Wauw. Er wordt al enkele dagen geschaatst op de Weissensee! Op 930m is het koud genoeg geweest voor een ijsvloer van 10-15cm. Hoe kan dit? Simpel: De Weissensee ligt in Kärnten aan de zuidkant en daar heeft het vorige week niet gesneeuwd. Terwijl de kou wel vol binnenkwam. Het is nu een hele reeks nachten kouder dan -10°C geweest. Dan groeit het ijs met 2cm per nacht.
httpv://www.youtube.com/embed/eXUwRE98bts
Deze video is van afgelopen zaterdag, toen het officieel vrijgegeven werd.

httpv://www.youtube.com/embed/ogzLAQxGlRE
En hier van eerder vorige week, de eerste schaatsers. Informeer je op de website weissensee.nl over alle schaatsweken en reizen die worden aangeboden. 

weissenseeprognose

Met deze prognose van Bergfex moet het net lukken om de ijsvloer goed te houden. Weer moet ik inhaken op de verwarring rondom het lage dauwpunt (grote droogte). IJs heeft een groot voordeel ten opzichte van sneeuw: je hoeft geen spaarbekken voor kunstijsproductie aan te leggen… want het spaarbekken zit…. onder de ijsvloer. En dus als het droog is en er ijs sublimeert aan de bovenkant….. groeit het aan de onderkant net zo hard weer aan of zelfs nog wat harder… waar ik graag eens een modelberekening op los zou laten. Bij een ijsvloer is het dus geen probleem om ijs aan de bovenkant op te offeren voor een lagere temperatuur (de natteboltemperatuur die iets hoger ligt dan het door het model berekende dauwpunt). 

Sneeuwsmelt
Ik heb vandaag geen tijd meer de sneeuwsmelt uitputtend  te beschrijven. Die hou je te goed. Ik zal gebruik maken van de link die ik gisteren vond! Daarin lees je razend interessant dat de Duitsers twee woorden hebben voor smeltende sneeuw: tauen en schmelzen. Volgens mij kun je in het nederlands niet zeggen “de sneeuw dooit”. Wel de sneeuw dooit weg maar dat is iets anders. Zie hierrrr deze duidelijke uitleg.

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.