IMG-20170312-WA0034
Huh, wat een rare foto om dit bericht mee te openen. Ja, excuus. Ik had het vorige week te druk op het werk waardoor ik even afwezig was op WSWM. En daar kwam vanaf vrijdag het schitterende lenteweer in de Lage Landen bij. Ja, je raadt het al. Dat was het ideale weer en moment om er met de kinderen op uit te trekken en in de tuin bezig te zijn met het begin van de lenteschoonmaak. Voor al wie denkt van: “he, wat een groot gezin heeft die Frederic seg”. Geen paniek (nu ja … paniek), enkel het meisje met de roze T-shirt is een dochter van me. De andere kiddo’s zijn er van vrienden van me. Waarom begin ik nu met dit beeld? Wel, het is altijd lastig een goed weerbericht te maken als je de kaarten even niet intensief gevolgd hebt. Gewoon omdat je de mate van springerigheid van de weermodellen dan niet goed kunt inschatten. Daarom neem ik even de lente als aanknopingspunt.

les arcs l'Aiguille Rouge
Want net als bij ons is het ook in de Alpen fraai lenteweer momenteel. Mooi, want dan neemt het aantal activiteiten die je in de Alpen kan doen weer fel toe. Genieten van de view over de Alpen bijvoorbeeld, zoals hier vanop l’Aiguille Rouge in Les Arcs in Savoie Mont Blanc, …

zell am see kaprun
… of vanop de gletsjer van Kaprun.

obergurgl
Ja, je ziet … het was overal in de Alpen fraai weer vandaag. Hier in Obergurgl nog best wat volk op de piste zo te zien.

xavier bertoni
En als je het skiën wat beu wordt, kan je bij een of ander snowpark genieten van spectaculaire jumps. Dit hier is Xavier Bertoni van de Franse skischool. Net van Instagram geplukt.

neveitalia
En mocht je nog twijfelen aan het voorjaarsweer in de Alpen. Deze foto uit Italië zegt gewoon alles. Bikiniski op firnsneeuw. Wat een gekke hoed heeft die meneer toch op.

tcdc_17031412_17031312
Ook de komende dagen blijft het lenteweer min of meer op peil. Enkel de oostelijke Alpenhelft kan wat meer wolken te pakken krijgen die langs de oostflank van het beschermende hoog via Duitsland naar het zuiden glijden. Morgenmiddag bijvoorbeeld wordt zo’n moment met een meer toegedekte hemel. Ook woensdag zijn er meer wolkenvelden in het oosten, maar daarna komt de zon overal weer terug. Toch voor even …

output_XBtUOm
… want komend weekend komt er neerslag aan. De sneeuwgrens wordt een issue als ik de berichten van Hajo goed gelezen heb. En inderdaad. Hier de kaarten voor komende zaterdag van EC en GFS over mekaar geplakt. De verschillen lijken klein, maar zijn groter dan je denkt. Bij EC zien we dat de hoogtestroming (let op de kleuren) net wat meer noordwestelijker is dan bij GFS. In mensentaal: bij GFS komt er meer (via een omweg) zuidelijke warmte in geslopen. Bij EC daalt de sneeuwgrens tot zo’n 1200m, terwijl die bij GFS zo’n 600 meter hoger ligt. Kleine verschillen, maar met grote gevolgen. Ik ga me nu nog niet aan een uitspraak wagen. Dat komt de komende dagen wel. Want Hajo trekt de komende week naar Les Menuires in de Franse Alpen, dus neemt de rest van het team het weer even over.

rart_17032212_17031312
Over het vervolg ga ik helemaal niets zeggen, want de modellen lopen na het weekend sterk uit mekaar. GFS is in de meteofictie het meest gunstig. Morgenvroeg even kijken of dat zo blijft.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

5 reacties

Gesloten voor reacties.