eps_pluim_rr_06260

Ja jongens. Sinds gisteren tapt lente 2015 uit een heel ander vaatje. Bijna heel de dag regen gehad hier in de Lage Landen. Goed nieuws voor de tuin, want daar was de grond al staalhard geworden van de uitdroging. Lastig om zo onkruid te verwijderen trouwens. Minder goed nieuws voor de gemiddelde man in de straat die nu al flink uitkijkt naar warm terrasjesweer. En dat laatste zit er nu echt niet aan te komen. Als we naar de EC-neerslagpluim van gisterenavond kijken (straks post ik hier nog de nieuwe), houdt het wisselvallige weer nog een hele poos aan. Dikke regen komend weekend by the way.

eps_pluim_tt_06260

En de temperaturen?  Die laten eenzelfde beeld zien. Als het de komende tijd een dikke tien graden wordt mogen we al heel tevreden zijn. Tien graden die we vlak voor de Paasdagen zelfs niet meer gaan halen.

gfs-0-138

Dat omdat komende week een depressie zich boven Scandinavië gaat nestelen. Hebben we ooit al eens over een Scandilaag gesproken? Wel dit is een unieke kans.

gfs-0-192

Want die houdt de aanvoerrichting in grote delen van Europa voor langere tijd noordwest. Dit alles is natuurlijk prima nieuws voor het voorjaarskiën in de Alpen. Aanvoer van koele lucht met regelmatig verse sneeuw. De voorbije jaren ben ikzelf telkens nog in april een week naar de Alpen gegaan. De zon is dan al vrij krachtig. Dus zelfs al is het dan bewolkt, dan nog kan je haar door de wolken heen voelen stralen. Dus dit is exact wat we nodig hebben. Goed voor zowel de sneeuwkwaliteit als voor het thermisch comfort van jou en de kids. Een echte win win situatie zeg maar.

Nassfeld

Momenteel sneeuwt het dik in Nassfeld, Karinthië. en die sneeuw schuift de komende uren op naar het noorden, gesteund door meer neerslag vanuit het noordwesten. Wedden we dat Ronaldo vanavond met mooie plaatjes van aan de Oostenrijkse Noordkant komt?

neerslagacc

Hajo en Leo hebben gisteren al uitgebreid over de Alpen bericht, en de tijd ontbreekt me om daar nu deze ochtend ook zo gedetailleerd op in te gaan. De bizar hoge neerslagwaarden voor de Noordkant, en dan zeker de omgeving van Salzburg, staan er nog steeds op. Neerslag die boven de 1500 meter dus hoofdzakelijk als sneeuw gaat vallen. Vanaf zondag beginnen we dan aan de lange reeks grijze dagen.

gfs-1-114

Enkel maandag tot halverwege de dinsdag lijkt meer een regendag tot op grotere hoogte te gaan worden wanneer een warme sector tot over de Alpen schuift. En natuurlijk zit nu net daar veel neerslag op. Tsk, typisch. De komende dagen kijken we hoe dat uit gaat pakken.

graphe3_1000_574_9400024414062_497_3799743652344___

Voor mij persoonlijk is het best jammer dat ik binnen een dikke week richting Les Orres vertrek. De Zuidelijke Franse Alpen zijn dat, dus net in het droogste stuk van de Alpen. Tsja, het knietje van het hoog weet je wel. Toch acht ik het niet onmogelijk dat tegen die tijd een secundaire depressie van het Scandilaag vanuit het noorden tot over de Alpen komt gezakt. Ach we zien het wel. En wordt het niets, dan krijgen we tenminste toch daar terrasjesweer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.