Pendling bij Kufstein

In de Alpen op dit moment alleen sneeuw op grote hoogte zoals bij de Konkordiahütte boven de Aletschgletsjer (foto). Het ochtendgloren in op lagere hoogte in Tirol is mooi maar dus nog herfstig. Het wachten is op sneeuw op deze hoogte! Dat kan in september al makkelijk gebeuren dus wat is er aan de hand met deze oktober? Global warming? Of wacht ff …

Mmmm… koudste gemeten winter op de zuidpool sinds het begin van de systematische metingen? Zoals altijd: natuurlijk is het voor 1850 tijdens de honderden jaren Kleine IJstijd (LIA) veel kouder geweest nog maar toen hadden we nog geen thermometers. En deze Twitteraar benadrukt in een tweede tweet nog eens dat een afwijking van -2,5°C over een periode van 6 maanden afgezet tegen het klimaat van 1981-2010 zeer extreem is. Ten opzichte van 1991-2020 is het zelfs -2,5°C! En ik benadruk altijd dat juist daar waar de zon niet schijnt en een inversie de luchtmassa’s op hun plek houd, het zogenaamde broeikaseffect – “de deken van CO2” – het meest zichtbaar zou moeten zijn.

Veel meer CO2

We zitten nu toch zeker een 60ppm CO2 hoger dan het gemiddelde over het vorige klimaatvak. Dat toename 15% meer vanaf nul CO2 gerekend of maar bijna een verdubbeling als je de 280ppm CO2 van voor de industriële revolutie als nullijn neemt. En ondanks die veel dikkere deken kan over 6 maanden steenkoude duisternis het kwik zo veel lager uitvallen? Kijk je naar de halve graad kouder dan het vorige record op prikpunt 1976 is het niet minder verbazingwekkend natuurlijk.

Extra bijzonder is het feit dat juni, juli, augustus en september allemaal gemiddeld onder de -60,0°C zijn gebleven. Dat gebeurde eerder alleen in de 70-er jaren. En hoe f…… lang geleden is dat?

Wie is deze Stefano di Battista die ik dankzij Electroverse.net leer kennen? Is het een honest broker of een cherry picker? Geen twijfel: een honest broker die ook de warme records meldt, wat electroverse.net bijvoorbeeld niet doet. Op 4 oktober is er net een warmte-dagrecord gebroken. En de man twittert zelfs vrolijk over de energietransitie dus die liegt echt niet als hij kouderecords meldt.

Interssant is dat de lage temperatuur van 30 september, waarover ik gister al schreef, een absoluut oktober record kan gaan worden omdat men nog kijkt naar welke tijdzone eigenlijk gebruikt moet worden.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1445195530284331011

Nou vriend Battista is ook Italiaan en retweete bovenstaand bericht over iets wat ik al aankondigde: zeer veel regen aan de zuidkant. Maar dit zijn echt Moesson-toestanden: meer dan NEGENHONDERD millimeter ehhhh dus bijna een meter regen in 24 uur? Snel even de categorie van dit bericht veranderen van “Wereldwijd” naar “Crazy shit”.

Zoek zelf nog mere plaatjes en video’s van het onheil. En nee, weer-wappies dit is niet met weermachines door mensen gemaakt. Zou knap zijn als je van 10mm regen 15mm kunt maken of van 6mm naar niets. Maar helemaal niemand op deze aardkloot kan ergens een meter water per vierkante meter heen fietsen of zou er heus een blushelicopter voor de grap een lading water op het weerstation hebben gedropt?

Woensdag tussendagje met weersoep. Regen in de Lage Landen en regen in de Alpen.

Donderdag tot en met zondag (!!!!) fase met schitterend rustig weer! Heerlijk naar het strand en de bossen in! Hoe mooi gisteren en vandaag al met veel wind.

En dan…. komt ie hoor… de eerste polair-arctische uitbraak half over de Noordzee en half over Scandinavië recht tegen de Alpen. Dit lijkt bekonkeld: het hoog wordt doorgeprikt volgende week. Nou laat maar gebeuren dan. Wat moet dat moet. Daarna zie ik teflontendenzen. Fijne dag.

PS Donaties welkom


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Spyfromthesky · 5 oktober 2021 op 19:11

Ergens is het te hopen dat de kou in Europa en de L.L. niet toe slaat. Onze gasreserves worden dan op de proef gesteld. Eigenlijk toont de CO2 zin alleen al aan dat we ons gas moeten koesteren en zo nodig gebruiken voor ons zelf.

En ja met een geijkte koude winter in de L.L. zou het zomaar kunnen betekenen voor de Alpen dat de sneeuw veelal aan de zuidelijke helft te vinden zal zijn in de gewenste hoeveelheden.

Maar ja, wel sportieve skiër trotseert niet gevaccineerd al die maatregelen als Qr code enz.
Het gaat in de L.L. zo te zien met wat geluk al een twee weekjes droog weer opleveren.

Wie tekent daar nu niet voor?

Spyfromthesky

Beata · 6 oktober 2021 op 07:28

Ook al kan ik er niet naartoe, genieten van de eerste sneeuw op de webcams ga ik zeker doen. Mooi weerbericht weer Hajo!

JH Vis · 6 oktober 2021 op 12:16

“En ik benadruk altijd dat juist daar waar de zon niet schijnt en een inversie de luchtmassa’s op hun plek houd, het zogenaamde broeikaseffect – “de deken van CO2” – het meest zichtbaar zou moeten zijn.”

Dit begrijp ik niet. Ik heb altijd bij aardrijkskunde (heel lang geleden) geleerd dat het broeikaseffect ontstaat doordat het kortgolvige zonlicht de aarde bereikt, daar na opname en uitstraling als langgolvige straling niet meer door de deken van CO2 kan dringen maar geabsorbeerd wordt en gedeeltelijk teruggekaatst…(in mijn eigen woorden). Dus zou daar waar de zon niet schijnt dit effect niet of minder moeten bestaan?

    Hajo · 6 oktober 2021 op 13:32

    Een goede vraag! Ik zal het uitleggen. Wat jij geleerd hebt klopt niet helemaal. Inderdaad loost de aarde warmte in de vorm van IR naar het heelal. Maar dit gebeurt onafhankelijk van de instraling van de zon puur op basis van de temperatuur van de aarde. Dus dag en nacht zo lang de aarde nog warmer is dan 0 Kelvin. Terecht stel jij dat als de zon schijnt het aardoppervlak veel warmer of zelfs het wordt. En dan gaat het ook meer IR uitstralen natuurlijk. Alleen is het warmtetransport door IR (straling) in een werkende atmosfeer verwaarloosbaar ten opzichte van convectie. Je moet heel dicht bij een radiator gaan staan om zijn warmte te voelen, maar de hele kamer wordt warm door convectie. Vergelijk convectie met en fanfareorkest en IR-straling met een miauwende poes. Die poes hoor je alleen ’s nachts als het orkest niet in je oor tettert. Overdag miauwt de pos ook wel maar hoor je hem niet. Overdag is de atmosfeer het omgekeerde van een broeikas: namelijk een warmtepomp… ht haalt bneden warmte op en brengt het hoog in de troposfeer en daarboven pas en ook in de stratosfeer wordt IR uitstraling naar het heelal dan weer dominant. Ook is er een simpele natuurkundige wet dat warmte alleen van warm naar koud kan stromen. Dus werkt de opwarming van de aarde door de atmosfeer alleen ’s nachts. Dan is ht aardoppervlak juist kouder dan de atmosfeer en de atmosfeer nog een beetje warm. De convectie valt stil ’s nachts omdat koude lucht niet opstijgt en warme lucht niet daalt. Dus ga je dan merken aan de grond dat de laag op zeg 10-20m hoogte (CO2 is ook zwaar en it vooral laag in de atmosfeer) via IR het oppervlakte wat verwarmt. Als je dan dus meer CO2 hebt… zou het wat warmer moeten zijn op 2m hoogte. Nu is het wel zo dat ’s nachts de luchtvochtigheid meestal 100% is. Zodat CO2 weinig meer kan toevoegen aan wat waterdamp al doet. Maar dan heb je meteen een van de kolossale zwaktes van de CO2 opwarmingstheorie te pakken: CO2 kan inderdaad heel weinig nog toevoegen aan wat waterdamp al doet. Mijn vergelijking met het orkest en de miauwende kat is eigenlijk niet goed. Beter is: ik heb een enorm orkest en 100 piepende muisjes. Overdag hoor ik die muisjes niet. ’s Nachts wel. Van die 100 muizen zijn 99 van het soort waterdamp en is 1 van het soort CO2. Laten we nu eens een tweede CO2 muisje toevoegen. O dat zou gewis het einde van de wereld betekenen. Dat snapt een kind want een muisje piept!

      Jules Stoop · 6 oktober 2021 op 20:29

      Hoi Hajo. Ik ben nieuw hier. Oprechte vraag: hoe komt het dat jij (zo lijkt het althans) de enige bent die deze redenatie aanhangt en vrijwel alle andere klimaatwetenschappers een ander verhaal vertellen? Kun je een voorbeeld geven van een onderzoek (bij voorkeur een peer reviewed artikel) dat aannemelijker maakt dat je hypothese(n) valide is/zijn? Waarbij ik nu even aanneem dat de belangrijkste hypothese waarover we het hebben is: ‘de gemeten opwarming van de aarde in periode [x tot y] komt door [-iets anders-] dan de uitstoot van broeikasgassen (eventueel: primair als gevolg van menselijke activiteit)’

Gesloten voor reacties.