Hierboven weer een droevig plaatje uit Peru. Op een dergelijke wijze door een instortend dak overleed een 75-jarige boer. Er zijn nu 6 doden geteld in diverse landen maar vooral dus die vele tienduizenden stuks vee.  Ik weet het: het is een tendentieuze website maar iceagenow.info is de beste plek om op de hoogte te blijven.

pluim0209

Vandaag ben ik weer laat – te laat – aan de bak met het weerbericht. Vanochtend kijkend naar de Europese pluim van de middagrun, was er ook echt heel weinig toe te voegen aan wat ik gisteren schreef. Toenemende warmte en een aanzienlijke kans op aanhoudend warm septemberweer. Hoe anders de 00u run! Op de pluim hierboven krijgt de temperatuur een enorme klap samenhangend met ook flinke regen komende zaterdag in de Lage Landen. De wereld weer op zijn kop. Maar niet helemaal terug bij mijn eerdere optimistische berichten over septembersneeuw in de Alpen. Een dergelijke temperatuurval is niet in beeld. Ook niet in de 00u run van het Amerikaanse model die ook de temperatuurval met neerslag laat zien.[dc_slider slider=”22411″ captions=”true”]Tja en dan die GFS 06u. Die is weer terug bij het warme zomerse beeld. at maakt nieuwsgierig. Waar komen die grote verschillen tussen twee runs vandaan? Meestal is het dat de relatieve bewegingen van hoogs en laags wel goed worden berekend maar  dat ze andere posities kiezen. Dat is ook nu weer het geval. In het voor de Lage Landen en de Alpen warme scenario van de 06u run is de kou er wel maar treft ze Groot-Brittannië en Noordwest-Spanje. We zien dan grappig genoeg middagtemperaturen in Nederland die fors hoger liggen dan in dat deel van Spanje.

ens0209_06

Kijken we afsluitend even naar hoe zeker de GFS 06u van zijn zaak is in het ensemble. Heel zeker! De groene en grijze lijnen gaan zowat gelijk op. Kijken we terug naar de deprimerende run van het Europese model dan zien we dat die wel sterk afwijkt van het ensemblegemiddelde. Kortom: we zetten ons geld op het meest waarschijnlijke scenario en dat is ook het meest zomerse. Jammer voor de Britten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ssFTjgq3fg4
Beelden van koude in Zuid-Amerika. H/T Nick


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.