Voor we naar brrrrr gaan kijken eerst even het actuele weer en de sneeuwval in de Alpen. Zoals het past bij de zuidkant is het daar na de 30cm die er viel meteen weer helemaal yummie. Gistermiddag zagen we dat al voor de zuidelijke Franse Alpen. Nu dus ook Livigno. Voor de sneeuwval stond die markering bij 40cm. En ook al heel lang. Het zuidkantseizoen is goed maar niet overmatig qua sneeuw dit jaar.

sancatarina1903

Alle dorpen van het Val Gardena zijn weer helemaal wit. Hier Santa Catarina. Niet voor lang trouwens want de volgende Föhngolf die eind van de week op gang komt maakt de Alpen een stuk zachter. Het kan  hier dan ook weer even regenen.

meribel1903

Hoe mooi dat het vannacht en vanochtend overal aan de noordkant weer is gaan sneeuwen. Hier Méribel, het buurdorp van ons partnerdorp Les Menuires in de Trois Vallées. 

fontanella1903

De sneeuw zit echt langs de hele noordkant tot in Die Tauplitz. In Vorarlberg zoals altijd mooie accumulaties: hier Fontanella Faschina vanochtend. Nu ja mooi die sneeuwval? Velen zouden vanochtend liever aan de zuidkant vertoeven. Goed nieuws: vanmiddag klaart ook de noordkant helemaal op. Vanavond raakt de westkant weer bewolkt en woensdag trekt dat door naar oostenrijk zowel aan de noord als aan de zuidkant. Sneeuwgrens? 800 tot 1000 meter.  

oetsch-lawine

Prent je het bovenstaande beeld goed in! Het is een typische voorjaarslawine. De bomen groen. En een lawine die eigenlijk een combiantie is van een Schneebrett en een nattesneeuwlawine. Hele compacte sneeuw waarin je geen kans hebt als je bedolven bent. De bovenstaande lawine gebeurde zondagmiddag op een steile flank van de 1893m hoge Ötscher in Niederösterreich. Niet ver van Annaberg waar onze Marcel Hirscher vandaan komt. Een een 46-jarige Slowaak werd 200 meegesleurd, maar hij raakte alleen licht gewond. Hij en zijn vrienden worden aangeklaagd omdat zij zonder enige lawine-uitrusting die berg beklommen (bron). Slechter liep het af met een einheimischer in het Postalmskigebied bei Strobl. Een 28-jarige man beklimt alleen de top van de 1894m hoge Braunedlkogel en treft daar een bekende. Ze dalen samen af. Ze zijn uitstekend uitgerust evenals twee andere toerskiërs die zich bij hen aansluiten. Dan gaat het verschrikkelijk mis op – jawel – een 30 tot 35° steile helling: de 28-jarige wordt door een eerste Schneebrett 60 meter over een klif geworpen en daar vervolgens door een tweede Schneebrett nog eens 90 meter omlaag. Het drietal weet hem snel te vinden en probeert hem te stabiliseren. De man wordt naar het ziekenhuis van Salzburg gevlogen waar hij overlijdt (bron). Dan in het skigebied La Rosière: een Tjechische skiër van 33 komt perfect uitgerust met pieper schep en sonde in een lawine. Zijn 34-jarige maat wordt niet meegesleurd. Toch wordt de eerste pas na 20 minuten door de reddingsdienst uitgegraven. te laat. een onderzoek naar de toedracht is gestart (bron). Helaas zal het hier niet bij blijven de komende weken. Heb je er de ballen verstand van: BLIJF OP DE PISTE. Heb je er wel verstand van: doe dan niet als de meeste slachtoffers en GEBRUIK JE VERSTAND. De meeste van al deze ongelukken zijn eenvoudig vermijdbaar.  

pluim1803_12

En hier dan de pluim waar Helga van Leur gisteravond van van haar stoel viel. Ongelofelijk. Echt ongekend. Het Europees model consequent kouder dan het Amerikaanse model. De drukverdeling ook op langere termijn aardig vergelijkbaar tussen de modellen maar ECMWF heeft net die bite die GFS mist momenteel.

1903_BeNeLux_2013031900_t2m_174

Wie dacht dat de run van gisteravond een idiote uitschieter was komt bedrogen uit. Vanochtend doet het Europese model er zowat nog een schepje bovenop. -12°C in Zuid-Limburg op 26 maart zou wat zijn. Geheid een record.

Pik nog even mijn nog steeds relevante videoweerbericht van gisteren mee op de homepage van BizztravelZo en nu moet ik moet nu haast maken om mijn vliegtuig naar Innsbruck te halen…. 😉

PS Door een misverstand oftewel een foutje van mijn kant zijn er vanochtend 2 weerberichten. Een van mij en een van Wijnand. Doe er je voordeel mee! Ik stel voor dat alle reacties onder Wijnands artikel komen. [fbphotos id=”565919190108957″]Leuk nog: we krijgen allemaal vanaf Seceda in het Val Gardena de groeten van Michele en Oswald van Hotel Angelo in Ortisei!

PPS


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.