We maken een rondje langs onze velden vandaag, ja onze velden, alleen de prachtige partnergebieden verspreid over de Alpen. Keuze voor het openingsbeeld viel op Kleinwalsertal deze ochtend. Met nog wat rest bewolking wat in de loop van de dag wel zal verpieteren beginnen ze daar opnieuw een absolute genietdag!

Om de hoek in Montafon is het allemaal wat ruiger qua bergen maar ligt er dezelfde hoeveelheid sneeuw, genoeg om nog wel even te overleven!

Oostelijker bij Die Tauplitz zien we voor het eerst sinds lange tijd een grijs beeld. Precies van die bewolking waar we niks aan hebben, geen sneeuw en slecht zicht. Gelukkig hebben ze hier geen nieuwe sneeuw nodig (maar het komt er wel).

Want wat nu over de oostelijke Alpen hangt is nog een restje van het front wat over de Alpen sleepte, de pluk neerslag voor morgen ligt al klaar in Zweden. Daar zit er nog aardig wat sneeuw op zelfs op zeeniveau. Het wordt spannend of er iets van die koude lucht ook tot aan de Alpen gaat reiken, dat er neerslag komt is nu wel zeker.

Maar eerst nog een stapje naar het westen in Champery waar zeker geen sneeuw gaat vallen maar het gewoon op en top zonnig blijft! Genieten 🙂

En in Les Menuires is de ene zonsopkomst nog mooier dan de andere, ik zou iedere ochtend wel een Les Menuires plaatje kunnen droppen! Gaan er eigenlijk nog lezers richting Frankrijk deze tijd? Ik hoor in de reacties altijd veel Oostenrijk volk.

Als we dan gelijk naar morgen kijken kan het nog best spannend worden, GFS komt met een sneeuwgrens rond of onder de 1000m. Als de echte kou dan in de buurt komt gaat de neerslag er wel uit, dat zit in beide modellen.

Het EC zit qua temperatuur een stuk lager en zet de sneeuwgrens op 800m of lager. Jongens ik geloof het allemaal gewoon niet haha. Sowieso begint het met met een iets hogere sneeuwgrens dan in de kaartjes hierboven maar dat scheelt slechts zo’n 200m maximaal. Met de best wel warme bovenluchten en warmte die in de dalen hangt (ook geen heldere nacht vantevoren) geloof ik niet in sneeuw tot op 1000m. Ik denk echt dat je boven de 1200m moet gaan voordat de sneeuw de regen overstemt gedurende de dag. Voor de dalen even balen maar veel skigebieden hebben toch veel pistes wel boven de 1200m liggen. En wie weet valt het mee, misschien zit er kou opgesloten in het plukje neerslag wat moeilijk te voorspellen is door de modellen, dat is het enige wat ik zou kunnen bedenken.

Ik weet dat veel van jullie weer naar huis gaan op zaterdag maar dat doe je toch liever met dit beeld dan verregende drab. En voor de nieuwe vakantiegangers zou het een heel prettig koud welkom zijn!

De neerslagkaart van het Europese model ziet er in ieder geval mooi uit dus vestig daar voorlopig m’n hoop op! Hoeveelheden komen uit tussen de 20 en 40cm in het oosten, ongeveer vanaf Tirol reken je op 0 tot 20cm met hoe westelijker hoe minder.

En dan de rest van de week? Volop zonnig en in het westen warmer dan in het oosten, echt top voor de 2e vakantieweek. Minder voor degene die erna gaat en toch langzaam een beetje aan het sneeuwdek begint te twijfelen.

Maar wees voorlopig gerust, de daupunten blijven over een brede strook van de Alpen negatief, ook overdags. De schaduwgebieden blijven daarmee bijna van smelt bespaard, de steile hellingen in de zon zullen het langzamerhand wel lastiger krijgen.

En dan vanaf de 27e de afbraak van het Eurohoog, dat lijkt wel zeker inmiddels. Hoe snel dat gaat gebeuren is nog onzeker, het Amerikaanse model ziet pas op 5 maart echt depressies doorkomen.

Als we op de kansenkaartjes van het GFS kijken met waar de kans op lage druk is lijkt er een soort westcirculatie te ontstaan. We zullen het dus moeten hebben van toevallig uitzakkende gebiedjes. Niks geks voor maart en meestal koud genoeg.

Waar de depressies wel vroeg hun doorgang vinden is in het Europese model vandaag. Gelijk een klapper als we maart binnenwandelen al moeten we met deze wel even wachten op de kou. Voor de hogere Franse gebieden een drrom, voor de lagere gebieden even wegduimen. Verandering ten opzichte van het hoog vind ik wel even leuk voor de weerkaarten ook 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

55 reacties

Gesloten voor reacties.