sneeuwmoelltal

We zitten in een koele fase. Het heeft vannacht zelfs gesneeuwd op de gletsjers. Hierboven de Mölltaler Gletscher. Door de wolken zie je het groene dal niet en kun je je dus hartje winter wanen. Wat is de situatie op de kaarten? We hebben een klassieke Vb situatie. Wat is dat nu weer? Kijk en lees even mee….

28 februari 2016: de zuidkant beleeft een dump van jewelste. In het weerbericht van die datum licht Leo de situatie op de kaarten toe met bovenstaande afbeelding en deze tekst:

Depressiebanen: vaak volgen ze onder aanvoering van de straalstroom een vaste koers. Eind 19e eeuw was de Duitse meteoroloog en klimaatonderzoeker Wilhelm Jacob van Bebber daar al achter. In pogingen de weersverwachtingen te verbeteren classificeerde hij die depressiebanen. Bovenstaand kaartje werd algemeen geaccepteerd en gebruikt vanaf 1891. Tegenwoordig wordt vooral het Va-Vb type nog steeds gehanteerd. Waarom juist deze? Van oorsprong koude lucht trekt richting of over de Middellandse zee en daarna noordnoordoostwaarts.  Berucht vooral vanwege de enorme neerslaghoeveelheden die veroorzaakt worden door de voeding boven de Middellandse zee en door de botsing van warme met koude lucht. In de zomer zijn de gevolgen vaak nog catastrofaler, voorbeelden zijn juni 2013 en augustus 2002, toen in Oostelijk Duitsland plaatselijk 300 mm neerslag in 24 uur tijd viel.

Kijk in de link hierboven maar hoe mooi het sneeuwde afgelopen februari. De komende 48 uur geen sneeuw natuurlijk aan de zuidkant maar dikke regen. Hoe dik?

accu1506

Zo dik! Op deze korte termijn is dit echt een extreme berekening! Het meeste valt al in de komende 48 uur. HIRLAM zit al op 120mm in die periode.

vb

Hierboven zie je de Vb stroming op de kaart. De vochtige oceaanlucht duikt eerst over de oceaan ver naar het zuiden om dan weer omhoog te krullen recht over de Alpen.

vrijdagsituatie

Hierboven zie je dat dat in het hooggebergte vrijdag weer sneeuw oplevert. De depressiekern over Berlijn kan het ook in de Lage Landen nog laten plenzen.

17juni

Hierboven de straalstroom in kaart die dag.

zaterdag

Zaterdag schuift de depressiekern naar Scandinavië. Met de noordelijke stroming is het dan koel ook al breekt wel de zon weer door…

zondag

Zondag stulpt dan een uitloper van het Azorenhoog over de Lage Landen. Dat is zo goed als zeker. Het wordt een mooie stranddag. Echter: het kwik blijft onder de 20ºC. Voordeel: het zeewater voelt dan minder koud. In het verdere vervolg zegt het Europese model: Scandihoog! Het Amerikaanse: oceaanfronten. We gaan het weer zien!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.