Afgelopen weekeinde weer lawines in Oostenrijk. Gelukkig geen doden. Maar wel gewoon magisch mooi wintersportomstandigheden met perfecte pistes. En dat blijft ook nog wel even goed. Hoe anders aan de zuidkant. Vooral in het westen. Ook de Franse Alpen hebben minder en Wallis.

Links het Rhônedal, rechts ergens in Piemonte. Natuurlijk is het met kunstsneeuw nog wel aardig voor elkaar op veel plekken. In de Dolomieten bijvoorbeeld. Maar ik hoor graag in de reacties hoe het echt ter plekke is.

Deze kiek uit St. Jean d’Arves in de Savoie typeert hoe het er daar bij ligt.

Juist vandaag een beetje sneeuw in Piemonte toevallig. In de zuidelijke Franse Alpen is het alweer voorbij getrokken. Ik zag daar mooie poedersporen tussen de optrekkende wolken.

En in harde cijfers uitgedrukt: de minste sneeuw in de Aosta vallei in de laatste 20 jaar!

Maar zo dus aan de noordkant! Nog steeds lawinegevaar! Het zijn steeds de toerskiërs en freeriders hoor. Dus geen zorgen op de piste.

En we zijn nu al op het punt dat we de krokusvakantie in kunnen kijken. Tja in Oostenrijk ook een warme fase nu. Vanochtend nog eens strenge vorst in de dalen maar dat gaan we de komende periode niet meer zien. Woensdag en zaterdag zelfs wat regen in de dalen. Verder voorjaarsachtig! Zie de waarden voor Filzmoos op 1000m. Als paraglider heb je zo al snel de eerste thermiek. Als skiër of snowboarder moet je al een beetje over het zogenaamde voorjaarsskiën na gaan denken.

Echt voor het allereerst zijn er weer lijntjes in het ensemble die de Lage Landen eind februari wat vorst brengen. Het zijn de blauwe lijntjes die je hier ook ziet maar dan extremer voor de noordkant van de Alpen. Dus gaan we daar de komende week maar eens op letten of er eens kans is op een dergelijke winterse weeromslag. Zou leuk zijn toch! Het ken nog net!

PS Donaties welkom of aan de truckers in Canada. Check deze video waarin uitgelegd wordt hoe Bitcoin wordt gebruikt om de miljoenen aan donaties bij de truckers te krijgen. Banken blokkeren miljoenen of het niets is. Echt een eyeopener!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Jaap verlaan · 14 februari 2022 op 14:14

Hoi hajo ik weet heeft niks met de winter te maken maar gezien me werk toch voor my wel interessant je had het over een storm vorige keer alleen de ligging was nog niet helemaal duidelyk komt deze boven ons te liggen?

  Hajo · 15 februari 2022 op 16:02

  Zie het nieuwste weerbericht van vandaag.

  Bart · 15 februari 2022 op 21:04

  Vond het voorgaande jaren idd ook een leuke site om alvast een beetje in de stemming te komen voor de wintersport. Helaas nu erg vaak coronagerelateerde berichten/opinies tussen de weerberichten door. Hopelijk straks weer alleen weeropinies terug te vinden op deze site….

Frans · 14 februari 2022 op 23:16

Ja donderdag weer (wester) storm. Vrijdagavond waarschijnlijk ook aan de kust opnieuw windkracht 9.

Marco · 15 februari 2022 op 07:50

Net terug uit Monta rosa, Aosta dal, de pistes hebben ze daar prima voor elkaar.
Maar de freeride mogelijkheden zijn uiterst beperkt door gebrek aan sneeuw , lager dan 2000m is alles bruin.
Het is er zo droog dat er bij Porte Martin zelfs een bosbrand heeft gewoed , 2 heli’s vlogen af en aan om te blussen, maar na een week rookte het nog steeds.
Maar, stak blauwe lucht , prachtig weer, met lenticularis (golf) ..!
Daar gaat een zweefvliegen hart sneller van kloppen!

Carl · 15 februari 2022 op 07:53

Afgelopen week in Lavarone geweest, het waren witte lijntjes in een groen landschap. De pistes lagen er super bij ondanks dat het al enkele weken niet meer gesneeuwd heeft. De temperaturen waren hoog maar had amper impact op de kwaliteit. Pas late namiddag had ik het gevoel dat het Pasen was.

Arie · 15 februari 2022 op 13:43

Eerder kwam ik met veel plezier op deze site om te kijken wat de weersvoorspelling was voor de komende winter. Vaak kwam een voorspelling (grotendeels) uit en soms ook volledig niet. Ook in de reacties kwamen vaak goede reacties over de voorspelling. Vorig jaar heb ik deze site nauwelijks bezocht, maar wat ik nu zie vind ik erg jammer. Dat je om donaties vraagt snap ik, maar het storend om dit terug te lezen in een weerbericht. Net zoals dat je je verzet tegen de corona regels en roept dat we allemaal wakker moeten worden. Die hele discussie daarvoor kom ik niet hier. En ik denk met mij vele. Het gevolg is dat je mensen wegjaagt en er dus minder mensen een donatie doen waardoor je in een negatieve spiraal komt. Ooit was dit zo’n leuke site waar het wintersport gevoel al ruim voor de vakantie werd aangewakkerd. Hopelijk komt die tijd weer terug.

Hajo · 15 februari 2022 op 14:20

Dank voor je feedback. Er is geen negatieve spiraal. Alles gaat lekker. Alles gaat op rolletjes. “Wir haben es nicht gewusst”, is voor mij geen optie. Ik schijt op het weer en op de wintersport als ik me niet mag inzetten voor het behoud van onze grondrechten. De overheid is er niet om ons te beschermen. De overheid is er om onze grondrechten te beschermen. En Fuck Trudeau en Let’s go Brandon!

  Aart · 15 februari 2022 op 15:42

  Exact de reden waarom deze site nog steeds bezocht wordt. 🙂
  Cojona bestaat niet, of @Arie, bedoel je griep? En inderdaad aub wakker worden, want zoals Hajo zeer terecht opmerkt: de overheid keert zich tegen de burgers! @Arie: wel eens van Romeo’s gehoord? Doe maar eens onderzoek. Of deze: welke straffen kregen de voor het huis van Kaag demonstrerende fakkeldrager en de verslaggeefster daarvan? Werkelijk ongehoord!!

   Arie · 15 februari 2022 op 20:38

   @Aart
   Precies dit dus. Hier ben ik niet naar opzoek op een site die vroeger ging over wintersportweer en niet over bitcoin of corona.
   Waarschijnlijk ken je de bezoekeraantallen en reacties van vroeger niet.
   Gelukkig is er nog een site als alpenweerman waar het wel alleen over wintersportgerelateerde berichten gaat.

  Arie · 15 februari 2022 op 20:34

  Tsja, wat moet je nou met zoń reactie. Ik vind het oprecht jammer. Maar goed, jij bent eigenaar van de site, dus leef je uit

Gesloten voor reacties.