Tja wat is er te melden. Tussenhoog. Fris voorjaarsweer. Veel skigebieden sluiten na maandag. Kitzsteinhorm en gletsjers gaan door. Met inmiddels te vrezen niet zulk fraai weer voor de eerste meivakantieweek. Beetje sneeuw erbij en zwaar bewolkt. Maar dat is in feite voor het behoud van het sneeuwdek juist weer goed. Daarom dus maar even afgedaald en afgedwaald naar de zuidpool. Wat is daar aan de hand?

Concordia, Dome én Vostok zeer koud. Concordia gisteren precies met volle maan. Tijdreeksen zijn sinds 1958 voor Vostok, sinds 2005 voor Concordia en sinds 1996 voor Dome CII. Want wellicht maken we meer vuurwerk mee deze winter op de zuidpool. Net als de idioot lange koude vorige winter (onze zomer) daar.

Mijn “vriend” Stefano di Battista is ook co-auteur van een kersvers paper over een uitzonderlijk koude periode van 78 dagen onder -50ºC rond het Amundsen-Scott zuidpoolstation.

https://twitter.com/pinturicchio_60/status/1515237407158943747

En hij zegt ook nog wat over de voet van de Alpen in Italië. Recordwarm in deze fase? Nee april 2011 was nog een paar graden warmer. Ach, het zou iedereen nu toch wel duidelijk moeten zijn na een pandemie en met een oorlog in de buurt, dat klimaatverandering echt echt echt het allerlaatste kan zijn waarover iemand zich druk zou willen maken.

PS Laten we hopen dat het Elon Musk lukt Twitter te kopen! Voor het behoud van het vrije westen (momenteel even gereduceerd tot Texas, Florida en Virginia) als unieke enclave in een tirannieke wereld.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

DP · 19 april 2022 op 06:59

DP · 19 april 2022 op 07:00

Interessant die extreme kou. Hebben we ook zoiets aan de noord zijde?

WWW · 19 april 2022 op 17:58

Vrij behalve als je homo bent, of een vrouw die het recht vraagt over haar eigen lichaam te beschikken? Of gaat het over de vrijheid om kiescommissies partijdig te maken? Misschien moeten we ons daar wel even druk over maken.

    Hajo · 19 april 2022 op 18:06

    Strijd met open vizier ajb. Je geeft geen naam en een vals mailadres. Volgende keer is een ban.

Gesloten voor reacties.