Het is ondertussen bijna twee weken geleden dat ik mijn BV geplaatst heb, toen hoog Varnia heer en meester was op de Zuid-Europese weerkaarten. Er kwamen wel een aantal run voorbij die Varnia het mogelijk moeilijk gingen maken, maar die waren in de minderheid en stonden in de ensembles moederziel alleen. Toch voelde ik het aan mijn water dat het warme hoog nog voor Kerst zijn biezen ging moeten pakken. Is dat ondertussen gebeurd? Yep. Maar toch verlies ik mijn BV. De sneeuwval die ik bij die overgang verwachtte (minstens 25cm in de hele Franse Alpen en minstens 15cm in elk ander Alpengebied boven de 1000 à 1500 meter) was er te veel aan, zeker omdat ik die uiterlijk op Kerstavond verwachtte. Verdorie, de termijn twee dagen te vroeg afgesloten. Had ik van Kerstavond de Kesrtdagen gemaakt, dan had ik hem helemaal gescoord. Maar goed, verloren dus. Dat neemt niet weg dat ik met een positief gevoel zit. Kijk maar eens naar bovenstaande kaart hoeveel sneeuw er de komende Kerstdagen verwacht wordt. Man, man (of tsjonge, jonge), zo zie je ze niet dikwijls hoor. Anderhalve meter poeder langs de zuidkant.
Het is de laatste dagen al uitvoerig beschreven, dus ik ga er vandaag maar kort over. Momenteel is het in de Alpen nog vrij zonnig, met enkel wat hoge wolkensluiers. Maar in de loop van de dag worden de bovenluchten al lichtjes kouder. Bovendien draait de wind meer naar zuidelijke richtingen en neemt hij vanaf morgen in kracht toe. Steeds vochtigere lucht van over de Middellandse Zee wordt zo tegen de zuidkant van de Alpen gestuwd. Daar gaan vandaag lokaal al de eerste lichte sneeuwbuien vallen en vanaf vannacht zit het daar potdicht, met naar morgenavond toe steeds meer sneeuw op uitgebreide schaal. Keerzijde zijn dan de stevige Föhn-condities aan de noordkant: +7°C op 2000 meter aan de noordkant in de Kerstnacht.
Het Frontale systeem schuift op Kerstdag de west-Alpen binnen. In Frankrijk en Zwitserland wordt het een onvervalste witte Kerst. En in Oostenrijk een witte tweede Kesrtdag. Net zoals bij de vorige sneeuwval afgelopen vrijdag, snoert zich ook hier een aparte depressiekern af. Maar deze keer trekt die wel pal over de Alpen. Het koufront begint dan te golven. En in zo’n situatie zijn er echt grote sneeuwhoeveelheden mogelijk. Zeker in de buurt van de golftop en die wordt momenteel over de zuidkant van de Alpen berekend.
[metaslider id=33539]
Komt het goed met de sneeuwgrens? Wel, zoals Hajo en Leo het al hadden aangegeven: uiteindelijk wel. De eerste neerslag in de noordelijke staulagen van Oostenrijk op donderdag zal onder de 1400 meter als regen vallen. Maar de hoeveelheden zijn dan nog niet groot. En belangrijker: het is maar tijdelijk. Naarmate de dag vordert daalt de sneeuwgrens tot onder de 800 meter. De meeste alpendorpen worden dan wit. En niet vergeten dat volgend weekend er alweer een nieuw koufront passeert. Nog even afwachten wat de intensiteit en timing er van gaat zijn. Maar de kansen zijn reëel dat het wisselweekend uiterst moeizaam gaat verlopen.
Ondertussen zitten de Lage Landen in de stilte voor de Kerststorm. Momenteel is het op het westen van Vlaanderen na nog vrij zonnig. Maar de wind gaat vanaf het middaguur snel toenemen om komende nacht zijn hoogtepunt te bereiken. Op de Waddeneilanden zijn rukwinden tot 135 km/h mogelijk. Maar ook elders gaan er uitschieters tot 100 km/h bijzitten. Kerstverlichting buiten vastmaken dus. Gemiddeld haalt de wind in de kuststreken 8Bft. Net geen storm dus, maar qua beleving zal die er wel zijn.
En ohhh, zien we daar enige signalen voor een Laagland winter? Dit is de eerste pluim van GFS sinds lang die in het meteofictiegebied echt enig perspectief biedt. De voorbije runs waren er steeds enkele leden die voor winterweer in het laagland gingen, soms zelfs de oper, maar ook niet meer dan dat. Deze ochtendrun zijn het er bijna de helft! Ik weet het, de termijn is nog erg ver weg en de hoofdrun zit nog in de WC-fase. Allemaal redenen om pessimistisch te zijn en blijven. Maar zo werkt het op deze site niet, waar optimisme het ordewoord is.
Het wordt interessant als je binnen het GFS00-ensemble gaat kijken. En daar zie je al heel wat vroeger interessante situaties ontstaan. Ik heb binnen GFS00 even naar het ensemble op +264h gekeken, dus binnen zo’n 11 dagen. Daar heb ik het aantal leden geteld die op die dag nog steeds hetzelfde weerpatroon als de huidige laten zien. En ik kwam uit op … een drietal! Hierboven zie je er 1 van trouwens.
[metaslider id=33557]
Verder komen er allerlei mooie scenario’s in voor. Heel uiteenlopende, maar dikwijls met een stevige winterpotentie. En eerlijk is eerlijk, er zijn ook scenario’s die ons terug doen keren naar het Varniatijdperk. Dus laat ons daar alvast niet voor duimen! ok?
Conclusie? Onzekerheid troef richting de tweede decade van januari. En net die onzekerheid stemt mij al wat hoopvoller voor onze winter in de Lage Landen. Want vergis je niet. Een stevige ZW-circulatie domineert dikwijls heel het ensemble tot in het gaatje. En net dat is hier niet meer het geval. Ben ik hierdoor nu optimistisch geworden over de winterkansen? Neen, dat nog niet, maar wel genoeg om de winterkaarten voor de Lage Landen weer wat meer te gaan opvolgen.
Afsluitend, binnen het EC-ensemble kunnen we / mogen we (niet meer) kijken. Jammer, dus moeten we het met de windpluim doen. EC is nog niet enthousiast in meteofictiegebied. Al zijn er toch al meer ensembleleden die de windrichting niet meer strak in het zuidwesten houden. Afwachten dus, en we houden het in de gaten de komende dagen!
63 reacties
Reacties zijn gesloten.