Inzell

Met dank aan Jeroen een schitterende zonsondergang vanuit Inzell.  Kunnen we rustig slapen? Zo weer bekijken aan de hand van de nieuwe runs.

Jelte van der meer_Kaltebach_20150214

Eerst nog even wat plaatjes hoor. Deze is van Jelte, in Kaltenbach. Dat laat niets aan de verbeelding over; top condities.

Montafon Feb. 14 21.11

Ook in Montafon is het kennelijk goed toeven.

Zell am See

Op de facebookpagina van Zell am See ziet het er ook niet heel vervelend uit.

Wel wat warm met de sneeuwval aan de zuidkant en dus föhn aan de noordzijde. Licht trouwens, dus niet al te veel wind. In Kleinwalsertal worden in ieder geval wat voorbereidingen getroffen met het oog op smeltwater.

rart_15021503_15021412

Op het ogenblik sneeuwt het vooral in Franse Alpen. Onderweg daar naar toe moet het volgens dit bericht vandaag niet fijn geweest zijn. Kan dat in de reacties bevestigd -of liever ontkracht- worden? Langzaam trekt het eerste deel van Demi komende nacht iets naar het noordoosten en zal -min of meer stilvallend- het meeste in de regio’s Valle d’Aosta en Piemonte vallen. De oostelijke regio’s gaan de boot weer missen zoals die trend in de laatste runs al steeds meer zichtbaar werd.

EC acc 20150214 78h

Maar nog altijd idiote verschillen tussen de modellen. Het GFS berekent ook vanavond weer lokaal een kleine twee meter tot dinsdagavond. Het ECMWF zit er toch meestal beter op dus laten we daar van uit gaan: zeker 40 tot 60 centimeter op grote schaal. Op het ogenblik heb ik zo snel geen actuele beelden bij de hand; kijken we morgen naar.

tcdc_15021718_15021412

Maar hoe gaat het verder aan de noordkant en met de temperaturen? Voor de eerste week zou ik me niet te druk maken. Het nul-graden niveau ligt soms op 1500 tot 2000 meter maar het is gelukkig droog. Regen is erg, een beetje plustemperaturen niet zo.

taup_15021712_15021412

Daarnaast: lekker lage dauwpunten. Droge lucht dus. Dat betekent niet alleen diepblauwe luchten maar zeker in de schaduw nauwelijks smelt. Hooguit wat lichte sublimatie (verdamping). En in vrijwel alle nachten (meer dan) voldoende vorst om de pistes aan te laten harden en eventueel wat kunstsneeuw toe te voegen.  De zuidhellingen zullen in de loop van de middag misschien wat papperig worden. Doe dan zoals op de derde foto van boven zou ik zeggen.

pslv_15022118_15021412GFS

Voor het volgend weekend vind ik het al lastig worden hoor. Al meerdere runs lang heeft het GFS de neiging een hogedrukgebied te ver noordelijk vanaf de oceaan het continent op te laten trekken. Aanhoudend hoge temperaturen met daarna op 25 februari zelfs regen tot hoog; 2000 meter. Onwaarschijnlijk gaan we zo zien aan de hand van het ensemble.

pslv_15022118_15021412EC

Het ECMWF is wat wispelturiger maar gunstiger. De tendens in dit model is dat het hogedrukgebied  -vooral in de hogere luchtlagen- op tijd naar de Azoren duikt , met een min of meer NW-ZO oriëntatie. Dat is mooi: noordwestelijke aanvoer met kou en sneeuw (= de glijbaan) richting de Alpen. De run van gisteravond was het mooist: vanaf volgend weekend kan het roer om met aanhoudende kou. Met op zondag 30 centimeter vers poeder. Vanmorgen sloot het model zich tijdelijk bij het GFS aan maar de nieuwste run van vanavond ziet er weer redelijk goed uit. Iets minder enthousiast dan gisteren maar opnieuw verse sneeuw tot in de laagste dalen, dan weer even droog en iets warmer.

rart_15022412_15021412

Maar dan nog een leuke cliffhanger tot slot: potentie voor meer.

graphe3_1000___10.94339622641509_47.57085020242915_

Het GFS ensemble overziend kan het nog alle kanten op maar daar neigt de meerderheid naar circa plus 3 graden op 1500 meter hoogte. Let minder op het rode gemiddelde; dat wordt omlaag getrokken door enkele zeer koude oplossingen. Maar dat kan dus ook nog! En dan hebben we de regenpiek op de 25e nog. Die staat vrij alleen: klem bovenin zowel qua temperatuur als neerslag. Daarnaast vind ik de drukverdeling die hier bij hoort vrij onwaarschijnlijk. Niet van wakker liggen dus. Nog altijd blijven er twee scenario’s over: vanaf volgend weekend weer kouder met (een beetje) sneeuw, of mild tot warm bij blauwe luchten. Gezien de nu vrijwel overal goede condities allebei ok toch? Morgen zien of  we kunnen kiezen.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

22 reacties

Gesloten voor reacties.