Spookstad Sankt Christina. Ooit bloeide hier een fenomeen genaamd “wintersport”. Voor tientallen zo niet honderden miljoenen aan investeringen werden gedaan om gasten ook hoog boven de boomgrens nog culinaire hoogstandjes te kunnen bieden na gedane arbeid op de pistes. En nu is het dood op een rookpluimpje op de foto na? Geloof het of niet: restaurants en hotels mogen gewoon open zijn op dit moment in Val Gardena. Voor Italianen is er een aanbod aan langlauf en toerski. Volgens planning openen de liften op 7 januari en hoef je dan als buitenlander ook niet meer in quarantaine!

Kijk zo’n Stelviopas ligt er al eeuwen. Duizenden jaren. Mensen kwamen mensen gingen. Het sneeuwt er machtig. De kracht van de natuur versus ons zielige mensjes, willoos overgeleverd aan politiek en media en hoe die aan de haal met een heus wel ernstig virus. Het zal allemaal wel zijn plek krijgen komende zomer. Nu zitten we nog in de hype. Gaat de horeca in Nederland nu nog wat doen op 17 januari of niet?

En als jij liever dit decor had, nu of elke winter dan wat je in Nederland uit het raam ziet, vraag jezelf dan af waarom je nog in dat kikkerlandje leeft. Je kunt echt verhuizen als jij dat wilt. Makkelijk is het niet. Het gaat met ups en downs. Maar het kan wel. Maak een plan waar jij in gelooft en ga daar wonen waar jij wilt. Want leuker kan ik het niet maken op wintersportweer dat de kans op zo’n plaatje in Nederland voorlopig nog kleiner is dan de kans op een flutwinter.

Zie de palmboom rechts. Er is een flinke bel kou naar de zuidkant geblazen. We hebben Föhn maar het vriest overal flink. En de sneeuw valt tot onder 600m aan de zuidkant. Echt niet gek om iets te plannen begin januari. Gewoon doen.

Vandaag enorme storm. Lawinebouwer ook. Ook hier aan de noordkant. Het gaat gewoon mooi verder. Lekker koud. Regelmatig zon. Regelmatig sneeuw.

Gisteren schreef ik over de Weissensee. Kijk eens naar die sneeuwgrens! Volop winter.

Windrichting NW-Z? Wat is dat? Hier aan de noordkant zou vandaag 11cm moeten vallen? Geloof ik niks van. Ja dus door de storm opgejaagde losse sneeuw over de kammen. Loeigevaarlijk. Lawines gaan volgen.

Eerst wilde ik een triest bericht schrijven over Val Gardena maar ineens zag ik dat men daar gewoon 7 januari gaat openen! Wel in en in triest is de situatie in Sauerland. Waar Val Gardena nu al trots 115km loipes en 30km winterwandelwegen meldt, meldt de Wintersport-Arena Sauerland 0km pistes, 0km loipes, 0km winterwandelwegen. Wel zijn ze daar geloof ik heftig aan het vaccineren nu. Meld wat jij weet en wat jij ziet ajb.

Delen van Engeland zijn mooi wit vanochtend. En laten we eens kijken naar Ierland.

Wat een plaatje! Nou over Ierland heb ik iets “leuks” te melden …

Het is daar aan het afkoelen in de herfst! Ik heb mezelf midden door alle troubles ooit gezworen met WSWM door te gaan tot we de mondiale afkoeling binnen gaan en eindelijk voor iedereen zonneklaar wordt dat we zijn geflest met klimaat. Als iemand nu niet al ziet dat we alle klimaatuitgaven niet beter aan (reserve)capaciteit in de zorg hadden kunnen uitgeven of aan een basisinkomen of welk ander feestje jij bedenkt.

Kijk naar bovenstaande grafiek uit het artikel op Notrickszone.com met de voor ons klimaat super relevante AMO en schat zelf in wanneer de volgende elfstedentocht zal zijn ruwweg.

Inloggen doe je via deze link. Doneren kan via Paypal …

… en jawel, nu ook met ideal. Gisteren al diverse binnen gekomen. Als jullie blijven doneren kan ik hier blijven en blijven schrijven tot ik hopelijk eind januari gewoon werk heb als skileraar en piloot. Wie nu doneert mag er alvast “happy birthday” bij schrijven want 31 december ben ik jarig.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Of duim mee voor een mooie prijs op mijn Oudejaarslot!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Flex · 28 december 2020 op 11:23

“schat zelf in wanneer de volgende elfstedentocht zal zijn ruwweg.”

De grafiek doortrekkend naar 2020 is dan vrijwel ook het einde van de warme periode…
Mijn inschatting is dan ook ruim binnen de 30 volgende jaren(!)
En volgens de grafiek zitten we vanaf 2023 in de blauwe koude periode..

Ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er nu dagelijks in de media een soort van ‘goed weer show’ word gegeven over de veiligheid van het vaccin ,dit tegen steeds meer verhalen van artsen en virologen die dit juist weer stellig tegenspreken.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201021_96638513
Slechts 13 % laat zich direct vaccineren d e r t i e n p r o c e n t !!
Angst voor bijwerkingen van het vaccin
Uit de antwoorden blijkt dat een minderheid van 13 procent een goedgekeurd vaccin direct zou nemen, terwijl 14 procent zich uit principe niet laat vaccineren. De overige respondenten (goed voor 73 procent) willen in meerdere of mindere mate de effectiviteit en bijwerkingen afwachten voordat ze het vaccin nemen.
De onderzoekers van de TU Delft noemen deze mensen ‘vaccinatietwijfelaars’. Het is niet dat ze tégen een vaccin zijn, maar ze zijn er nog niet gerust op dat het vaccin het gewenste effect gaat krijgen. Onder meer vanwege de hoge snelheid waarmee het geproduceerd is.
–Kans op ernstige complicaties–
‘Dit zijn vervelende bijwerkingen, maar niet iets waar je dood aan gaat’, aldus Kersten. ‘Zodra een vaccin op de markt komt, blijft er gekeken worden naar bijwerkingen.
Het kan namelijk zo zijn dat een echt zeldzame bijwerking niet is opgetreden, ondanks dat er al op duizenden mensen getest is. Als bijvoorbeeld een op de 10.000 mensen hersenvliesontsteking krijgt, dan kom je daar pas achter als het vaccin op grote schaal is toegediend.’ (dan moet je afwachten of je ook 1 van die pechvogels word ??) En wat de langetermijngevolgen van het nieuwe vaccin zijn? Tja, dat is simpelweg koffiedik kijken. Het vaccin is immers nog niet op de markt.
Bezint eer gij er aan begint !

  Kirsten_dl · 28 december 2020 op 11:40

  Mooie bijdrage @Flex ! Mooi onderbouwd en geen half werk noch gezwets.
  Is iedereen trouwens klaar om ‘ het vaccin ‘ tot zich te nemen ?
  Benieuwd hoeveel leden, reageerders het zo snel als mogelijk tot zich nemen.

  Hajo · 28 december 2020 op 11:54

  Vaccinatie in principe vooral geschikt voor niet of nauwelijks muterende virussen zoals mazelen en pokken. Voor griep en corona eigenlijk ten ene male ongeschikt. Griepvaccin 30% effectief. Corona voor de huidige stammen misschien meer. Maar we zijn allemaal gehersenspoeld, dan wel slecht voorgelicht over de werking van het immuunsysteem…. het belangrijkste voorste stuk van het immuunsysteem heeft niets met anti-stoffen te maken. Als je dat goed onderhoudt ben je daarom al immuun… maar inderdaad heb je virussen waarbij vaccineren wel zin heeft. Bij griep en corona is de werking van het vaccin vooral psychologisch: we hebben tenminste iets. En het is een business natuurlijk. Alleen al aan de ouderen verdient men miljarden. Onder de 60 jaar een corona vaccin nemen …. dan kun je je ook laten inenten tegen auto-ongelukken. Werk gewoon aan je weerstand. Volg straks ultiemgezond.nl. Ben r weer leuk mee bezig. Staat nog niet live.

   Kirsten_dl · 28 december 2020 op 12:14

   Dank voor de moeite @hajo maar je hoeft mij er überhaupt niet van te overtuigen of je nou wel of niet gevaccineerd hoeft te worden.
   Mijn visie daarop is immers dezelfde als de jouwe. Ik ben ook te wijs en ben op een leeftijd gekomen dat ik me niks laat wijsmaken of dat ze pogen om mij dingen te doen geloven waarvan ik weet dat ze niet deugen.
   Ik geloof zeer sterk in de kracht van de natuur en daarmee bedoel ik dat natuur helend kan werken als je er vaak mee in contact komt.
   Niks zo leuk en zalig als een dagje of halve dag door de natuur struinen. Of een langere periode, kan ook.
   Op je poep temidden van de bossen een heerlijk bakkie koffie zetten en met een lekker gebakje erbij consumeren. Héérlijk ! Luisterend naar de vogels, wind die doorheen de bomen waait, een boer die iets verderop zijn grond omploegt, etc. Stuk voor stuk een immense boost voor het immuunsysteem. Althans voor het mijne toch…

   Gaaby · 28 december 2020 op 13:14

   Wie denk jij dat je bent , kun jij oordelen over vaccinaties? Hou je gewoon bij je weerbericht . En praat geen onzin over dit virus en moedig de mensen niet aan om alsnog te gaan . Blijf maar vragen om donaties , man ga. Werken .
   Ik stop met volgen.

    Kirsten_dl · 28 december 2020 op 13:22

    @Gaaby : https://youtu.be/zWonLtkEPx4

     jonny · 28 december 2020 op 13:25

     ja hoor een @hajo adept, en komt ook met die onzin aanzetten als ik die wens dan ga ik daar wel naar opzoek maar dit hoort niet op een wintersport weer site of wel?

    jonny · 28 december 2020 op 13:23

    100% mee eens lijkt wel een site van viruswaarheid en @haje is stiekem wim engel, snap echt niet wat deze man bezielt, dus ja ga werken en niet schooien, wees een echte vent

     Hajo · 28 december 2020 op 13:48

     @Jonny: als je hier nog eens terugkomt sta ik erop – als je tenminste ook maar één cel logica in je hersenpan hebt – waarom ik wel jarenlang tienduizenden euro’s sponsoring mag ophalen bij VVV’s en nu niet tientjes bij lezers die mij al jaren met interesse en plezier volgen en die mij in hun hart hebben gesloten. En waarom zou bijvoorbeeld 3 uur per dag schrijven voor misschien 30 euro sponsoring geen werken zijn? Als het je lukt dat aan mij en anderen uit te leggen …. verder heb ik net 8 maanden als klusser gewerkt 7 dagen per week en in het midden 2 maanden als tandempiloot…. Ik hoor graag welk beroep jij doet en vraag me ten zeerste af of jij ooit een maand in je leven zo hard hebt gewerkt als ik sinds april. In feite ben ik nu even met vakantie als het mag over kerst en oud en nieuw. Vervolgens ga ik ook weer aan de slag als tekstschrijver en marketeer. Ach waarom verspil ik moeite me te verdedigen. Het is te zielig zo’n aanval als waarmee jij komt. Hou het een beetje normaal en redelijk graag, dan kunnen je reacties blijven staan.

     jonny · 28 december 2020 op 14:41

     @Hajo, kijk toen je veel inkomsten kreeg via de VVV’s kwam dit door het aantal lezers en bezoekers, de inkomsten kreeg je niet om je mooie weerverhalen NEE men sponsert alleen sites die veel traffic hebben en kunnen bijdragen aan wat men “verkoopt”, en zo betaalden al je bezoekers indirect voor de site. geen bezoekers geen sponsering

     Als je maanden zo hard gewerkt hebt, dan heb je recht op een WW uitkering of anderszins en ook nog vakantie lijkt me, dus dan hoeft dat doneren toch niet.

     Ik stop met volgen

    Kirsten_dl · 28 december 2020 op 13:30

    PS een goede vriendin van mij werkt als arts in regio Hulst en toen we het vorige week over ‘ het vaccin ‘ hadden wist zij me te zeggen dat ze nog niet weet of ze het wel gaat laten zetten. Wanneer zelfs een arts al twijfels heeft en zich vragen stelt bij het wondermiddel dat men iedereen ten koste van zowat alles zo graag wil toedienen dan moet er toch een belletje beginnen rinkelen of een lichtje aangaan ?
    Het is toch logisch dat mensen bedenkingen erbij hebben nadat vanaf de eerste week nadat het virus werd ‘ ontdekt ‘ wetenschappers reeds massaal stonden te roeptoeteren dat we er enkel weer uit zouden komen nadat iedereen is ingeënt.

     jonny · 28 december 2020 op 13:37

     Ik kan honderden/duizenden artsen vinden die wel het vaccin nemen dus?, en ja ook een arts is een mens met een eigen mening en jij ook MAAR om hier op een wintersport weersite te roepen dat het allemaal onzin is dat virus en dat vaccin en laten we maar niets zeggen over klimaat, dat slaat als kut op dirk

     Dit wordt hier allemaal geschreven zonder kennis van deze zaken, alleen maar roeptoeteren wat een kleine rechtse minderheid graag hoort of leest is wel heel gemakkelijk.

    Flex · 28 december 2020 op 13:43

    “”en moedig de mensen niet aan om alsnog te gaan “”

    Je zou denken dat dit een tegenstander van het vaccin is ?

     Kirsten_dl · 28 december 2020 op 15:52

     Ja, zeker wel @jonny dat er dergelijke artsen bestaan maar er bestaan er dus ook die er anders over denken en laat nou net daar het probleem schuilen.
     Zij die anders denken worden meteen weggezet als complotdenker, anti-vaxxer tot zelfs extreem-rechtse idioot ?!!
     Wat is dat nou voor een denkwijze en sociale bijdrage ?
     Ben jij de trol die elders niet meer welkom is waardoor je hier dan maar je frustraties komt uiten ?
     Hajo en ikzelf willen mensen bewust maken van het feit dat vaccinatie eigenlijk niet hoeft wanneer je een goed immuunsysteem hebt. En daar heb je geen artsen, wetenschap, viro-logen of whatever bij nodig. Iedere mens weet zulks namelijk vanzelf. Maar als jij liever de adviezen volgt van beleidsmakers die het toch verdomd oh zo goed met hun bevolking voor menen te hebben, ga uw gang want het is jouw keuze. Net zoals het mijn keuze is om dat net niet te doen.

     En dan nog dit : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/28/chinese-journaliste-die-verslag-uitbracht-van-corona-uitbraak-in/

     Maar er worden geen leugens verspreid en censuur in de MSM bestaat niet echt hoor.

    Luc · 28 december 2020 op 23:18

    Hee ik neem ook geen vaccinatie’s. Ga je mij nu ook zo aanvallen ;).

     Luc · 28 december 2020 op 23:19

     Reactie’s op gaaby. :). @Gaaby. Ga je mij ook aanvallen. Ik neem ook geen vaccinatie’s.

Kirsten_dl · 28 december 2020 op 12:01

Groot alarm in de Pyreneeën !!

https://www.ladepeche.fr/amp/2020/12/27/rechauffement-alerte-rouge-dans-les-pyrenees-9279914.php

Evert · 28 december 2020 op 12:42

Ik lees altijd met plezier en interesse de weersvoorspellingen en ook berichten. Ook de reacties van lezers. Maar nu frons ik mijn wenkbrauwen als ik zie dat we het hier nu gaan hebben over wel of niet vaccineren. Dan begint het een beetje een soort van chatbox te worden. Jammer. Laat iedereen het aub zelf uitmaken en wees voorzichtig met het ventileren van eenzijdige meningen die als vaststaande feiten worden worden gepresenteerd. Het lijkt er op dat we na bijna 1 jaar wel kunnen concluderen dat niets doen ons nog niet veel verder heeft gebracht. Misschien dat vaccineren misschien wel het gewenste resultaat biedt. Ik geef het in elk geval mijn voordeel van de twijfels die ik ook heb.
Fijne dagen en een fantastisch 2021 en ik hoop echt van harte dat we nog heerlijk van de sneeuw kunnen genieten.

  Hajo · 28 december 2020 op 13:34

  Vaccineren gaat absoluut bijdragen aan het media einde van de pandemie. Corona blijft gewoon onder ons. Maar als de hele logistiek en het verdienmodel van big pharma en keer is opgetuigd … dan kan corona gewoon uit het script worden geschreven en een variant op griep worden. Jaarlijks kassa voor de producenten van vaccins tot aan de artsen die het toedienen. Wij weer een stukje verder eraan gewend te worden beheerd als een grote kudde vee. En als het meezit muteert corona niet al te sterk en lukt het jaarlijks een goed vaccin te maken. Bij griep is het nog niet zo’n succes. Maar wacht …. jij roept mensen dus op terwijl net hun lievelingssport is geannuleerd voral niet zelf na te denken of te discussiëren? Echt het gaat hier gewoon weer een platform zijn voor wintersportweer maar zo lang het ons wintersporters ook treft mogen we het – net als klimaat – ook over covid en de lockdown hebben. Bizar hoeveel mensen zich echt als brave schapen opstellen en het vreemd en verdacht vinden als iemand zelfstandig denkt. En wie presenteert wat als “vaststaande feiten”. Dat is zo’n loze kreet. Niemand zal zich op basis van enkele regels hier zijn hele mening laten veranderen … het gaat er juist om dat je wel e.e.a. kunt roepen waar je wat info over hebt of waar je over na hebt gedacht. Ik sta echt paf van de reacties…. maar wist het eigenlijk wel. Oogkleppen en braaf luisteren naar de overheid is helaas de norm geworden. Dat zagen we ook in eerdere nog veel ergere tijden.

  Hajo · 28 december 2020 op 13:42

  Ehhh enne voorheen was het m.i. een chatbox over elke volgende modelrun met een vlok sneeuw. Dus die tamelijk zinloze activiteit is OK. Maar met elkaar chatten over een maatschappelijk zeer ingrijpende zaak die rechtstreeks met wintersport te maken heeft mag niet. Waar blijft dan gewoon zo iets als goed burgerschap? M.i. berust dat op je informeren, zelf nadenken, discussiëren met anderen, je mening weer bijstellen etc etc. En jij ventileert (vervelend woord) ook je mening toch? Prima. Jij vind dat niets doen (m.i. hebben we al heel veel gedaan of heb je de lockdowns gemist?) ons niet verder heeft gebracht. En ja natuurlijk is vaccinatie zinvol voor 70+ ers. Want het huidige corona vaccin schijnt 90% succes te hebben tegen 30% bij het gebruikelijke griepvaccin. Dus tuurlijk neem je het als je in de risicogroep valt. Maar onder de 60 en zeker 50 is er gewoon bijna niets geweest of gebeurd. Ja velen zijn even flink ziek geworden en enkelen zijn gestorven. Dat is het gekke van de hele situatie met gesloten scholen etc etc. Maar het gaat dus overwaaien…. niet als ziekte… die blijft…. maar als mediahype waait het over. Zodra het verdienmodel voor big pharma staat (waar iedereen weer een eigen mening over kan hebben) kan de tamtam met de stille trom vertrekken en dat gaat ook gebeuren dan. Of het overheden dan gelukt is blijvend meer grip op hun bevolkingen te hebben of dat het juist averechts werkt is dan te bezien.

Hajo · 28 december 2020 op 13:26

GFS06 is een beauty!!!

Flex · 28 december 2020 op 14:14

“” Ik sta echt paf van de reacties…. maar wist het eigenlijk wel. Oogkleppen en braaf luisteren naar de overheid is helaas de norm geworden.””

Maar het luisteren dan niet kunnen omzetten naar het verwoorden ?
Wat mij opvalt is de agressiviteit waarmee de boodschapper steeds word aangevallen , puur op randzaken maar nooit en te nimmer over het onderwerp wat de boodschapper dan brengt ?
Klagen over de “vorm” in dit geval een donatieknop om op die manier ver van de ‘inhoud’ te blijven.

Beetje de middeleeuwen waar een boodschapper van slecht nieuws gewoon met de kruisboog werd neergeschoten omdat men het slechte nieuws niet wilde horen..(?)

6 persconferentie ’s in 3 maanden waarin Rutte elke keer herhaald dat mondkapjes SCHIJNveiligheid zijn ….RIVM -> Het werkt niet. OMT –>het werkt niet ..–> testlab –> het werkt niet https://www.youtube.com/watch?v=zJZBNwa6QMk
Maartoch lopen we nu verplicht met een niet werkend mondkapje ruim 8 uur per dag (als je pech hebt)
En over de nadelen van dat onzinnige re circulatiekapje mag je het dan niet meer hebben want dan ben je plots een wappie ??
Heel slim geframed dat moet ik wel toegegeven ..

Evert · 28 december 2020 op 19:38

Toch nog een reactie omdat je reageert op mijn reactie. Kennelijk heb ik iets gemist en is WSWM een chatbox geworden waar ook de grote maatschappelijke thema’s kunnen worden besproken. Wie ben ik om daar over te oordelen, ik had alleen een andere verwachting, gelet op de naam van je site. Nog wat thema’s die wellicht interessant zijn de komende tijd: klimaatagenda, energiediscussie, polariserende/individualiseren samenleving, verkiezingen etc. Ik heb te weinig medische kennis om voor wel of niet vaccineren te kiezen. Iedereen moet voor zichzelf die afweging maken. Ik zou allen zo graag willen dat we weer dingen samen kunnen doen zonder ons zorgen hoeven te maken en zonder dat we “bij de ingang gaan selecteren”. Niet zo lang geleden werd op de kinderopvangverblijven discussie gevoerd of kinderen wel/niet zijn gevaccineerd tegen de bekende kinderziekten, gelet op de uitbraken van polio in de Biblebelt. En er zijn legio verblijven die dat al hebben besloten. Ik zou het verschrikkelijk jammer vinden als er straks bij evenementen, (pop)concerten en alle andere leuke dingen die we hiervoor samen konden doen, geselecteerd gaat worden op welk criterium dan ook (wel niet gevaccineerd, wel niet ouder dan xx jaar etc. Bij alle discussies die ik tot nu toe heb gelezen heb ik nog geen oplossing gelezen/gehoord die het perspectief biedt dat we alles weer samen kunnen doen. De lockdown biedt hooguit een tijdelijke en zeker geen 100% structurele oplossing. Alleen de kwetsbare groep vaccineren zal het sterftecijfer en ook het aantal opnames verminderen. Maar zal niet kunnen voorkomen dat ook personen onder 50 jaar heel ziek kunnen worden met langdurig herstel. En met name, zo vrees ik, zal dat de discussie aanwakkeren van selectie bij de voordeur. Ik eindig hier mijn bijdrage over deze discussie. Ik ga weer verder met dromen over mijn ideale SAMENleving. Blijf gezond en blijf vooral doorgaan met de leuke weersvoorspellingen. De rest zal ik met enige selectiviteit blijven lezen. Smile.

Tom · 28 december 2020 op 20:23

Hajo, ik sluit mij volledig bij jouw visie aan en ik moet lachen op de reacties
Het lijkt er op dat mensen niet meer zelf nadenken en alles voor zoete koek aan nemen.
Momenteel lijkt er totaal geen ander nieuws meer is dan het Corona virus. Ik vraag mij wel eens af wat voor ander “fake nieuws” er getoond zou worden door de groten zoals Reuters als er nu geen Corona meer zou zijn. Ondertussen worden de mensen zonder het door te hebben bestolen door het verruimende beleid van de centrale banken (extreme hoeveelheden geldcreatie). Ik kan niet anders concluderen dat Corona het grootste “smokescreen” van deze eeuw is. Iedereen veel succes verder.

tom · 28 december 2020 op 20:24

op=om

Gesloten voor reacties.