Update: in de GFS06u wordt er weer minder sneeuw voor Nederland berekend. Ook minder voor België. Meer voor Frankrijk en veel meer voor de Pyreneeën, de zuidkant en de Balkan.

Wil je de lijn van dit weerbericht volgen moet je nog even nalezen wat ik gisteravond schreef: Nederland ijs, België een bak sneeuw en de Alpen naar -25°C. Het verschil vanochtend is dat Nederland toch ook sneeuw krijgt. Voor de schaatsfans is het echt te hopen dat het een dun uitstralingsbevorderend laagje wordt en geen witte deken. Want met de ijspluim voor NO-NL van gisteravond zaten we al helemaal op 11-stedenkoers. 

Hierboven de temperaturen van de tweede winterse nacht. Vandaag overdag gaat het nergens meer echt boven nul. Sloten zijn aan het dichtvriezen. Lees in het bericht van gisteren hoe dat natuurkundig werkt. Die -5,2°C vannacht in Deelen is echt pas de opmaat naar de echt koude nachten die deze week gaan volgen.

Even afgezien van die sneeuw is ook de nieuwe ECMWF-run voor NO-NL uitstekend te noemen. Het heeft alles weg van een winter die nog hoog gaat stijgen in de Hellmanscores. Zie Winterplaza voor de statistieken. 

Gisteren zag het er dus nog naar uit dat Nederland geen sneeuw zou krijgen behalve de zuidelijke grensstreek. België zou 19cm krijgen. Vanochtend zien we voor de zuiderburen minder en voor Nederland meer. Op de kaart hierboven zie je hoe het front dat in de nacht op dinsdag al met sneeuw over Nederland schuift (ochtendspits!!) vervolgens ook nog eens gaat tollen (tegen de wijzers van de klok) met het oog de hele woensdag nog niet zuidelijker dan België. Dat kan dan met name in onze kustzones aanhoudende sneeuw opleveren. De Wadden zijn de beste kandidaten voor een mooie laag. Maar even goed worden Groningen, Friesland en de twee Hollandse provincies nog eens goed gepakt. Ik schat dat de grens voor schade aan het nu vormende ijs ligt bij 2cm. Dat bevordert de uitstraling en sublimeert uiteindelijk wel weer van het ijs af. Heb je 5cm heb je echt een probleem waar morgen al ijs ligt. Grotere wateren die dinsdag nog open zijn vangen de sneeuw gewoon op en bevriezen daardoor eerder…. met glad maar wit ijs. Ook prima, maar het groeit vervolgens minder hard aan dan zwart ijs.

Voor de Alpen was het breaking nieuws dat het volgend weekeinde bitter koud wordt. Minimaal tot -20°C en kaarten met -30°C hebben we ook al gezien. Dit omdat intense sneeuwval komende vrijdag naar het oosten was afgeblazen en er een verbinding met Siberië voor in de plaats kwam. Dat staat nog steeds op de kaarten zij het iets minder Siberisch vanochtend. De sneeuw valt de komende dagen vooral aan de zuidkant. Hierboven een webcam van Val Gardena waar de bomen al een heel tijdje niet meer wit zijn geweest waar vanochtend al de eerste millimetertjes sneeuw zijn gevallen. Dinsdagochtend kan daar 40cm zijn gevallen en woensdagmiddag maar liefst 70! Dit gaan we natuurlijk intensief volgen!

En ik maar denken dat die meetstok 20cm aangaf (ik kende de cam van eerdere seizoenen en kon beter weten). Ik zag het puntje niet tussen de 2 en de 0. Maar deze actuele webcampica laat er geen twijfel over bestaan. Er ligt ruim 2 meter sneeuw bij de Leglerhütte in Noord-Oost Zwitserland. En daarmee zitten we net op het klimatologisch gemiddelde. We hebben een prachtige skiwinter, maar het sneeuwgeweld van 2011-2012 hebben we nog niet gezien… maar zit er misschien ook voor de noordkant weer aan te komen. De GFS06u biedt hoop op veel sneeuw vanaf de 22e voor zowel de lage landen als voor de noordkant van de Alpen. Toch kunnen we in dit stadium een kurkdroog Siberisch scenario ook niet uitsluiten.

Deel in de reacties hieronder vooral je waarnemingen van het winterweer thuis in de Lage Landen en in de skigebieden als je er zit. Voor de zeer levendige discussie tussen de “weer pro’s” over alle binnenkomende runs en ensembles moet je vandaag hierrr zijn.  

  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.