Wie is er vannacht allemaal wakker geworden?  Het zal sommige lezers in het midden en zuidoosten van Nederland namelijk niet ontgaan zijn dat het tot flink onweer kwam.  Na zonsondergang in de nog zwoele lucht ”explodeerde” de buien letterlijk over één strook in het land. 

MyBlitzortungStrikeMap In totaal zijn er (met west Duitsland meegerekend) ruim 63.000 onweersontladingen geweest. Ook in het binnenland van Belgie wist zich lokaal nog een forse onweersbui te ontwikkelen.  En vast zullen enkele lezers nu ook wel denken ”onweer ? welk onweer ?”. Grote achterblijvers van het onweer zijn de Vlaamse kustgebieden en Zeeland (nog in de lage stratus-velden van de storing) en het in drogere lucht gelegen Groningen. 

 Vannacht heb ik tussen 00:00u en 02:00u deze opnamens gemaakt, waarvan de foto bovenaan het bericht er 1 van was. Doordat het volle maan was waren de toppen van de buien hier in Zwolle goed zichtbaar.  In het begin was de onweersactiviteit nog niet heel spectaculair, maar gedurende de ontwikkeling van de buien kwam het toch snel tot 1 flits per 2/3 seconden. 

10489983_613741935406785_3969322654147379648_n Maar helaas was het in de bovenatmosfeer zo goed als windstil. En de onweersbuien bleven soms wel 2 uur hangen op dezelfde plek. Dit resulteerde overal in de Benelux tot lokale wateroverlast. Deze foto is gemaakt door Lida Ensing in Wolvega. Nog vervelender was dat het NOS vanmorgen met het bericht kwam dat in Amsterdam één man is overleden toen een boom omwaaide. 

10458946_276237635893505_6875812670936374844_o Voordat ik verder ga met het weer voor vanmiddag, nog 1 foto van Wouter uit Malden. Ondanks het nare leed blijf ik het een machtig mooi natuurverschijnsel vinden. 

charts_harmonie_pcp_bnl_17 Opnieuw wordt het een zwoele zomerdag in een groot deel van de Lage Landen met 25 tot 29 graden. Achterblijvers blijven opnieuw helaas het Zuidwestelijk deel onder andere Vlamingen en Zeeland.  Vanmiddag ontstaan er dan opnieuw talrijke ”Pulse storms”. Dus onweersbuien die lang blijven hangen op 1 plek, met de nodige overlast. Grootste kans hierop lijkt voor Flevoland, Overijssel en Gelderland. Elders minder buiigheid. 

charts_harmonie_pcp_bnl_20 In de avond trekt de intensiviteit van de buien in Zuidoostelijke richting, Utrecht, delen van  Brabant en Limburg moeten dan rekening houden met enkel onweersbuien. Opnieuw gaan de modellen, net als gisteren, voor het instorten van de buien na zonsondergang. 

Echter gisteren zaten de modellen er goed naast, en juist enkele uren na het ondergaan van de zon ”explodeerde” de buien. Helaas had ik dit ook niet zien aankomen, dus wil ik hiervoor toch excuses maken dat ik dit niet heb zien aankomen.  Een soort gelijke herhaling vanavond is goed mogelijk, maar persoonlijk denk ik dat de kans hierop toch kleiner is.  De lucht is namelijk droger.

PLUIM4 Zaterdag kunnen er opnieuw enkele onweersbuien ontstaan, maar het wordt langzaam aan toch koeler. Zondag en maandag kunnen er ook nog een paar buien ontstaan, maar deze zullen niet al te heftig uitpakken. Daarbij is het aangenaam met landelijk 20 tot 23 graden. Vanaf woensdag lijkt dan een nieuwe periode aan te breken waarbij opnieuw erg warmere lucht aangevoerd wordt. Dit maal lijken Zeeland en Vlamingen ook mee te doen.

Heb je zelf ook beeldmateriaal van het onweer vannacht ? Deel het hier !


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

17 reacties

Gesloten voor reacties.