerslag zal tegen de middag ook over Nederland gaan trekken. De kansen op een tijdelijk sneeuwdekje zijn wat geslonken maar nog steeds aanwezig, met name voor de oostelijke helft in de loop van de middag en het begin van de avond.
Snel door naar de Alpen. Er staat weer genoeg te gebeuren maar we beginnen de dag in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk nog meest zonnig zoals hier bij Cescia in Kirchberg!
Hoe koud is het geworden? De minima heb ik nog niet beschikbaar maar hier de temperaturen half tien deze ochtend. Op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst, boven de 2000 meter op de meeste plaatsen (ruim) onder de 20 graden onder nul!
Op de radarbeelden zien we de bewolking en neerslag vanuit het westen snel toenemen.
In de loop van de middag zal de eerste sneeuw de Zwitserse en Franse Alpen aandoen. Check in het reisbericht van gisteravond hoe dat precies gaat uitpakken tijdens komend wisselweekeinde.
Er staan absurde hoeveelheden op de kaarten. Tot morgenavond gaat er op uitgebreide schaal 60 mm of meer vallen wanneer dat in vloeibare vorm is. Om die berekende hoeveelheid om te zetten in sneeuw gebruiken we ruwweg een factor 10: meer dan 60 centimeter dus. Maar we weten het: de sneeuwgrens gaat oplopen.
Zaterdag krijgt de noordkant dit te verwerken. Bij aanvang zal het tot in meeste dalen sneeuwen, vanaf vannacht loopt de sneeuwgrens vanuit het westen op naar zo’n 1000 meter en morgen geleidelijk bijna overal naar een krappe 2000 meter.
Wat daarna staat te gebeuren is een ware thriller. Tot volgende week vrijdag staan in het Europese ECMWF weermodel in totaal deze neerslaghoeveelheden op de jongste kaarten. Het Amerikaanse GFS model doet er nog een schepje -of beter gezegd een plons- bovenop.
Want oei en ai. Dit zou zo maar eens donderdag kunnen gebeuren: 25 tot 35 mm in vloeibare vorm in zes uur tijd tot ver boven de 2000 meter voor de (noord)westkant. Oostenrijk komt in dit scenario iets beter weg maar wordt ook niet gespaard. Dit drama volgens het GFS.
Het ECMWF doet met uiteraard iets andere timing vergelijkbare hoeveelheden maar houdt de sneeuwgrens meest veel lager. Waar zit het verschil?
Dit is hoe het niet moet. In het GFS wappert een pal westelijke aanvoer met oorsprong Azoren tegen de Alpen.
Het ECMWF laat het knietje van de hogedruk mooi naar het noorden lopen waardoor de aanvoerrichting niet west tot zuidwest maar juist noordwest is. In feite een vrij klein verschil maar met dus enorme gevolgen. Spannend en afwachten maar!
Op de wat langere termijn zijn de modellen het dan juist weer redelijk met elkaar eens: tegen volgend weekend een verdere uitbreiding van het hoog richting het noorden en dus weer uitstroom van nieuwe kou en sneeuw richting het zuiden is waar we zeker op mogen hopen.
Kijken we stiekem nóg wat verder weg zien we in het GFS aspiraties tot een Scandinavisch hoog, maar de setting is niet gunstig genoeg om een mooie noordooster te doen opsteken. En in het ECMWF lukt dat sowieso niet vanmorgen; daar wordt het hoog weer wat afgebroken. Maar blijft de noordwestelijke stroming wel in stand. Goed genoeg voor de Alpen. Ver weg nog; afwachten maar.
Ik zou hem bijna vergeten maar sowieso veel neerslag dus. Dit is de meest extreme kaart tot nog toe; de totalen volgens de GFS hoofdrun voor de komende 10 dagen. Waar de sneeuwgrens ook komt te liggen; we moeten ook ernstig rekening gaan houden met wateroverlast en modderlawines.
Of tot slot nog even naar de nieuwste ensembles kijken. Voor Nederland doen we de temperaturen op zeeniveau. Vanaf 7 januari een aantal lijntjes om voor te duimen maar overtuigend is het allerminst.
Voor de Alpen kijken we naar de naar het 850 hectopascal-vlak in de vrije atmosfeer. Voor Les Portes du Soleil zien we de enorme neerslagpiek precies samen vallen met de hoogste temperaturen. Sneeuwgrens in de hoofdrun (de zwarte lijn) op 2200 meter. Wel bovenin het ensemble met veel spreiding maar toch behoorlijk wat ondersteuning. Een scenario waar we dus wel degelijk rekening mee moeten houden.
Vorarlberg min of meer hetzelfde verhaal maar nog meer spreiding; kennelijk is het onzeker hoe ver de warmte naar het oosten weet door te dringen.
Het Salzburgerland komt duidelijk beter weg in deze setting. We gaan het volgen!
100 reacties
Reacties zijn gesloten.