We zijn even uit de lucht geweest in verband met de vakantie van mijn dochter hier bij mij in Zell am See Kaprun. En ook nog aardig wat gevlogen, maar vooral veel zwemuitstapjes met de Tauern Spa als topper. Nu dan snel door met een eerste kleine portie koud zomernieuws want met de weer “catastrofaal” smeltende gletsjers in de Alpen is zicht op het grote plaatje zeer wezenlijk.

https://twitter.com/C_Barraud/status/1418517760162865157

Zeer relevant is het feit dat al enkele weken zowel Zuid-Amerika, Zuid-Afrika als Australië overspoeld worden door antarctische koudegolven. Hierboven de prijs van Arabica koffiebonen nu grote koffieproducerende gebieden in Brazilië grote vorstschade hebben.

Snel door naar Australië waar allerlei julirecords zijn gebroken. De koudste plek van Australië is Thredbo. Net toen de koudegolf toesloeg ging daar “toevallig” het meetstation offline). Wie de geschiedenis van de klimaatpolitiek kent die weet dat dit vermoedelijk geen zuivere koffie is. Wetende dat bijvoorbeeld bij de meest cruciale klimaatspeech van James Hansen in het Amerikaanse congres in 1988 de spreker en een helper de air conditioning onklaar maakten om iedereen lekker te laten zweten en het gevoel voor urgentie aan te zwengelen.

In Zuid-Afrika stappen de leeuwen momenteel door de sneeuw.

https://twitter.com/Joubert_Roxy14/status/1418524459187703809

En bij deze tweet realiseer je je weer hoe mooi de schepping is. Of je nu links kijkt of rechts.

Dan snel maar eentje zonder vrouwelijke afleiding (waarom zijn eigenlijk altijd die weervrouwen zo knap?)

Snel naar de harde data zoals gemeld op electroverse.net. Kroonstad dook naar -8ºC en dat was kouder dan het oude winterrecord van -7,7ºC uit 1990. Warden versloeg het absolute kouderecord uit 1989 met 0,4ºC met een temperatuur van -6,7ºC. In Kimberly dook het kwik naar -9,9ºC. Warmbad Towoomba dook met –5,6ºCnet onder het record van -5,5ºC uit 1964 (zonnevlekminimum van cyclus 19). In Johannesburg ging met -7ºC het oude record van -6,3ºC uit 1995 eraan (zonnevlekminimum van cyclus 23).

Dan maar meteen naar het zeeijs kijken. Het hoeft niet te verbazen dat rond de zuidpool een hele dikke plus is en rond de noordpool een hele dikke min. Weliswaar als kleine variaties op een verder gezonde seizoenscyclus. Nou, snel de BTW aangifte aanpakken om dan begin augustus weer te smachten naar de nieuwste maandmeting van de temperatuur van ons aardklootje.

Enne oja, de Alpen zijn net even mooi afgekoeld na weer een serie mooie zonnige dagen. Gisteren kreeg Stiermarken er al van langs. Vanavond de rest van Oostenrijk en het onstabiele weer houd enkele dagen aan!

Nou de Lage Landen zitten samen met heel Europa boven het Mediterrane gebied met veelvuldige regenbuien in een lange glijvlucht naar koeler weer. Mooi voor iedereen die naar warme zonnige landen op vakantie gaat als dat nog gaat mogen. Hee was dat niet gewoon klassiek hoe de klimaatzones er in Europa uitzien? Mmm we wachten nog maar even op de belofte van het Zuid-Frankrijk klimaat langs onze kusten.

Titelfoto: Ýlona María Rybka op Unsplash


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Paul A Club1989 · 25 juli 2021 op 15:36

Lange termijn vrij consistent Hollands zomerweer. Zo geen zin in….

    Folly · 25 juli 2021 op 19:14

    Zomer komt eraan…. luchtstromen zijn aan het veranderen…. vandaag ook weer gewoon 28 graden omgeving Doetinchem met veel zon. Het hete weer vanuit USA is onderweg…. 10 dagen wachten….en kunnen we weer klagen of niet Hajo

Gesloten voor reacties.