Parcours Rotterdam Marathon 2015

We beginnen deze weer-update met de parcourskaart (klik hier voor het originele PDF-bestand). Mooi is die trouwens hè? Door mijn stad!  Met een nog beter en sneller parcours; het Algemeen Dagblad schrijft er vandaag mooi over. Ik ben echter bang dat het gaat tegenvallen met de wind. Die zal zondag in hoofdzaak uit het zuidwesten waaien. In de ochtend misschien zuidzuidwest, smiddags wellicht ruimend naar westzuidwest. Het eerste stuk, “op Zuid” in de volksmond, zal weinig problemen geven. Vanaf de Erasmusbrug staat de wind dwars op het parcours en zal nog niet zo hevig zijn. Daarnaast loop je waarschijnlijk in de drukte dus enigszins beschermd. Op de Stadionweg zelfs met wat rugwind. Daarna kan het echter al lastiger worden. Vanaf het opdraaien op de Adriaan Volkerlaan (km 6) tot het halve marathonpunt staat de wind veelal schuin tegen. Het hoeft niet heel dramatisch te zijn: wellicht helpt vooral in Lombardijen de beschutting van de bebouwing wat mee. Verder is het nog wat afwachten hoeveel wind er komt te staan. Vanaf elf uur zal de wind waarschijnlijk verder toenemen. Windkracht vier lijkt het zeker te worden maar een dikke 5 is helaas ook nog goed mogelijk. Daarbij wat vlagerig: met windstoten tot rond 50 km/uur. Forceer je in dit vroege stadium niet, het is nog lang! Wanneer de koolhydraten te snel verbruikt worden wordt dat laatste stuk nóg zwaarder. Wel doen: de beschutting van de bebouwing een beetje opzoeken. En probeer als het past vóór die stukken waar de wind tegen staat in een groepje te duiken. Geheime tip: doe (tenzij je met hele goede vrienden loopt) geen stoer kopwerk maar loop maar wat egoïstisch. Achterin is de beste plek: heb je ook nog wat ruimte voor je eigen pas.

DSC03343

Terug op de Laan op Zuid en de Erasmusbrug hetzelfde verhaal als kort na de start: de wind dwars op het parcours. Nu vanwege die vlagerigheid misschien wel wat vervelender. Daarna een tijdje wat betere omstandigheden: in de stad de wind enigszins in de rug, gezellig druk en beschut.

DSCN8670

Door het Kralingse bos over die mooie maar doorgaans te stille Bosdreef  de wind gelukkig in de rug. Meteen een oproep aan het publiek: ga dáár staan! Veel ruimte om de lopers van ver zien aan te komen en tevens een fijne steun die ze daar zo hard nodig hebben! Om het bos en de Kralingse Plas heen terug op de Kralingse Plaslaan wordt het bikkelen. Ook daar waarschijnlijk een forse vlagerige wind, schuin tegen.

Temp Rdam marathon EC 0904

Verder zijn de verwachtingen nog steeds lastiger dan ik had gehoopt. Nederland ligt zondag ongeveer op de scheidslijn tussen warme lucht in het zuiden en -veel- koelere lucht ten noorden van ons. En de timing van de storingen is moeilijk in te schatten maar van wezenlijk belang. Waarschijnlijk blijft het zo goed als droog op zondag.  Over de hoeveelheid zon valt nog weinig te zeggen. En zelfs de temperatuur. Ik zou voor veilig kunnen gaan: 15 graden. Plus of min drie; dat merken jullie wat minder dan. Maar dat is niet mijn gewoonte. Mijn gevoel zegt dat we op bovenstaande uitkomen maar ik zie ook nog steeds berekeningen voorbijkomen die 17 misschien zelfs 18 graden aangeven. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel toch? Door de stevige wind zal het nooit heel warm aanvoelen. Duidelijk is voor mij wel dat de 12 graden die Ed Aldus voor de start om 10 uur geeft te hoog is. Ik denk eerder aan acht of negen. Doe voor in het startvak dus een jasje of vuilniszak wat je af kunt geven aan  je supporters of weg kunt gooien!!!

Kids Run

De zaterdag is al wel ok! Net als gisteren zie ik in de ochtend regen en wind maar wanneer de kids om 14.30 uur beginnen waarschijnlijk droog en een afnemende wind!

Morgenavond (ik probeer wat eerder dan nu) de volgende update!

Die staat nu hierrr!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.