0.5 emtbkna

Stormdepressie Berglind, bij de Engelse werdienst Elenor genoemd.

Morgen komt er een stevig windveld te staan in de Lage Landen. Diverse vluchten op Schiphol zijn al geschrapt en er zal ongetwijfeld een code geel afgegeven worden door het KNMI. En dat is terecht want er kunnen windstten van +120 KMH voorkomen morgen, met name in het Waddengebied, Den Helder en IJmuiden. Een kleine maar venijnige depressie (Burglind bij de Duitse weerdienst en Eleanor bij de Engelse collega’s) trekt net ten noorden van Nederland langs. Tegen de middag zal het hoogtepunt van de storm plaatsvinden met dikke wind en het kan ook nog stevig doorplensen. Dus zet je tuinmeubelen even stevig vast!

output_0tkhG7

We pakken het op vanaf 2 uur vannacht. Op zich nog niet veel aan de hand maar de wind gaat al stevig aantrekken. Rond een uur of 10 is de storm op z’n hoogtepunt en dan kan het een paar uur stevig tekeer gaan. Zoals je kunt zien wandelt het strekste windveld over de Wadden, de noordelijk provincies en de kop van Noord Holland. Alle modellen zijn het eens met de huidige berekeningen. De depressie is niet eens zo heel erg diep, namelijk rond 970 hpa, maar de wind haalt snoeihard uit.

arome max_gustskph_016

Het Franse Arome model laat zelfs windstoten van +/- 175 KMH zien, juist op het occlusiepunt later vanavond. Niet bang voor zijn want die snelheden worden in de Lage Landen niet gehaald.

output_YYUJ7x

De lijnen van gelijke luchtdruk liggen namelijk heel dicht bij elkaar maar windstoten hoger dan 120/125 kmh verwacht ik niet . Hoe dichter die lijnen bij elkaar liggen des te harder is de windkracht. Als de depressie nog iets verder uitdiept dan de berekeningen laten zien dan kunnen de windstoten echter wel zwaarder uitvallen. Zoals je op de bovenstaande animatie kunt zien trekt de kern juist ten noorden van de Wadden langs. De GFS laat de kern iets noordelijker trekken maar dat doet niets af aan het windveld. Ik heb juist voor de fijnmazige modellen Harmonie en Hirlam gekozen omdat die mooi van uur tot uur laten zien wat er gebeurd.

1 pslv_18010312_18010206

Burglind trekt net ten noorden langs

Dan is de meer uitgezoomde kaart van morgen. Niet alleen bij ons gaat het tekeer maar ook in de Alpenlanden.

2_2018-01-02_1925

Klats…. dit zijn de waarschuwingen voor Zwitserland. Ook daar zware storm met in de bergen windstoten die makkelijk 150 KMH kunnen halen. Onze partner Val d’anniviers zal gesloten zijn denk ik.

1_2018-01-02_1924

En nog een keer klats….maar nu voor Oostenrijk. Ook hier hele zware windstoten, met name in het westen waar onze partners Kleinwalsertal en Montafon liggen. In ga ervan uit dat ze morgen daar dicht zijn. Jakkie bah!!

storm S1aCZlTKho

Storm Eleanor / Burglind treft heel Europa

Al met al doffe ellende voor morgen voor heel west Europa, maar er wordt ook iets moois gemaakt in de De Meteobrouwerij.

2 pslv_18010412_18010206

Hogedruk onderweg ricting Scandinavië

Want tegen het weekend komen we eindelijk eens van die ellendige depressies af. Vanaf donderdag ligt er aande overkant van de Oceaan een rug van hogedruk die richting west Europa gaat koersen. Geholpen door het Groenlandhoog zorgt dit New Foundlandhoog dat de depressietrein tot stilstand komt en de, door ons genoemde, NOM’s weggejaagd worden.

3 pslv_18010700_18010206

Zondag aanstaande ziet de constellatie er lekker uit met een noordoosten wind.

Daarvoor in de plaats komt een hogedrukgebied die bij ons kortstondig een noordoostelijke stroming brengt. We moeten echt nog niet al te vroeg gaan juichen want het hogedrukgbied is, zoals het er nu uitziet, niet heel stabiel en laat zich in de laatste GFS berekeningen erg makkelijk wegdrukken.

4 t850_18010718_18010206

Het hogedrukgebied verschuifd waardoor de koude lucht (nog) geen kans krijgt

Hierdoor is het stuivertje wisselen van de koele en de zacht lucht. De meeste kou wordt eigenlijk over ons hoofd heen geblazen op het moment dat het hogedrukgebied aan de wandel gaat richting het Europese vasteland.

 

5 graphe6_1000___5.09433962264_51.7813765182_

Prikpunt midden Nederland

De pluim is ook niet echt koud te noemen maar daar zie ik toch wel 2 Pietertjes die van huis weglopen en hun heil aan de koude kant van het ensemble gaan zoeken. Dat zijn dus de Pieterjes die wel in een Scandihoog geloven en het in de Lage Landen lekker koud laten worden.

 

6 graphe4_1000___2.16981132075_59.5546558704_

Luchtdruk boven Scandinavië

Diezelfde Pietertjes laten de luchtdruk namelijk hoog boven Scandinavië, wat ook mooi te zien is in het luchtdruk ensemble. Het is aan ons om de overige leden ook even die kant op te duimen.  Kan geen kwaad mijn inziens.

 

Fijne avond!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

135 reacties

Gesloten voor reacties.