snowmapAlps5d

Toen ik vanochtend om 06.30 uur de deur uitliep, waaide ik alweer zowat uit mijn hemd. Houdt het dan nooit op die wind? Ik ben benieuwd of Stefan Kaptein de afgelopen week op z’n boortoren op de Noordzee heeft gezeten. Dat platform moet, vanwege de wind, zo’n beetje achter de duinen liggen ipv midden op de Noordzee, lijkt mij. Hoe was de windervaring Stefan?

uwz-ch_foehn_en

Vandaag starten we de dag met een ultra kort bericht. Omdat alle andere weermannen diverse verplichtingen hebben doe ik dit bericht even vanachter mijn bureau op de zaak. Frederic komt tegen de middag met een uitgebreid weerbericht en Hajo heeft nog een verrassing in petto heb ik begrepen. Eerst kijken we naar de Alpen want daar staat weer het e.e.a. op stapel. Dit keer voor de zuidkant. Kijk maar eens naar het Föhndiagram. Dikke südstau. Kom er maar in Charlie.

Rtavn361

Een sturend lagedrukgebied, waarvan wij vandaag het slechte weer treffen met regen en wind geeft de start voor een korte maar hevige zuidelijke stuwing. Door een verstoring in de atmosfeer boven Zuid Frankrijk wordt een klein lagedrukgebied getriggerd, een zgn. hoogtelaag, precies op het grensvlak van de koudere van oorsprong polaire lucht en de zachtere lucht boven de Middellandse zee, om de neerslag in de loop van vrijdag te laten intensiveren. Een laag sneeuw van een halve meter is goed denkbaar. Maar met name in de buurt van Livigno kan dat zelfs een meter opleveren. Wellicht is daar de stuwingsgeografie het beste. Hebben we dat vorig jaar ook niet gezien?

rsum_15011800_15011500

Jazeker! GFS geeft zelfs 1.5 meter in de berekeningen tot en met zondag. We zullen zien. Iemand in die buurt op het ogenblik? En de sneeuwgrens?

frans

In eerste instantie nog wel wat hoog, +1500 meter, maar dalende naar 1000 meter hoogte zodra het koufront doorkomt. Zodra het koufront helemaal is doorgekomen gaat de neerslag ook ten einde. De bovenstaande pluim is van de Franse Alpen.

graphe3_1000___9.528301886792455_45.87044534412956_

Deze pluim is voor het prikpunt Livigno. En de hoofdrun, die met de grootste rekenkracht, schiet omhoog 16 en 17 januari. Ook hier in eerste instantie regen onder de 1500 meter. Wellicht met een fikse neerslagafkoeling kan de sneeuwgrens wel flink dalen. Daarna zal de sneeuwgrens dalen rond de 1000 meter of lager. Duimen voor een lagere sneeuwgrens mag. Vrijdag en zaterdag dus dikke sneeuwdagen voor de zuidelijke Alpen.

Recm2402

Straks een uitgebreid verslag van Frederic. Als voorzet geef ik deze alvast. Heb ik opgesnord bij het EC meteofictie loket. Kop em maar in Frederic.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

33 reacties

Gesloten voor reacties.