Hierboven weer een droevig plaatje uit Peru. Op een dergelijke wijze door een instortend dak overleed een 75-jarige boer. Er zijn nu 6 doden geteld in diverse landen maar vooral dus die vele tienduizenden stuks vee.  Ik weet het: het is een tendentieuze website maar iceagenow.info is de beste plek om op de hoogte te blijven.

pluim0209

Vandaag ben ik weer laat – te laat – aan de bak met het weerbericht. Vanochtend kijkend naar de Europese pluim van de middagrun, was er ook echt heel weinig toe te voegen aan wat ik gisteren schreef. Toenemende warmte en een aanzienlijke kans op aanhoudend warm septemberweer. Hoe anders de 00u run! Op de pluim hierboven krijgt de temperatuur een enorme klap samenhangend met ook flinke regen komende zaterdag in de Lage Landen. De wereld weer op zijn kop. Maar niet helemaal terug bij mijn eerdere optimistische berichten over septembersneeuw in de Alpen. Een dergelijke temperatuurval is niet in beeld. Ook niet in de 00u run van het Amerikaanse model die ook de temperatuurval met neerslag laat zien.[dc_slider slider=”22411″ captions=”true”]Tja en dan die GFS 06u. Die is weer terug bij het warme zomerse beeld. at maakt nieuwsgierig. Waar komen die grote verschillen tussen twee runs vandaan? Meestal is het dat de relatieve bewegingen van hoogs en laags wel goed worden berekend maar  dat ze andere posities kiezen. Dat is ook nu weer het geval. In het voor de Lage Landen en de Alpen warme scenario van de 06u run is de kou er wel maar treft ze Groot-Brittannië en Noordwest-Spanje. We zien dan grappig genoeg middagtemperaturen in Nederland die fors hoger liggen dan in dat deel van Spanje.

ens0209_06

Kijken we afsluitend even naar hoe zeker de GFS 06u van zijn zaak is in het ensemble. Heel zeker! De groene en grijze lijnen gaan zowat gelijk op. Kijken we terug naar de deprimerende run van het Europese model dan zien we dat die wel sterk afwijkt van het ensemblegemiddelde. Kortom: we zetten ons geld op het meest waarschijnlijke scenario en dat is ook het meest zomerse. Jammer voor de Britten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ssFTjgq3fg4
Beelden van koude in Zuid-Amerika. H/T Nick


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.