Tja wat is er te melden. Tussenhoog. Fris voorjaarsweer. Veel skigebieden sluiten na maandag. Kitzsteinhorm en gletsjers gaan door. Met inmiddels te vrezen niet zulk fraai weer voor de eerste meivakantieweek. Beetje sneeuw erbij en zwaar bewolkt. Maar dat is in feite voor het behoud van het sneeuwdek juist weer goed. Daarom dus maar even afgedaald en afgedwaald naar de zuidpool. Wat is daar aan de hand?

Concordia, Dome én Vostok zeer koud. Concordia gisteren precies met volle maan. Tijdreeksen zijn sinds 1958 voor Vostok, sinds 2005 voor Concordia en sinds 1996 voor Dome CII. Want wellicht maken we meer vuurwerk mee deze winter op de zuidpool. Net als de idioot lange koude vorige winter (onze zomer) daar.

Mijn “vriend” Stefano di Battista is ook co-auteur van een kersvers paper over een uitzonderlijk koude periode van 78 dagen onder -50ºC rond het Amundsen-Scott zuidpoolstation.

https://twitter.com/pinturicchio_60/status/1515237407158943747

En hij zegt ook nog wat over de voet van de Alpen in Italië. Recordwarm in deze fase? Nee april 2011 was nog een paar graden warmer. Ach, het zou iedereen nu toch wel duidelijk moeten zijn na een pandemie en met een oorlog in de buurt, dat klimaatverandering echt echt echt het allerlaatste kan zijn waarover iemand zich druk zou willen maken.

PS Laten we hopen dat het Elon Musk lukt Twitter te kopen! Voor het behoud van het vrije westen (momenteel even gereduceerd tot Texas, Florida en Virginia) als unieke enclave in een tirannieke wereld.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

DP · 19 april 2022 op 06:59

DP · 19 april 2022 op 07:00

Interessant die extreme kou. Hebben we ook zoiets aan de noord zijde?

WWW · 19 april 2022 op 17:58

Vrij behalve als je homo bent, of een vrouw die het recht vraagt over haar eigen lichaam te beschikken? Of gaat het over de vrijheid om kiescommissies partijdig te maken? Misschien moeten we ons daar wel even druk over maken.

    Hajo · 19 april 2022 op 18:06

    Strijd met open vizier ajb. Je geeft geen naam en een vals mailadres. Volgende keer is een ban.

Gesloten voor reacties.