appenijnen0502

Gek wordt je ervan! Heb je al heel vroeg in de smiezen dat er iets is met Remy wat niet helemaal goed zal uitpakken voor de zuidkant van de Alpen en deel je dit ook verschillende keren met je volgers. Ga je vervolgens toch mee met de weermodellen die de zuidkant van de Alpen toch een halve tot hele meter sneeuw beloven. Krijg je dit: superdikke dump in de Apenijnen en in de Alpen nog maar zozo.

appenijnen0502b

De absolute topper waar ik ook hoop een stuk of 300 likes op Facebook te scoren is natuurlijk Monte Falco. Waar het zo rond de 1500m al echt gruwelijk heeft gedumpt!

[metaslider id=54568]

Vijf plaatjes van Monte Cimone.

pianedomocogno0502

En – nooit van gehoord – Piane do Mocogno.

altersaentis0502

Aan de noordkant is het ondertussen fors mistig. Met dit als überplaatje boven de mist. Eens zien hoe het in Kaprun op de gletsjer is.

kaprun0502

In het dal is de mist al opgetrokken. En die hangt nu als een wolkenbank op rond 1700m. Helaas ook op de gletsjer geen blauwe lucht. Maar dat grauwe heeft ook wel iets heel mooi rauws!

[metaslider id=54563]

Dit zijn de laatste berekeningen van de sneeuwval van Remy. De modellen zijn toch weer bijgedraaid naar de oorspronkelijke situatie! Niet al te veel aan de zuidkant van de Alpen… eens zien in Val Gardena! Nee, daar is het echt maar een heel mager sneeuwtje….

mallnitz0502

Net als hier in Mallnitz in Kärnten. Het sneeuwt wel. Maar het zijn niet de hoeveelheden om over naar huis te schrijven. In de westalpen wordt meer berekend aan de zuidkant zien we. Daar eens zien met dank aan mhilberts…

piemonte0502

Ja hoor! Dat is heel behoorlijk daar in Piemonte.

fraiteve0502

En in Sestrière ook prima.

limone0502

En in Monte Limone. Maar het blijft een beetje sneu als Val Gardena naast de pot gaat piesen. Aan alle kanten rondom dit schitterende gebied sneeuwt of dumpt het. Alleen daar nu al wekenlang toch op eenhoutje bijten.

maandagmiddag

Maar goed: de zuidelijke zon is daar al snel weer terug. Zelfs als Indy toeslaat zal het aan de zuidkant gewoon prima zijn. Zie hier bijvoorbeeld maandagmiddag de totale bewolking. Zuid-Tirol helemaal wolkeloos niks nada op geen enkele hoogte.

trepalle0502

En zelfs vandaag! Zie Livigno waar in tegenstelling tot het Val Gardena geen sneeuwgebrek (in het dorp) heerst. Dat is toch een schitterende dag terwijl de noordkant maar erg mistig is? Ja ik steek niet onder stoelen of banken dan ik een zuidkantfan ben. Maar een noordkantfan ben ik ook… ach… laat maar!

eindeindy

Even kort samenvattend Indy! Indy brengt vanaf de nacht op zondag sneeuw aan de noordkant die in het oosten van Oostenrijk aanhoudt tot dinsdagavond. De noordelijke Franse Alpen krijgen er helemaal niets van of hoogstens maandagochtend een heel klein beetje. Wel krijgen de Franse Alpen zaterdag nog een beetje sneeuw van een restje Remy. Maar goed… Indy dus. In de gebieden waar het echt intensiveert misschien wel weer een halve meter poeder erbij. Bovenstaande kaart toont hoe het eindigt. Wat een schitterende veeg uit de pan van die Zwarte Zee depressie. Enne… we moeten dus Istanboel in de gaten houden volgende week. Prachtig hoe die regen in Griekenland op de stranden begint en in Algerije en Egypte op het strand weer stopt!

14eniet

Hoe gaat het verder na Indy? Fréderic heeft ons grand beau beloofd en van het Amerikaanse model krijgen we dat ook tot en met de 17e februari aan toe. Daarna natuurlijk weer een dump aan de noordkant. Dat is gewoon het patroon voorlopig.

14ealweer

Het Europese model komt al op 14 februari met de volgende dump aan de noordkant. Met in elk geval nog 3 zeer zonnige dagen in Oostenrijk vanaf woensdag. We gaan het zien!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.