As we speak is Hajo met het vliegtuig onderweg naar Sölden. Nu ja, zijn vlucht heeft vertraging en de schuldige zie je op dit actueel webcambeeld. Sneeuw! Het vliegtuig moest eerst nog vanuit Oslo aankomen, waar vandaag verse sneeuw valt. De-icen dus. Best bijzonder hoor, dat er eind oktober op zeeniveau sneeuw valt daar. De sneeuw blijft er net niet liggen, maar de beroemde skischans van het vlakbij gelegen Holmkollen op 300 meter hoogte met zicht op Oslo-stad is wel al wit. We hebben het hier al eerder gezegd, Scandinavië, en zeker het noorden, is al diep winters momenteel. En waar het volgende week misschien ook diep winters wordt, is in de Alpen. Ja, de weerkaarten zijn weer spannend vandaag. Volg je even mee?

 Gonzalo

Maandag meldde ik in de reacties dat er twee tropische stormen op de Atlantische Oceaan actief waren, Fay en Gonzalo, wat best bijzonder was in dit orkaan-‘arme’ seizoen in het Atlantisch bekken. Ik vroeg me toen af wat vooral Gonzalo voor ons in petto zou hebben, want dat was de enige van de twee die de potentie had om uit te groeien tot een orkaan. En hoe, zo blijkt nu! Ondertussen is deze ex-tropische storm uitgegroeid tot een categorie 4 orkaan. De op 1 na zwaarste categorie, en de stevigste orkaan van het seizoen tot nu toe. De voorbije dagen hield ik hem in het oog, maar een direct gevaar voor het dooreen schudden van de weerkaarten zag ik er niet in. Enerzijds terecht, want een globale weerpatroonsverandering zit er niet in. Anderzijds onterecht, …

083240

… want Gonzalo komt recht op ons afgekoerst. Wat? Een categorie 4 orkaan recht op onze neus??? Geen paniek hoor, want tegen dat die bij ons geraakt schiet er van het windveld niet veel meer over. ALS ie trouwens al tot bij ons geraakt. Want de modellen hebben het er knap lastig mee. Ik overloop even de verschillende weermodellen, dan weet iedereen wat Gonzalo voor ons in petto ‘kan’ hebben.

gfs-0-72

Hier zie je de weerkaart voor komende zondag. Gonzalo zie je helemaal links. Hij komt dan net aan bij Newfoundland, klaar om ter plaatse in de straalstroom opgenomen te worden. Dat wordt zijn ondergang, want die blaast de orkaan volledig uiteen om twee dagen later al heel de Atlantische Oceaan te hebben overgestoken.

gfs-2014101600-0-132

Het Amerikaanse GFS laat het minste van hem over en laat Gonzalo komende dinsdag over onze hoofden passeren als een kleinschalige hoogtetrog waarna de wind even naar het noordwesten kiepert.

gem-0-132

Het Canadese GEM doet iets gelijkaardigs, maar laat hem nog flink activeren door injectie van koude polaire lucht …

gem-0-156

… om daarna helemaal richting ZO-Europa weg te glijden. Koude lucht wordt dan vanuit het noordwesten tegen de Alpen gestuwd, klaar om het een eerste keer te laten dumpen!

ECM1-120

Het meest spectaculaire verhaal komt van het Europese EC. Daar geraakt Gonzalo niet verder dan de Azoren en zakt tussen twee hogedrukgebieden in weg naar het zuiden, …

ECM1-144

… wat op zijn beurt de as van het hogedrukgebied doet kantelen …

ECM1-168

… waardoor de koude depressie, die eerst nog tussen IJsland en Noorwegen lag, helemaal naar het zuidoosten wegglijdt en tegen de Alpen wordt gesmakt.

rsum_14102400_14101600

Als dit laatste Europese scenario uitkomt, kunnen we rekenen op lokaal bijna een meter verse sneeuw bij een sneeuwgrens onder de 1000 meter. Een eerste dump dus. Wat zeg ik, een eerste megadump!

eps_pluim_dd_06260

Hoe realistisch is het dat dit laatste scenario uitkomt. Wel, absoluut niet groot. Momenteel lijkt het Canadese GEM-scenario mij het meest waarschijnlijke, waarbij Gonzalo naar ZO-Europa doorschiet, goed genoeg voor sneeuw langs de noordkant van de Alpen. Hier zie je de windrichtingpluim van EC00. Je ziet duidelijk dat de wind komende dinsdag en woensdag even naar WNW tot NW glipt, iets wat we hier al meerdere dagen in de gaten hadden. Die windrichtingsverandering hangt samen met de doortocht van Gonzalo. Zwaai komende dinsdag dus even omhoog als je buiten staat. En de dagen daarna volgt dan waarschijnlijk de eerste echte sneeuwval in de Alpen van het seizoen. Hoeveel en met welke sneeuwgrens? Dat zijn voorlopig nog ‘de’ open vragen. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

33 reacties

Gesloten voor reacties.