zellamseedauwpuntIn Oostenrijk zijn vandaag temperaturen van boven de +15ºC gehaald. Maar de lucht was droog en dus heb je een zeer laag dauwpunt en dan kan een laag sneeuw zichzelf koud houden. Je geeft een centimetertje verdampende sneeuw op om de hele boel eronder tot onder het vriespunt te koelen. Alleen de zon houdt altijd vat op zuidhellingen zodra de hoek tussen de zon en de helling groter wordt als ruwweg 45º. Je ziet her prachtig hierboven op de autofoto uit Zell am See Kaprun: het dorp en de vlakte rond het vliegveld aan de overkant van het meer nog helemaal wit bij +12ºC maar een zuidhellinkje snel groen.

zuidkant1301

Boem tsjakka! Dat zijn kaarten zoals we ze kennen van vorig seizoen. Dat zijn ook berekende accumulaties die geen gezeur opleveren. Je hoort nooit iemand als er 2 meter is berekend klagen dat het maar een halve meter geworden is. Die halve meter is ook een dump. Dit is het Europese model dat mooi op de winterse toer is vanavond. We zitten weer in de fase dat de modellen een winterestafette houden met steeds minstens één van beiden in winterstand.

[metaslider id=52849]

De modellen eindigen totaal anders vandaag. Zoek de zeven verschillen. Het Europees model heeft weer een vierarmige draak boven Italië liggen wat de wind in heel Europa in de oosthoek houdt en dus winters. Het Amerikaanse model laat gewoon oceaanlucht binnendringen met een sterk Azorenhoog. Die hoofdrun is een zachte uitbijter dus vergeet die eigenlijk maar.

[metaslider id=52855]

Het kantelpunt zit hier. Op 19 januari. Een spannend moment rond de Britse Eilanden. Zie jij het verschil? In het Amerikaans model gebeurt er niets, maar in het Europees model activeert er ineens iets langs het langgerekte front. Voor de Lage Landen betekent het nogal wat! De pluim zal zo dadelijk verschillende sneeuwmomenten onthullen in dit winterse scenario. Dat moeten we verder echt even afwachten.

Perturbé. La perturbation traverse nos régions avec une limite pluie-neige qui s’abaisse. Possible blocage des précipitations sur les massifs ( à confirmer). Retour d’éclaircies par l’Ouest durant l’après-midi. Quantités de neige à affiner en montagne.

Ook in de Franse Alpen wordt het spannend. Zelfs het meest actuele Alpenweerbericht meldt voor zaterdag: stuwing is mogelijk (nog te bevestigen), opklaringen, sneeuwhoeveelheid in het gebergte nog te verfijnen. Dat kunnen wij hier ook niet beter maken en eigelijk ook niet voor Zwitserland en Oostenrijk. Alleen aan de oostelijke zuidkant wordt zoveel berekend dat het daar nauwelijks kan tegenvallen. Elders zullen we voor de zoveelste keer moeten zien wat er gebeurt.

accu1401

Het leuke is wel dat we tussen morgenochtend en donderdagochtend al kunnen genieten van een “dusting” langs de hele noordkant met deze accumulaties. Lokaal is dus 10-20cm mogelijk. Dat is het voorspel van de sneeuwsandwich Charlie.

serfauslawine

Wat er ook gebeurt blijft het lawinegevaar zeer hoog. Gisteren schoof een door 4 offpiste skiërs los getrapte lawine zelfs over een piste in Serfaus heen. Niemand raakte bedolven. Wees niet overmoedig de komende periode!

Met dank aan Kirstel_dl een schitterende video van een drone over een ijzig Chicago.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.