In Les Menuires is het vanochtend erg prettig wakker worden met -7 en een laagje verse sneeuw. Wat een heerlijke pistes liggen daar aan de overkant op La Masse. Hier op de Penningberg heeft het ook heel de nacht licht gesneeuwd en vlokt het nu nog wat na. Een cm of 4 hier in het dal, veel meer mag het niet zijn. Toch alle bomen weer wit die door de zon en warmte even groener waren geworden.

Ook in het Kleinwalsertal is de zon al heerlijk doorgebroken en trekken mensen hun verse lijnen, aanzienlijk meer sneeuw gevallen dan hier.

En of de Furkajoch meetlat weer weg is? De oplettende kijker ziet nog een mini puntje. Het is ons niet gegund 😉

Tja en dat arme Loser, een pistebully doet z’n best maar daar komt het opnieuw even met bakken uit de hemel. Dweilen met de kraan open…

Val Gardena werd ook weer eens mooi wit, klik op de afbeelding voor het grote plaatje!

En in het zuidoosten van Oostenrijk is eindelijk ook een mooi pakje gevallen, hier zoals voorspeld de “hoofdprijs” met ik gok 20cm sneeuw. Alleen voor alle schaatsers zal het niet als een hoofdprijs voelen, die willen zwart ijs! Misschien dat dat in de Lage Landen wel lukt?

En wellicht moeten ze zich daar zelfs tijdens de toertochten gaan opmaken voor nog veel meer sneeuw. Het is echter volledig afhankelijk van waar de kern van de depressie exact gaat liggen, zie de rode stip. Komt ie iets zuidelijker te liggen zoals het EC berekent dan zitten Isola 2000, Tignes, Vars en Sestriere gebakken qua sneeuw. Een meer oostelijke stroming dus. Ligt de depressiekern wat noordelijker dan is de stroming meer zuid en krijgen inderdaad de Weissensee en bijvoorbeeld Val Gardena de volle laag. In die GFS situatie houdt de depressie zelfs heel West-Europa in z’n greep met sneeuwval, ik vermoed echter niet dat dit de situatie wordt.

Goed te zien in de totalen, deze is van het EC waar de zuidkant eigenlijk vrijwel droog blijft terwijl het einde van de krul bij Prato Nevoso en Isola 2000 alle sneeuw vangt. Er staat 61 maar in zo’n situatie daalt er gemakkelijk 100cm neer.

In het kleine gebiedje van Prali (ook freeride heaven) rekenen ze zich al rijk door deze te posten met meer dan een meter sneeuw. Niet te vroeg juichen daar hoor.

Want het GFS wil er dus niks van weten en stuurt alles naar de oostelijke zuidkant. Dan daar mogelijk de meter sneeuw. Temperaturen zijn in beide modellen dik in orde voor een lage sneeuwgrens.

De sneeuw volgens het GFS heeft aardig wat ondersteuning in het ensemble dus het is zeker niet ondenkbaar. Mijn gevoel zegt dat het een middenweg wordt, gewoon heel de zuidkant bevoorraad met 40cm sneeuw. We zullen het moeten afwachten, details kunnen grote verschillen maken in zo’n situatie. Veel meer dan in een relatief simpele nordstau situatie.

Aan de noordkant ook wat signalen voor sneeuw in diezelfde periode maar weinig echt dump-ish. Het is vanaf vandaag in ieder geval wel aanhoudend kouder, perfect voor het behoud van de sneeuw!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

27 reacties

Gesloten voor reacties.