Op dit moment heb ik het leukste beroep van de wereld, met als enige nadeel dat ik niet in Nederland ben momenteel. Want kijk eens mensen! Zwart ijs in Friesland. Bestel meteen je ijspriem voor ze niet meer te krijgen zijn. Op de weerkaarten ziet het er allemaal puik uit. En we hebben absurde sneeuwberekeningen voor de Lage Landen momenteel.

Tja en hier komt dat zwarte ijs vandaan natuurlijk. Hoe is het met de ijsclubs en de opgespoten ijsbanen?

Kwam vanochtend deze documentaire van 10 jaar terig tegen. Een tijdmachine naar voor corona. Dit zijn wij! Wij zijn Nederlanders. Laten we met de weet van een goed vaccin (en kots onze politici uit dat ze het voor ons zo slecht geregeld hebben) snel weer gewoon zo worden! Wat en mooi volk. Wat een mooi land.Gisteravond laat kon ik deze absurdistische weerkaart delen op de Facebook-pagina Wintersportweerman. 30cm sneeuw in België en Normandië?

Vanochtend nog gekker! 40cm in Zeeland…

En dat er aan de kust niets zou vallen is een beperking van het wijdmazige model.

Dubbelcheck in andere kaartweergave.

En triple check. De 40cm zijn niet gelogen. Is dat een voorspelling? Is dat een prognose? Nee het is en berekening. Kans dat het zo gebeurt? 5% maximaal. Kans dat er ergens in die contreien tussen 7 en 11 februari 20cm valt: groot!

En hier zie je het gebeuren in het Amerikaanse model.

Het ensemble van het Amerikaans model. Zie de sneeuw onderaan. Zie de extremen waartussen we bewegen. Zie ook dat mijn 4 ijsdagengarantie praktisch niet stuk kan.

Het Europese weermodel doet nu voor de tweede keer niet wat het moet doen…. maar net als gisteravond berust het op een onwaarschijnlijk scenario…. waar je wel altijd rekening mee moet houden …. het meest waarschijnlijke scenario is het hele dikke cluster dat ik heb ingetekend. Een stukkie lager dan het gemiddelde van de pluim. Klopt dat er ook vele lijntjes omhoog uitwaaieren richting subtropische waarden.

Dit zijn dus de momenten dat je ook even andere modellen gaat bekijken. En GEM is dan ook echt een “gem” op dit moment. Gewoon helemaal alles erop en eraan tot aan het gaatje. Tja welk model krijgt gelijk?

Kan iedereen ondertussen even deze video liken en @penhabskiandbike volgen? Ik ben de cameraman. De skiër is de legendarische Reini Woisetschläger, chef van de skischool in ruste. De skischool dan.

Prima toch!!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Doneren mag hoeft nooit. Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

Categorieën: Koudddd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

jeroen · 31 januari 2021 op 12:04

Mondeju, wat een gaaf filmpje. Echt het mooiste wat er is: tiefschnee skiën en de “first tracks” zetten in de maagdelijke sneeuw. Ben er wat voorzichtiger mee geworden i.v.m. alle ellende die je op het nieuws ziet van lawines die mensen bedelven en dan is het gelijk klaar voor de rest van je leven. Het geeft bij mijn echter zo’n ongelofelijke kick als ik dit filmpje van jou zie , dan moet ik wel ff drie keer slikken, dat ik dit jaar niet ff de kans krijg.

  Hajo · 31 januari 2021 op 12:36

  Dit was allemaal minder steil dan 30 graden en dus compleet lawineveilig van A tot Z. Allen omdat de sneeuw zo licht was kon je daar zo lekker doorheen stuiven. Anders moet je inderdaad de steilere hellingen opzoeken…. en dan wordt het link.

Hajo · 31 januari 2021 op 13:38

De GFS06 is tamelijk lachwekkend en gaan we dus verder geen moeite aan verspillen! 😉

Kirsten_dl (Puurs.be) · 31 januari 2021 op 14:15

Pfff… Zoveel reclames op deze overigens verder mooie webstek!
Verder zie ik water, héél véél water door de Molenbeek vloeien vanwege de overvloedige regenval tijdens de voorbije weken.
Hoeft niet veel meer bij te komen of het gaat weer mis. Ondergelopen kelders en weilanden die blank komen te staan. Laten we duimen dat het voor een week droog blijft.

  Kirsten_dl · 31 januari 2021 op 14:36

  Gaaf ! Skispringen anno 1939
  https://youtu.be/a0E9A9o7Aqc

  Ook delen van Duitsland hebben te kampen met overvloedige regenval. Biden gaat dit verhelpen in de toekomst, hij investeert immers miljarden $$ om de klimaatopwarming tegen te gaan. 🙂
  https://youtu.be/fPIhf8t0VhA

   Kirsten_dl · 31 januari 2021 op 14:44

   Oeps… Verkeerde link geplaatst, geen skispringen maar de
   sneeuwval in Californië is ook leuk om zien. 🙂

  Hajo · 31 januari 2021 op 16:59

  Kijk die video over waarom Nederlanders zo van vorst en schaatsen houden…. juist vanwege die nattigheid die je de keel uit komt.

   Kirsten_dl · 31 januari 2021 op 18:34

   En net precies daarom ben ik Belgische en woon ik ook reeds gedurende mijn hele leven in België. 😉
   Vorst = uitstekend, nattigheid = hatelijk.

Tjeerd · 31 januari 2021 op 17:37

Prachtig filmpje Hajo, jaloers hoor!
Rond Deze tijd vaak met vrienden in Hinterglemm geweest en zeker ook geskied in tiefschnee. Kicken!
Zat vorige week nog ‘oude’ video’s daarvan te bekijken. Wat een megadrukte in Hinterglemm, ook eind januari.
Misschien wel leuk dat jij een filmpje maakt hoe het er nu is, met een onwaarschijnlijke stilte waarschijnlijk.

Hajo · 31 januari 2021 op 19:19

Nieuw bericht staat live. https://wintersportweerman.nl/vorstperiode-tot-16-feb-berekend-met-s-middags-graadje-dooi-118986/ Wordt nog aan gewerkt!

Gesloten voor reacties.