Je zou het misschien niet zeggen als je naar bovenstaande webcam uit Livigno kijkt, maar aan het eind van de dag sneeuwt het hier alweer. Op dit moment zien we al hele dikke bewolking in Franse Zuidalpen. Binnen enkele uren gaan we daar de eerste dikke vlokken op de webcams kunnen zien. Later in de middag krult de neerslag dan om de Alpenkom heen waardoor het ook licht sneeuwt in de Italiaanse Alpen. Vrijwel aansluitend volgt morgen een tweede actievere neerslagzone die het zelfde pad kiest. Uiteindelijk gaat dit weer mooie accumulaties opleveren voor vooral de Franse Zuidalpen en de Italiaanse Piemonte. En dan hebben we het nog maar over het begin van een zeer neerslagrijke periode voor de Alpen die nog de volledige volgende week aanhoudt. 


Na de Zuidelijke stuwing van dit weekeinde zien we maandag iets aparts gebeuren. Wat wel vaker gebeurd is dat sneeuwval via de oostelijke rand van de Alpen naar de Noordkant beweegt. Wat we echter veel minder vaak zien is dat dit via de Westelijke Alpen gebeurd. Maandag lijkt het er echter op dat een kleine afsnoering via Frankrijk om de Alpen heen wordt geslingerd en vooral in Vorarlberg en West-Tirol uit gaat sneeuwen. Gebieden rond de Arlberg en andere staulagen kunnen uit dit soort verassingen wel een eens een mooie laag sneeuw halen. In het algemeen zal het echter neerkomen op een centimeter of 5 a 10 voor de Oostenrijkse Noordkant. Sneeuwgrens ligt daarbij tussen 800 en 1200m. 

Dinsdag is het vervolgens vrijwel overal droog maar bewolkt. De enige dag volgende week waarop het in vrijwel de gehele Alpen mooi weer zou zijn is aanstaande woensdag. Op bovenstaande kaart die geldig is voor de nacht van dinsdag op woensdag zien we dat de Franse Alpen al helemaal zonnig zijn. De bewolking die dan nog boven Oostenrijk hangt trekt in de uren daarna grotendeels weg naar het oosten waardoor het ook in de Oostenrijkse gebieden woensdag heerlijk zonnig kan gaan worden. 

 
Als je onderstaande weervideo bekijkt zal je zien dat Hajo gisteren al door had wat ik nu wil gaan vertellen. Vanaf aankomende woensdag komen de Alpen een periode lang onder invloed van een westelijke stroming die pal op het gebergte staat. Voor de Franse gebieden gaat dit een zeer neerslagrijke periode opleveren vanaf aankomende donderdag. De sneeuwgrens zal wel wat hoger uitkomen door de mildere lucht die bij deze westelijke stroming hoort. Reken op regen onder 1500m. Naast de Franse Alpen kan het van tijd tot tijd ook regenen in delen van Zwitserland en het westen van Vorarlberg. Hoe verder naar het oosten, hoe droger en des te meer kans op zonnige periode. De scherpe kantjes van de kou zijn er tegen die tijd ook vanaf waardoor gerekend kan worden op de eerste echte voorjaarsdagen. Daarnaast zou het ook maar zo kunnen zijn dat we tegen die tijd hier in Nederland ook gewoon op de terrasjes zitten. Hoe koud het op dit moment ook mag zijn, de lente is hoe dan ook nabij. En hoe mooi echt winterweer ook is, voorjaarsskiën is voor mij na het echte poederen een van de mooiste dingen die er zijn. De locals in Noorwegen waren het daarover met me eens, die zeiden zelfs dat de mooiste periode vanaf Pasen begint als de sneeuw lekker zacht is en het lawinegevaar nihil. Als de temperaturen oplopen betekent het namelijk niet meteen dat de ski’s per se moeten worden opgeborgen!

Bekijk vooral ook Hajo’s weervideo live vanuit Oostenrijk:

 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

131 reacties

Gesloten voor reacties.