Het kan je bijna niet ontgaan zijn, Hajo en ik waren vandaag in Zell am See. Gisteravond pakten we nog wat leuke apres-ski mee op de Dutchweek waarna we vanmorgen om kwart over 7 netjes bij de lift stonden! Hajo won die ochtend ook nog de slalom terwijl ik troosteloos naast het podium belandde, 4e, aan het einde meer daarover. Toch een mooie prijs van de Dutchweek gekregen, top!

Op de terugweg langs bakken sneeuw reden we natuurlijk door Kitzbühel waar het nog heel druk was op straat, gezellige boel! Iets hoger in het dorp tussen de enorme chalets had je mooi zicht op de wedstrijdpistes.

Toevallig zit vandaag de hele harde kern in de Alpen. Jannes had iets meer zon vandaag en stuurde deze foto uit Zillertal Arena naar ons op. Cescia vermaakt zich opperbest in Kleinwalsertal en schreef dit leuke verslag, lees het snel hier!

Bron: Webcam Les Menuires

Maar wie heeft er meters sneeuw nodig als je de zon zo ziet onder gaan? Wat een fantastische webcam in Les Menuires. Daar mogen ze de borst gaan nat maken want een dumpje is onderweg!

Maar niet voordat we even naar de situatie van vandaag in de Lage Landen kijken. In een groot deel van het land ging de sneeuw snel over in regen, alleen in het noordoosten bleef het nog lang koud met de neerslag van dien. Code oranje voor gladheid, niet onterecht als je al die foto’s ziet van auto’s in de berm of over de kop.

De neerslag voor morgen in de Alpen gaat meevallen. Zo hebben we zoals wel vaker een middenweg tussen het EC en het GFS gekregen, de sneeuw bereikt de Alpen wel (EC) maar de intensiteit is laag (GFS). Ik ga morgenmiddag lekker de piste op, hopen dat er veel mensen thuis blijven of door rijden naar Kitzbühel. Mensen nog aanraders? Ik ben altijd op zoek naar leuke lunchtentjes in Skiwelt, bediening is een pre.

Op zondag gaat de blik dan naar de Franse Alpen waar een front tenminste echt onze skigebieden bereikt. In Nederland is zo’n situatie dan net shit, iets hoger gelegen gebieden zoals de Ardennen, Vogezen, Sauerland en ga zo maar door hebben wel mooie sneeuwval. Daar zullen ze blij mee zijn na de regen van eerder dit weekend.

De hoofdpijs zoals we weten voor noordwest, 30cm op grote schaal is gewoon top! Daar kunnen de pistes weer een flinke tijd mee door en de dorpen zijn weer sprookjes. Oostenrijk telt de luttele centimeters, we mogen niet klagen. GFS is het ook eens met deze hoeveelheden.

Daarna wordt het spannend want het Azorenhoog, de oude dame, laat het na weken lang bepalen nu eens afweten. Waar we afgelopen dagen nog dappere pogingen zagen om op te bollen en wellicht een blokkade te vormen wordt het Azorenhoog nu een beetje lam geslagen. Depressies krijgen daarom eerst de kans om westelijker Europa in te trekken dan voorheen, heeft ook alles te maken met de giga zuidkantdump waar we ons zo in verdiepen. Later is het hoog dan zo plat dat we misschien wel in antiwinter terecht komen. Zelfs de meest fanatieke reageerders durfden zich niet aan de meteofictie te wagen. Aan mij de zware taak dus.

Want natuurlijk geef ik ondanks de dramatische hoofdruns vanavond een positieve boodschap mee. Is goed voor het slapen gaan. We zien hier de kaarten van de GFS hoofdrun en de Para, verschillen lijken klein maar de uitwerking groot. In de Para de hoge druk op de oceaan ietsje sterker en daarmee de depressie wat oostelijker. De Lage Landen in stroming noord in plaats van zuidwest. Vervolg van de Para vervolgens aanhoudend kouder maar schenk daar niet te veel aandacht aan. De situatie die daar vlak voor februari wordt geschetst is belangrijk, de details komen later, onzekerheid op de korte termijn blijft bestaan. Het moment van begin februari kennen we inmiddels ook van de mogelijke zuidkantdump.

Hajo wist het vanmiddag in zijn bericht uit Zell am See nog niet helemaal zeker maar ik durf zijn voorzet wel in te koppen. Over koppen gesproken, de mogelijke zuidkantdump is al vaker in m’n titels voorbij gekomen omdat ik dacht dat in deze stroming het toch een keer raak moest zijn. Nu lijkt het eindelijk waarheid te worden, februari begint met uitgebreide zuidkantsneeuw!

Het GFS misschien wat hoog vanavond maar in korte tijd veel sneeuw zit er wel in. Ik zeg nu minimaal 30cm, en dat is voor de zuidkant gewoon TOP!

En eindelijk gaan ook vrijwel alle members mee in het ensemble voor Val Gardena. Ik heb er een goed gevoel over, Hajo gaat wellicht die kant op als het echt dumpish wordt!

Weet je nog dat ik 4e werd op die korte slalom? Je raadt nooit tegen wie ik het moest afleggen… Hij maakte een korte reportage met een erg pijnlijke titel. Gelukkig moest hij toch zijn meerdere erkennen in team WSWM, Hajo won 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

21 reacties

Gesloten voor reacties.