Eindelijk zijn ze begonnen. De 22e Olympiche Spelen in Sochi. Morgen al gelijk met zn allen voor de buis voor “onze” Sven? Hij komt al vroeg in actie en van alle favorieten mag hij als eerste het ijs op. Nou ja, als je dan als topfavoriet te boek staat, dan moet je het ook maar waar maken. Of je dan als eerste of als laatste op het ijs mag. Sven “the man” is het toch? En hij gaat het wel redden hoor! Goud – zilver – brons voor onze jongens. Daar duimen we dan eerst maar voor. [metaslider id=38744] Voordat we naar de situatie dichter bij huis kijken gaan we eerst eens het weer in die Olympische stad aanstippen. Tja……ook daar niet echt winter. Een beetje vergelijkbaar met de Lage Landen. Temperaturen dik in de plus, geen vorst van betekenis maar minder neerslag dan bij ons.

 

Zo, eerst maar eens naar het hier en nu. Goedemiddag Campitello. Deze kwam via Bizztravel app. van Illie. Yummie yummie yummie. Dat ziet er lekerrrrrrrrr uit zeg.

En nog zo’n lekkere ook uit Campitello. Wel een beetje sneeuwblubber op de grond. Lekker belangrijk. In de noordelijke delen van Oostenrijk doen ze er een moord voor. Als de pistes maar goed zijn. En dat zit in Italië wel snor.

Nou de laatste dan. Dikke lagen sneeuw daar aan de zuidkant (maar dat wisten we al)

En dan worden we ook eigenlijk weer met beide benen op de grond gezet als we de bovenste kaart zien. Een komen en gaan van diverse depressies. Koude lucht uit de poolstreken stroomt over het relatief warme water van de oceaan. Elke verstoring in de atmosfeer zorgt voor de geboorte van een nieuwe depressie. En dat gaat zeker door tot aan woensdag. Met wederom Frankrijk en de zuidkant van de Alpen in het (sneeuw)feestgedruis. Maar ook de noordkant van de alpen pikt echt wel z’n graantje mee. 

Om het eerlijk te houden pakken we een keer niet een punt op de hoofdkam. Hajo nam in zijn vorige bericht al het prikpunt München. Ik ga nog iets oostelijker namelijk prikpunt Passau, niet ver van Salzburg. En we zien 3 mooie sneeuwmomenten met een lage sneeuwgrens. Op het ogenblik sneeuw het al in Montafon.

Montafon

Zo zag het er vanmiddag namelijk uit in Montafon en de neerslag trekt oostwaarts. Dus de komende dagen voor de noordkant ten minste 3 opfrissers. Pfoei….dat werd wel een keer tijd hoor. Ook ik zit met samengeknepen billetjes want ook ik ga binnenkort naar de noordelijke Alpen met mijn gezin. En toch zie ik wel een kleine trend ontstaan. OK, noem het hoop. Maar hoop doet leven.

Het GFS model berekend voor volgende week een sterk Azorenhoog. Nou….dat werd wel eens een keertje tijd. Hierdoor kan de ban der Dansende Depressies wel eens doorbroken worden. Het moet toch een keer gebeuren.

Ook het JMA model (Japans) doet hierin mee. Dit model wordt niet vaak genoemd omdat de leading modellen toch eigenlijk GFS en EC zijn. GEM (Canada) doet niet mee in deze soap en laat de carrousel van depressies gewoon doordraaien.

En de EC doet ook een duit in het zakje. Al is dit eerlijkheidshalve wel 24 uur eerder. De timing is dus onzeker en de termijn eigenlijk ook. Maar oi oi oi, wat zijn we toe aan lichtpuntjes. Ik zou zeggen: Duim je te pletter voor de GFS van 12 uur want die heeft op de lange termijn nog veel meer moois in petto. En dat is dus dikke meteofictie.

Ach, kan mij het schelen. Vanavond ben ik in euforie. De spelen zijn geopend en morgen gaan we de eerste (gouden) medaille vieren voor Nederland. Dus deze kaart aan het einde van de GFS run is de slagroom op de taart. Laten we daarop hopen. En als hij uitkomt, dan mogen  moeten de vakantiegangers voor de tweede krokusweek zeker even aan de thermokleding denken.

Lees ook nog even het bericht dat Hajo heeft geschreven eerder deze avond over prijswinnaar Brian in Les Menuires.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

65 reacties

Gesloten voor reacties.