Het is nog niet eens middag en dit is al het derde bericht op WSWM. Je zou het niet zeggen dat we al maart zijn. Normaal gezien zakt het aantal bezoekers van de site nu wat weg, maar niet in 217-2018. Het hoogtepunt van de winter valt ‘nu’. Na een bericht over de Lage Landen en eentje over the Beast from the East in Britse Eilanden nu nog e-snel een Alpenbericht. Nu ja … snel … ik heb best nog wel wat kaarten en foto’s voor jullie uitgezocht. Beginnen doen we met het radarbeeld van deze ochtend. Daarop zien we al meteen waar het de komende tijd naartoe gaat. De westelijke Alpenhelft onder de wolken, met vooral in de zuidelijke Franse Alpen verse sneeuw. Tot nu toe is daar nog niet zo’n gigantische hoeveelheid gevallen zoals dat elders dit seizoen wel het geval was, maar die achterstand gaan ze snel inhalen. In de oostelijke Alpenhelft is het momenteel nog droog en tussen de wolkenvelden door best zonnig. Ook daar gaan ze de zon steeds meer moeten missen de komende periode, maar blijft het wel een stuk droger. Voorlopig …!

Snel een rondje webcambeelden opstarten. We gaan van aan de Provence richting Wenen deze keer. Uiteraard komen we dan eerst in Isola 2000 terecht. De toegangsweg is weer afgesloten want er valt … jawel, sneeuw. Sinds gisterenavond zijn ze er aan begonnen.

Ook Le Forêt Blanche in Risoul doet zijn naam alle eer aan.

Meer richting de Mauriennevallei zien we ook in Les Deux Alpes dikke sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen …

… evenals in Alpe d’Huez. Vaujany is dit waar ik begin januari nog de grote zondvloed heb meegemaakt.

En zo vallen we Zwitserland binnen. Ook in Grimentz in Val d’Anniviers is het bewolkt en valt er lichte sneeuw. En als het daar sneeuwt …

… dan natuurlijk ook bij Joke in Riederalp.

In vogelvlucht zit onze Jorne daar niet ver van af. Wel aan de andere kant van de hoofdkam. Vanuit Livigno meldt hij: lichte sneeuw. Je ziet, heel de westelijke Alpenhelft heeft al afscheid genomen van de kurkdroge arctische lucht.

Nog niet zo in Oostenrijk vanaf Tirol. Hoe oostelijker hoe meer zon nog. Zell am See in Salzburgerland heeft dus nog een ijskoude, maar mooie dag voor de boeg.

En wat een droomplaat uit Hochkar in Stiermarken om ons rondje af te sluiten. Hier zitten we nog een stuk oostelijker dan onze meest oostelijk gelegen partnergebieden Loser en Die Tauplitz. Ik wist niet dat de Alpen er nog zo hoog gingen.

Snel over naar de weerkaarten. Hier de kaart voor komende zondag. Een stationair laag bevindt zich tussen Ierland en Spanje en blijft onafgebroken relatief zachte, maar ook vochtige lucht richting de Alpen stuwen. Uiteraard liggen de zuidelijke Franse Alpen daarbij vol in de frontlinie. De pijl heb ik niet in het donkerrood getekend, want het had veel erger kunnen zijn wat de temperaturen en dito sneeuwgrens betreft. De aangevoerde lucht komt niet van over Afrika en dat is toch wel goed nieuws. Daardoor hangt de sneeuwgrens voor de Franse Alpen meestal om en bij de 1500m, wat voor de hoog gelegen skigebieden een stuk beter is dan een sneeuwgrens die daar nog eens 500m boven ligt.

De sneeuwbuien die momenteel actief zijn doven stilaan uit. Vrijdagochtend komt er een nieuwe puls vanuit het westen.

Hetzelfde front schuift uiteindelijk door richting Oostenrijk waar het vrijdagavond ook wat gaat sneeuwen, maar meer dan een paar centimeter gaat het daar niet zijn. Nee, voor de grote hoeveelheden moeten we niet in Oostenrijk zijn komende week.

Zaterdag herhalen we het patroon. Nieuwe sneeuw van het (zuid)westen in de ochtend …

… die ‘savonds ook Oostenrijk bereikt, maar dan weeral uitdovend daar.

Zondag start dan overal droog en wordt een fijne skidag. Zondagavond begint het dan vanuit het zuidwesten opnieuw te sneeuwen. Wellicht wordt dit de sneeuwfase waarbij de sneeuwgrens het hoogste ligt.

Hoeveelheden van meer dan een halve meter tot begin volgende week in de zuidelijke Franse Alpen zijn zeker niet ondenkbeeldig! Een paar maand geleden zei iemand hier op de site (ik weet niet meer wie, Sjors?) dat hij zich geen zorgen maakte over de matige sneeuwhoeveelheden daar: ‘altijd in de maand maart vallen hier de grootste hoeveelheden’, zei hij. En inderdaad, zo loopt het nu ook.

 

Eind volgende week zien we dat de weerkaarten er in grote lijnen nog steeds hetzelfde uitzien. Lagedruk nog steeds stationair.

Tegen dan is er wellicht al een hele meter sneeuw gevallen in het zuidwesten.

Pas daarna lijkt er wat te veranderen maar worden de kaarten ook erg onzeker. Het Amerikaanse GFS laat het laag uiteindelijk naar het oosten doorschuiven, waardoor de stroming naar het noordwesten kantelt en de Noordkant weer aan de beurt is.

En het grappige is: het Europese EC-model berekent identiek hetzelfde!

En daar hoort deze sneeuwvalkaart bij.

In no time zou er het weekend van 10 maart op zeer uitgebreide schaal wel eens een halve meter sneeuw bij lage sneeuwgrens kunnen vallen.

Wel nog heel onzeker als we de ensembles bekijken. Er zijn voldoende ensembleleden die de afkoeling eind volgende week laten zien, maar er zijn er ook het aanhoudend vrij zacht houden. In ieder geval is dit ensemble voor Les Orres duidelijk. De komende week wordt er erg wisselvallig.

Idem voor Les Menuires in de noordelijke Franse Alpen, hoewel de hoeveelheden hier al sterk teruglopen.

En afsluiten doen we met het ensemble van Zell am See, geldig voor de Noordkant. Op enkele kleinere sneeuwfases na blijft het de komende periode vrij droog. Pas eind volgende week neemt ook daar de kans op sterk wisselvallig weer flink toe. Maar wordt dat sneeuw of de door Skiwi gevreesde regen? Dat wordt nog even afwachten. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

49 reacties

Gesloten voor reacties.