Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

In welk dorp je ook verblijft, Kleinwalsertal doet je verbazen.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Zweten van dinsdag tot en met vrijdag en daarna weer afkoelen?

check ook eens

100 Reacties

 1. Ab schreef:

  @Leo, mss heb je nog niet de moyenne gezien van de EC 00z run maar daar gaan de meeste members toch voor een opbouwende Scandi hoog gezien de druk kaarten op de 500hpa vlak.
  Dus ook bij EC aspiraties vwb een mogelijke Scandi hoog. Nog niets beslist 😉

 2. Moes schreef:

  Duimen voor het ECMWF maar dan.
  Op korte termijn knietje wat meer noordelijk voor een lagere sneeuwgrens en op lange termijn terugtrekkend hoog om de weg weer vrij te maken voor een mooie sneeuwrijke nw stroming 😉

 3. Menno schreef:

  Wat een knotsgekke kaarten zeg !!!

 4. Franklyn schreef:

  Al jarenlang een trouwe volger van deze site en geef als ik in de alpen ben altijd updates op locatie. De aanloop naar het seizoen 2017/2018 is super verlopen. Echter het “probleem” voor de sneeuwcondities” zit hem in zeker het laatste decennia dat er in de alpen geen sprake meer is van “stabiel” winterweer. Er zijn nog wel voldoende sneeuwmomenten maar steeds vaker steekt het fenomeen WC de kop op met als gevolg ( te ) hoge temperaturen en/of regen tot 2000 meter. Met name de skigebieden in Oostenrijk tussen 500m tot 2000m krijgen daarom steeds meer te maken met zeer wisselen sneeuwcondities. Mijn advies voor Oostenrijkgangers voor de komende jaren is dus om wel de gebieden op te gaan zoeken vanaf 1500m tot 3000m om het risico op ‘slechte” skicondities te verkleinen. Uit ervaring is het toch een stuk minder skiën een natte papperige sneeuw vanaf 11:00 ‘s-ochtends.

  • youri schreef:

   sorry hoor maar wat een aangedikt broodje-aap-kletskop-koek-verhaal… ski al jaren in de lager gelegen oostenrijkse gebieden.. ooit wel eens een dag pech.. of wat slush in laatste stukkie dalafdaling aan begin van de middag..maar dat is ‘t dan ook… man dat is al decennia zo… vergeet niet dat er ook steeds meer mensen op wintersport gaan.. niet alleen niet alleen west europeanen.. tegenwoordig doet ook het hele oostblok mee… pistes krijgen het gewoon hard te verduren…

  • nils schreef:

   @Franklyn
   Jij vindt het nog niet druk genoeg in de skigebieden?
   Categorie vol=vol! Om hoog te zitten in Oostenrijk moet je flink in de portemonnee (is ook wel te zien aan de NL bolides die hier rondrijden)
   Maar gelukkig kun je ook laag en betaalbaar verblijven en met de lift omhoog… bijv de meeste dorpen in Montafon liggen onder de 1000 meter maar de gebieden liggen grotendeels boven de 1300/ 1500 meter.

 5. Martijn sonnenberg schreef:

  achterlijke neerslag piek is natuurlijk wel een enorme uitbijter, zowel qua temperatuur als qua neerslag. soep (neerslag) zal dus wel niet zo heet gegeten worden. Ik zie de GFS hoofdrun de laatste weken wel vaak in de ‘extremere’ oplossingen zitten in plaats van rond het ensemble gemiddelde. Toeval? of is er een trendmatige/modeloorzaak?

  • Frederic schreef:

   qua neerslaghoeveelheden staat GFS in ieder geval niet alleen. Ook EC gaat voor de dikke 3meter (!) vanochtend:

  • Frederic schreef:

   Dat de hoofdrun zo fel verschilt van het ensemble qua neerslaghoeveelheid is dat het ensemble-computermodel een pruts model is. Veel te eenvoudig, zeker wat reliëfvoorstelling betreft. Daar worden de Alpen gewoon als een bult gemodelleerd, met amper valleien in. Nee, die 300mm voor de NW-Alpen zit er echt wel in hoor.

   • Martijn sonnenberg schreef:

    maar met dat verschil in modellering van hoofd en bijruns verklaar je nog niet waarom de temperatuur in deze run veel hoger utvalt dan een flink deel van de leden (dat heeft namelijk veel meer met de stromingsrichting te maken wat zijn oorsprong vindt ten westen van de alpen). Dat zie ik de laatste weken ook aan de andere kant van het spectrum: hoofdrun heel veel kouder dan de rest. Buiten dat de modellen van de ensembleleden op lokaal gebied eenvoudiger zijn kan dat toch niet de enige verklaring wezen?

  • Frederic schreef:

   En verder hangt het komende week puur af van de exacte ligging van de straalstroom. Ligt die pal op de NW-Alpen zoals gisteren op de kaarten stond, dan gaat die sneeuwgrens best meevallen met dan vrij hoge sneeuwgrens in westelijke Alpen, maar snel afnemend richting Oostenrijk.
   Maakt die daarentegen een kleine meander over de NW-Alpen heen zoals GFS deze ochtend berekende … tja, dan valt een groot deel van de Alpen in het water:

 6. Ab schreef:

  GFS 6z run wijkt wel enorm veel af van z’n voorganger de 00z run en komt niet met een opbouwende scandi hoog maar eerder richting eind eerste decade januari met een forse Groenland hoog. Daardoor een artic kou uitbraak vanuit het hoge noorden richting west-Europa. Denk een uitbijter in de GFS pluim van 6z.
  Hier de kaart van GFS 6z run totaal anders als zijn voorgangers. Onzekerheid dus groot welke kant het opgaat.

 7. Frederic schreef:

  @Leo. Dat vraagteken achter de titel van je bericht mag wel weg hoor 😉

 8. Hans schreef:

  GFS 06 laat vanaf 216h toch een flink zakkende straalstroom zien.
  Toch zie je al eerder bij EC en GEM rond 6 januari, jaja, een voorkeur voor oceaanblokkade.

 9. Hans schreef:

  Wat mij opvalt is dat steeds de mogelijke Scandihoogs weer van de kaarten verdwijnen. Volgens mij speelt dit al heel lang.
  Mijn vraag is dan ook: wie weet wanneer we voor het laatst een echt Scandihoog hebben gehad (van ca. 2 weken lang)??

 10. Dennis schreef:

  Hoi weermannen,

  Ik wil graag zondag een dagje willingen- winterberg gaan doen.
  kan ik er van uit gaan dat ik ook nog een paar urtjes droog kan skien?
  Ik hoop graag wat te horen.
  groet, Dennis

 11. Remko schreef:

  Eerste natte sneeuw gezien bij Utrecht.

 12. Frederic schreef:

  ensemblelid nr19 is de enige bij GFS06 een echt Scandihoog laat zien:

 13. Frederic schreef:

  persoonlijk vind ik lid nr 1 een hele mooie:

 14. Mark (breda) schreef:

  Natte flatsen in Breda. En glad op dak parkeergarage.

 15. Spyfromthesky schreef:

  In Finland is het sinds lange en lange tijd gemiddeld al meer dan 5 graden te warm. Kortom, Noorwegen scoort nog wel redelijk, maar in Finland is het nog amper winter geweest. En ja, zolang die situatie daar voortduurt dan is zowel een Scandihoog, een Russisch hoog in mijn ogen nog redelijk kansloos.

  Nu zit er wel een verschil in noord Finland en het overgrote deel van het land dat het noorden wel meer uitschieters kan hebben, maar dat is in dit bericht rekening mee gehouden. En als ik zeg gemiddeld 5 graden te warm gedurende een lange tijd, dan is dit wellicht nog voorzichtig gezegd.

  En eigenlijk volgt Finland min of meer de winter van 2013/2014.

  Van de week maar in huis geklust omdat de kaarten van een week geleden nu niet zo erg inspirerend waren voor de L.L. Een stellingkast die aflopend was in hoogte gemaakt in de kelderkast. Er waren buiten droge momenten genoeg om te zagen. Ook heb ik afgelopen week wat meer hardgelopen. Vanmorgen zelfs gewoon koud door de harde wind.

  Ja, toch een korte beleving van het wintergevoel. In de polder waren toch op de kleine slootjes een laagje ijs te bewonderen.

  De setting lijkt erop dat we langzaam in een ietwat koudere fase komen voor de L.L. Zie geen signalen waarvan ik persoonlijk zenuwachtig van zou kunnen worden voor een vorstinval. Wellicht in de 2e helft zo hopen we dan maar van de maand januari. Qua timing zou dit nog ideaal kunnen zijn.

  De feiten zijn dan al wel helaas dat we voor de L.L. al kansloze weken gehad hebben en nog een enkele zeker zullen krijgen. En het Azoren hoog dat enorm uitgestrekt is en zelf gevoed wordt vanuit Amerika regeert het weer in grote delen van West Europa. Wellicht dat dit wat af gaat nemen qua grootte, voeding en ligging na 10 december.

  De straalstroom op hoogte zoals Frederic ook al vaak aanhaalde, heeft geen verandering tot en met 7 december. Het lijkt rond 7 december iets te veranderen, maar veel verder kijken kunnen we niet.

  Spyfromthesky(Arnold)

 16. Spyfromthesky schreef:

  Dordrecht, sinds 11.50 uur wat natte sneeuw. Niet intensief. Er blijft ook niets liggen. Momenteel rond 13.15 uur lijkt het iets te intensiveren.

  Spyfromthesky (Arnold).

 17. Ab schreef:

  Ook in het Westland inmiddels matige natte sneeuwval bij +1,8gr tegen 13:30u

 18. Paul A Club 1989 schreef:

  Dordrecht sneeuwjacht en dikke vlokken. Blijft nèt op de auto’s liggen.

 19. Rick schreef:

  We gaan 7 jan naar Ellmau, zoals het er nu uitziet veel regen dus Is er al iets te zeggen over volgend weekend met de sneeuwgrens??

  Gr rick

 20. Roland Bodegraven schreef:

  Flinke sneeuwval in Bodegraven op dit moment

 21. Roland Bodegraven schreef:

  Daken van schuren en tuintafels even wit.

 22. Daniel schreef:

  Begint een langdradig slecht verhaal te worden voor de LL. Koud, nat, grijs, donker en geen enkel zicht op verbetering. De wintersporters zitten tot op heden goed, maar helaas zijn we allemaal veel langer hier dan daar 🙁

  • Frederic schreef:

   geen enkel zicht op verbetering?

   • Daniel schreef:

    @Frederic weinig concreet zicht op verbetering. Blijft grijs, dagelijks neerslag en waterkoud als ik het zo zie. Enkele oplossingen richting een Scandinoog, maar die zijn zo onzeker dat ik er (geheel conform de huidige trend) niet vanuit durf te gaan dat dat ook echt gaat gebeuren. Zeeklimaat is een van de beroerdste klimaten die je kunt treffen IMHO (8mnd herfst 😉 ), maar zoals Geert hieronder al schrijft hebben we wel weer eens ‘recht’ op een echte winter.
    Maar kunnen er niets aan doen en nemen het dus maar zoals het is 🙂

  • Geert schreef:

   Ik kan Daniel wel begrijpen…geen enkel zicht op verbetering, dat kunnen we wel zo niet stellen. Maar het mag en moet wel es echt gaan keren na Nieuwjaar…en niet met teveel mitsen, maren en uitstel. Want voor we er erg in hebben is de maand januari zo voorbij. En dan blijft er niet gek veel tijd meer over richting lente. Voor de LL mag het echte werk er nu wel es gaan aankomen na toch wel al heel wat teleurstellende winters op rij. Ik weet het wel…we leven in een gematigd zeeklimaat, maar om de 5 jaar zouden we toch wel es wat steviger werk mogen krijgen. Hoop doet leven…maar ik hoop niet dat we in maart alweer moeten eindigen met de zin “Op naar beter en dus naar de winter 18-19 voor nieuwe kansen”

 23. Henry schreef:

  Toch weer ff een paar uur natte sneeuw 🙂 een LL kinderhand is gauw gevuld 🙂 Amstelveen. Auto is wittig

 24. fred schreef:

  Psst Leo daar gaan we weer 🙂 er is weer eens een code geel uit gegeven, echter nu voor 2 provincies, ze gaan de goede kant op.
  Al blijf ik erbij, weg met code geel en een waarschuwing er voor de plaats.

 25. Jolanda schreef:

  T was mooi woit,net op de veluwe, nu bij zwolle natte sneeuw,en groen!

 26. Ab schreef:

  De avondruns stromen weer binnen en UKMO 12z dat niet verder kijkt dan 6 dagen vooruit komt al op 144h vooruit met hogedruk activiteiten in het verboden gebied tussen Ijsland en Scandinavie. En tegelijkertijd een oceaanhoog wat naar het noorden wil uitbreiden getuige deze kaart https://www.mupload.nl/img/dzxakd2i.gif

  • Menno schreef:

   Die kaart heb ik 100x liever dan de kaarten voor donderdag 4 januari die GFS ons vandaag heeft voorgeschoteld!

  • Ab schreef:

   GFS hoofdrun van 12z komt wederom niet echt met een scandi hoogje in opbouw op 144h vergeleken met UKMO 12z run. GEM 12z daarentegen dan weer wel op 144h vooruit. Met hier in het vervolg richting 3 koningen wel een Scandi hoog op de kaarten. Hier de GEM kaart van 192h vooruit (7jan.) https://www.mupload.nl/img/g9mrf3f6.png

   • Ab schreef:

    En het vervolg bij GFS nu de 12z run is weer totaal anders dan de eerdere 0z en 6z run. Nee voorlopig onzekerheid en dat al vanaf 120/144h vooruit omtrent mogelijke hogedruk impulsen ten westen van Scandinavie of niet

 27. Menno schreef:

  Zoals de kaarten er nu bij liggen is een volgende regenepisode voor de Alpen zeer kansrijk, woensdag, donderdag en vrijdag, het zijn allemaal kanshebbers op de jackpot 🙁

 28. Hans schreef:

  Gfs toch wel om vanaf 186h dus dat is ook positief. Verder afwachten maar.

 29. Ab schreef:

  Ook EC 12z komt net als UKMO en GEM 12z met hogedruk impulsen ten westen van Scandinavie op 144h vooruit vergeleken met de GFS hoofdrun van 12z die dat dan weer niet laat zien.

 30. Hans schreef:

  Zoals zo vaak volgt EC GEM met nu hopelijk wel een prachtig Scandihoog

 31. Skiwi schreef:

  Wow…ik ben toch vooral blij dat ik de aankomende week niet in de Alpen zit, want laat ons eerlijk zijn: er komt heel veel sneeuw aan, maar da’s toch vooral op grotere hoogte (boven 1500 tot zelfs 2000 meter). Daaronder vooral ENORME BAKKEN regen…morgen al een eerste bak en dan nog een paar bakken vanaf dinsdag tot vrijdag…

  • Skiwi schreef:

   En daarna zitten we alweer in meteofictie…

  • Heb het een keer meegemaakt, niet zo lang geleden te Tirol op 1060m waar het toen een hele dag kletterde van de regen.
   Bovenop en onder de sneeuwlaag stond nadien enorm veel warm water en ook de lagere pistes
   hadden er wel onder te lijden.
   En of het leuk is om een hele dag op een hotelkamer door te brengen terwijl het klettert v/d regen? Het antwoord hierop mag je zelf invullen… 🙂 😉

 32. Dennis O schreef:

  Net op rtl 4 weer een diepterecord aan ijs op de noordpool. Record van verleden jaar overtroffen. Gehele aarde ook warmer dan normaal behalve amerika ijskoud.
  Wil graag geloven in een kleine ijstijd maar het warme grillige weer vd afgelopen winters zegt ons iets anders.
  En dan moet deze winter ook nog met iets fatsoenlijk komen anders is het 5e jaar op rij in de LL knudde.
  In de alpen is het top met veel sneeuw maar ook zeer onstabiel in temperatuurverloop.

 33. Daniel schreef:

  Waar komt dat verhaal bij RTL vandaan dan?
  Leek mij toch ook hout snijden.

 34. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Frederic, een voorspoedige reis en een mooie tijd in Oz, ook voor uw familie!
  Zondag vanaf 8:17 uur genieten van de ☀☀☀
  Hopelijk nog een paar zonnige intervallen!

  • Frederic schreef:

   thx Breunis. Ik vrees voor de zonnige intervallen.
   iig zwaar aan het inpakken nu.
   Naar het schijnt is het 5uur filerijden in de Ardennen

 35. Martijn sonnenberg schreef:

  Een van de weermannen nog een update over de sneeuwvalgrens van komende 48 uur en prognose voor as donderdag? Aardige dreiging voor een dikke plensbui onder 15-1600 meter ook voor die dag in gfs hoofdrun

 36. Spyfromthesky schreef:

  Ook net op de NOS journaal met het weer de aandacht voor de kou in Amerika. Maar over het algemeen, behalve nu Amerika is het globaal genomen overal wat te warm.

  Alsof ze het afgesproken hebben. Nee aan een CO2 sprookje geloof ik niet. Dat het blijkbaar nog steeds warmer wordt, dat kan toch ook niet weersproken worden gezien het milde gebeuren in Europa.

  Ook al zouden we in de L.L. een zeer strenge vorstperiode nog krijgen, iets wat we hopen, dan wil dit ook nog helemaal niets zeggen over een afkoeling.

  Als ik aan een afkoeling denk, dan zie ik dat het jaargemiddelde overal in de wereld een tijdje minder wordt.

  Spyfromthesky (Arnold).

 37. Frederic schreef:

  De windrichtingpluim van EC12 voor de LL zegt genoeg:

 38. Henrik schreef:

  Veel verse sneeuw is leuk maar als je aankomende week naar Valtho gaat is het wel heel erg bont. Dan ben je er klaar mee op een bepaald moment

 39. Joke, Riederalp schreef:

  Min 6 graden en het sneeuwt al een aantal uren stevig! Scheppen staan klaar, nu lekker slapen en morgen laten we onsverrassen!

 40. Geen dank @leo-180, graag gedaan. Voeg hem alvast toe aan jouw favorieten, wie weet komt ie ooit nog wel een keer van pas. 😉

  Leuk bericht ook verder, mooi en duidelijk geschreven!

 41. Frederic schreef:

  Wat een spanning waar het richting 2e decade januari naartoe gaat. Bij GFS00 evolueert het alsnog naar een Scandihoog

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.