Drama! In een lawine sterven óp de piste. Naar nu blijkt ook gewoon een open piste. In de eerste berichten stond dat de piste afgesloten was, maar de chef van de Silvretta AG Hannes Parth gaf snel ruiterlijk toe dat de piste gewoon open was! In de nacht op woensdag was er maar 3cm sneeuw gevallen en ’s ochtends was de piste nog gecontroleerd. De uiteindelijke “lawinekegel” van de lawine die de Zweed greep op de piste 7a (zie kaart hierboven) was 100 meter lang en 40 meter breed en 150cm dik. Toen de man na 40 minuten onder een laag van 80cm werd gevonden had hij nog een zwakke pols maar reanimatie door een reddingsarts mocht niet baten.
De Nederlander Jur zat pal achter de Zweed. Hij schrijft hieronder in de reacties:
Ik zat misschien 1 minuut achter de Zweed die overleden is. De man is pas na 45 min gevonden. Het was erg heftig om mee te maken. Je bent radeloos en je weet niet waar je moet zoeken. Op het moment van de lawine was piste niet afsloten. De lift (F1) vlak bij het ongeluk draaide ook gewoon en er waren geen afzettingen.
’s Avonds laat voegt Jur – die verder anoniem wenst te blijven – er nog aan toe:
Met mij is alles goed en ga morgen gewoon weer skiën. Het is nare gebeurtenis die me wel bij zal blijven. Ik heb het meer te doen met de zoon en het neefje van die Zweedse man, zij zagen het gebeuren. De piste was overgens geprepareerd met een laagje van ca. 10-15cm verse sneeuw.
Donderdagochtend zijn al iets meer details bekend. Bijvoorbeeld dat op de plek van het ongeluk “sinds mensenheugenis” geen lawine meer is geweest. Dat is altijd verraderlijk omdat in bijzondere winters lawines optreden die bijvoorbeeld wel 100 of 200 jaar geleden zijn afgegaan, maar wat niemand meer weet. Anderzijds sluit de lawinecommissie niet uit dat een andere skiër of snowboarder de lawine per ongeluk heeft “losgetrapt”. Door het slechte weer is de zogenaamde Abrisskante vanochtend nog niet geïnspecteerd en is dus ook niet bekend of daar een spoor heenleidt.
Ook lezen we in de berichten (zie hierrr en hierrr) dat beide zoons van de man van twaalf en zestien het tragische ongeluk voor hun ogen zagen gebeuren. Ik heb geen reden te twijfelen aan het verslag van Jur dat het om een zoon en een neefje van de man ging. Natuurlijk komt er een onderzoek naar de schuldvraag. In Ischgl is men zeer aangedaan door het ongeval en is men volledig in gedachten bij de familie van de man.
In de media ook nog andere opmerkelijke berichten: eveneens in Ischgl raakte maandagmiddag een Belg zwaargewond nadat hij over de rand van een piste schoot (zie hierr). In het Salzburgerland zijn gisteren twee postbussen in de sneeuwstorm van de weg geblazen. En in het Bregenzerwald wist een ambulancechauffeur niet wat hem overkwam toen zijn wagen door een kleine lawine werd gegrepen. Zie deze foto hierboven en dit artikel.
Het ziet ernaar uit dat we na de iets minder sneeuwrijke vorstperiode nu weer verder gaan waar we gebleven waren in de Alpen… een overzichtje van eerdere voorvallen:
Wandelaar overleden op rodelbaan Ötztal
Afgelopen dinsdag nog is een winterwandelaar die met twee anderen van Längenfeld naar de Amberger hütte wandelde op 2000m meter hoogte wandelend op de rodelbaan gegrepen door een lawine en overleden (bron: tirol.orf.at).
Vrouw gegrepen
Op 26 januari (zie artikel) maakte ik melding van een vrouw die was gegrepen op een piste in Meiringen-Hasliberg. Haar man kon haar licht gewond bevrijden. Ook in Pitztal ging die dagen een lawine over een piste, gelukkig zonder menselijke betrokkenheid.
Gratbahn Kaprun
Op 6 januari schoof na zo’n ontploffing een flink pakket sneeuw tegen het bergstation van de Gratbahn in Kaprun (zie artikel). Dat gebied was toen natuurlijk nog afgesloten.
Nederlanderse skileraren
Op vrijdag 6 januari ging er opzij van het dorp Kappl een enorme lawine naar beneden over de provinciale weg. Twee nietsvermoedende Nederlandse skileraren werden bijna gegrepen en legden alles op video vast (zie artikel met video).
11 reacties
Gesloten voor reacties.