Update: in de GFS06u wordt er weer minder sneeuw voor Nederland berekend. Ook minder voor België. Meer voor Frankrijk en veel meer voor de Pyreneeën, de zuidkant en de Balkan.

Wil je de lijn van dit weerbericht volgen moet je nog even nalezen wat ik gisteravond schreef: Nederland ijs, België een bak sneeuw en de Alpen naar -25°C. Het verschil vanochtend is dat Nederland toch ook sneeuw krijgt. Voor de schaatsfans is het echt te hopen dat het een dun uitstralingsbevorderend laagje wordt en geen witte deken. Want met de ijspluim voor NO-NL van gisteravond zaten we al helemaal op 11-stedenkoers. 

Hierboven de temperaturen van de tweede winterse nacht. Vandaag overdag gaat het nergens meer echt boven nul. Sloten zijn aan het dichtvriezen. Lees in het bericht van gisteren hoe dat natuurkundig werkt. Die -5,2°C vannacht in Deelen is echt pas de opmaat naar de echt koude nachten die deze week gaan volgen.

Even afgezien van die sneeuw is ook de nieuwe ECMWF-run voor NO-NL uitstekend te noemen. Het heeft alles weg van een winter die nog hoog gaat stijgen in de Hellmanscores. Zie Winterplaza voor de statistieken. 

Gisteren zag het er dus nog naar uit dat Nederland geen sneeuw zou krijgen behalve de zuidelijke grensstreek. België zou 19cm krijgen. Vanochtend zien we voor de zuiderburen minder en voor Nederland meer. Op de kaart hierboven zie je hoe het front dat in de nacht op dinsdag al met sneeuw over Nederland schuift (ochtendspits!!) vervolgens ook nog eens gaat tollen (tegen de wijzers van de klok) met het oog de hele woensdag nog niet zuidelijker dan België. Dat kan dan met name in onze kustzones aanhoudende sneeuw opleveren. De Wadden zijn de beste kandidaten voor een mooie laag. Maar even goed worden Groningen, Friesland en de twee Hollandse provincies nog eens goed gepakt. Ik schat dat de grens voor schade aan het nu vormende ijs ligt bij 2cm. Dat bevordert de uitstraling en sublimeert uiteindelijk wel weer van het ijs af. Heb je 5cm heb je echt een probleem waar morgen al ijs ligt. Grotere wateren die dinsdag nog open zijn vangen de sneeuw gewoon op en bevriezen daardoor eerder…. met glad maar wit ijs. Ook prima, maar het groeit vervolgens minder hard aan dan zwart ijs.

Voor de Alpen was het breaking nieuws dat het volgend weekeinde bitter koud wordt. Minimaal tot -20°C en kaarten met -30°C hebben we ook al gezien. Dit omdat intense sneeuwval komende vrijdag naar het oosten was afgeblazen en er een verbinding met Siberië voor in de plaats kwam. Dat staat nog steeds op de kaarten zij het iets minder Siberisch vanochtend. De sneeuw valt de komende dagen vooral aan de zuidkant. Hierboven een webcam van Val Gardena waar de bomen al een heel tijdje niet meer wit zijn geweest waar vanochtend al de eerste millimetertjes sneeuw zijn gevallen. Dinsdagochtend kan daar 40cm zijn gevallen en woensdagmiddag maar liefst 70! Dit gaan we natuurlijk intensief volgen!

En ik maar denken dat die meetstok 20cm aangaf (ik kende de cam van eerdere seizoenen en kon beter weten). Ik zag het puntje niet tussen de 2 en de 0. Maar deze actuele webcampica laat er geen twijfel over bestaan. Er ligt ruim 2 meter sneeuw bij de Leglerhütte in Noord-Oost Zwitserland. En daarmee zitten we net op het klimatologisch gemiddelde. We hebben een prachtige skiwinter, maar het sneeuwgeweld van 2011-2012 hebben we nog niet gezien… maar zit er misschien ook voor de noordkant weer aan te komen. De GFS06u biedt hoop op veel sneeuw vanaf de 22e voor zowel de lage landen als voor de noordkant van de Alpen. Toch kunnen we in dit stadium een kurkdroog Siberisch scenario ook niet uitsluiten.

Deel in de reacties hieronder vooral je waarnemingen van het winterweer thuis in de Lage Landen en in de skigebieden als je er zit. Voor de zeer levendige discussie tussen de “weer pro’s” over alle binnenkomende runs en ensembles moet je vandaag hierrr zijn.  

  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.