Een groot deel van de Lage Landen kreunt onder de bak neerslag die afgelopen weekend naar beneden kwam. Gisteren alleen al viel er in Zuidland zo’n 96mm. Meer dan normaal in een hele maand valt. En alsof dat nog niet genoeg is, komen we de komende periode steeds meer onder de invloed van Atlantische depressies. Het wordt een tactisch steekspel. Maar stap voor stap wordt de vroege winter succesvol uit Europa gejaagd. Volgens de laatste weerkaarten van GFS zou uiteindelijk ook het laatste bastion, Noordelijk Scandinavië, eraan moeten geloven. Maar laat ons zeggen dat die ontwikkeling nog ver buiten de betrouwbare voorspellingstermijn ligt en dus negeerbaar. Zeker omdat de andere modellen in die laatste stap niet meegaan. En ach, zelfs al zou het plan van die Noord-Atlantische Monsters (NOM’s) volledig slagen, we zijn nog maar half oktober. Een veldslag verloren, maar ook niet meer dan dat. Koning Thialf is vast en zeker ergens aan zijn voorbereidingen bezig voor een nieuwe uithaal.

neerslagradar 2

Eerst naar het hier en nu. Kijk eens wat een fantastisch mooie neerslagdraaikolk op de radarbeelden. Het gebeurt echt niet veel dat een depressiekern vlak bij ons in de buurt ligt. Afgelopen nacht werd het even wat droger in de Lage Landen. Maar doordat de kern nu het Engelse vasteland opgeschoven is, komen we in de loop van de dag weer in de nattigheid terecht. Vanuit het zuidwesten deze keer, en in het westelijk deel van België is het op dit moment alweer prijs. Reken op zo’n 10 tot 15 liter verse regen, vooral weer in de westelijke kuststreek. Groningen houdt het opnieuw een groot deel van de dag droog.

La Barillette

Tegelijkertijd valt er in het westelijk Alpengebied nog steeds neerslag. Het meeste in de voorgebergten. Laat ons zeggen, van over de Jura richting het Zwarte Woud. Wel met een sneeuwgrens die net boven de 2000 meter ligt. Te hoog dus om een nieuwe laag sneeuw op die toppen af te zetten. De meeste sneeuw is in de Jura nu al terug gesmolten trouwens.

sneeuw en regenkaart

In de loop van de nacht trekt de koudebel op grote hoogte nog een laatste keer over onze hoofden op zijn zwanenzang richting Zuidoost-Europa. Nog maar eens nattigheid dus. En terwijl die verder wegtrekt, schampt die de Noordwestelijke Alpen. Weer met een hoge sneeuwgrens, maar boven de 2400 meter kan er in de Zwitserse en Franse Alpen toch zo’n halve meter verse sneeuw vallen. In Tirol ligt de sneeuwgrens lager, maar de neerslagintensiteit is dat ook.

gfs-0-84

Woensdag overdag kunnen onze pluviometers tijdelijk even uitrusten. Maar dan …, dan zijn de Atlantische monsters daar. Eigenlijk ligt het moedermonster een duizendtal kilometer te zuidelijk om van een typische (zuid)west-circulatie te kunnen spreken. Klassiek ligt die vlak in de buurt van IJsland. Nu ten westzuidwesten van Ierland. En dat is goed nieuws voor het noorden van Europa, want omdat de dochterdepressies die de NOM afvuurt maar net ten noorden van ons met veel wind voorbijtrekken, kan koude Russische lucht zich over heel Scandinavië uitsmeren.

sneeuwkaart

En in combinatie met die vochtige oceaanlucht gaan daar in de loop van de week enkele tientallen centimeters sneeuw vallen. Ik denk dat we ons de komende week vooral vanuit die hoek aan mooie webcamplaatjes mogen verwachten, zeker omdat het nulgradenniveau in de Alpen verder doorschiet tot boven de 3000 meter.

[metaslider id=25691]

Wordt het bij ons dramatisch slecht? Nee, storingen trekken snel door en zullen dus niet al te veel neerslag achterlaten. Toch zeker niet in vergelijking met de voorbije zondvloed. Komende vrijdag en zaterdag zou het zelfs helemaal droog kunnen blijven. En voor de liefhebbers: de temperaturen gaan de komende tijd weer omhoog, naar een aangename +17°C op zaterdag. Zelf heb ik het niet zo voor die +10°C. Geef mij maar erg koud, ofwel warm weer. Dus op dat vlak hoor je me niet klagen.

gfs-0-264

En de lange termijn. Wel, zoals ik in het begin van het bericht al zei. Volgens de laatste weerkaarten van het Amerikaanse GFS, nemen de NOM’s na volgend weekend hun echt klassieke positie vlak bij IJsland weer in. En in dat scenario zou dan ook de winter in Scandinavië even moeten wijken. Afwachten maar. Maar ik geloof er alvast niet in. Het is lang niet de eerste keer dit jaar dat voor de lange termijn een stevige westcirculatie voor heel Europa wordt berekend, waar uiteindelijk niets van in huis komt.

ECM1-240

Het Canadese GEM en het Europese ECMWF gaan trouwens niet in mee in de boterzachte Amerikaanse oplossing en houden de druk hoger boven IJsland. Met de Lage Landen niet ver van een oostelijke stroming. Een beeld dat we de voorbije winters nog hebben gezien. Hahahhh!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

42 reacties

Gesloten voor reacties.