0250_hd

Wie vroeg moet gaan werken … moet ook vroeg een weerbericht schrijven. Ha, de waarheid van de dag. Jammer, anders had ik nog wel wat betere webcambeelden voor je gezocht. Zo van die heerlijk winterse waar je de vlokken echt dik naar beneden ziet dwarrelen. Maar goed, een paar nachtelijke sfeerbeelden vanuit de Alpen geven ook al een goede indruk. Vorarlberg lijkt in ieder geval een mooie dikke laag verse sneeuw cadeau te hebben gekregen.

Dit filmpje uit Lech laat in ieder geval hoe het er gisterenavond tekeer is gegaan.

0400_hd

Ook elders in de Alpen natuurlijk, zelfs tot in lage dalen zoals dat van Zell am See Kaprun. Al wakker Hajo? Maar zoals verwacht hier geen grote hoeveelheden.

radar

Al komt er wel nog wat bij vandaag. Tot middernacht kan er nog sneeuw tegen de Noordkant gestuwd worden. Maar je ziet al op het radarbeeld. De hoofdmoot van de neerslag schuift nu door richting Midden-Italië en de Balkan.

gummer val gardena
En inderdaad, ook aan de sterrenwacht van San Valentino In Campo Gummer, niet ver van Val Gardena, heeft het vannacht gesneeuwd.

arpegeit-45-58-0
Maar wie echt wil poederen, moet de komende twee naar het grensgebied tussen Kroatië en Bosnië. De rest van de week verloopt in ieder geval vrij rustig en fris in de grote delen van Europa.

anomnight.11.9.2017
Ik ben benieuwd welke invloed de huidige koele periode op de zeewatertemperaturen heeft. Er is in ieder geval nog veel afkoelingswerk te doen zo te zien. De Middellandse Zee wordt snel koud geblazen zo te zien, maar die Noordzee. Pffft, is die wel koud te krijgen? Ik kan me niet herinneren dat die ooit een blauwe kleur op deze temperatuurafwijkingskaart heeft gehad. En wat zien we nog? Hé, wat een bizarre warmte voor de oostkust van de VS. Is de warme Golfstroom (AMOC) weer van positie veranderd? En verder ook de stevige La Niña te zien natuurlijk.

PHOTO-LaNiña_winter_flat_updated_NOAA-1125x534_1

Een La Niña waarvan we weten dat die een flinke invloed heeft op de straalstroom. Die wordt dan veel zwakker en veranderlijker van richting t.o.v. normaal. Vaste reageerder Kirsten deelde gisterenavond nog deze kaart met ons.

gfsnh-5-150
Niet alleen voor Noord-Amerika geldt dat hoor. Nee, in zo goed als heel het noordelijk halfrond is de straalstroom ronduit zwak en zeer onregelmatig van richting.

gfs-0-126
Dat maakt het weersvoorspellen er niet makkelijker op. Want als de straalstroom strak staat kan je van regenzones al dagenlang op voorhand tot op het uur nauwkeurig zeggen wanneer die ergens aan gaat komen. Dat is nu niet het geval. Slappe hap allemaal. Maar dat maakt het voor ons winterliefhebbers wel net interessanter natuurlijk, want dat verhoogt de kans op mooie ontwikkelingen met bvb koudeuitbraken uit het noorden. Zit er nu zoiets aan te komen? Moeilijk te zeggen. De modellen hebben het er heel lastig mee. Feit is dat het tot komend weekend rustig blijft in zowel de Alpen als de Lage Landen en dat er daarna een behoorlijke kans is dat we weer even een noordwestelijke stroming krijgen. Maar in welke mate dat gaat zijn …? GFS zegt vanochtend dat het niet veel om het lijf gaat hebben, met zaterdag en zondag een paar uitdovende neerslagzones.

gfs-0-180
Pas volgende week maandag misschien terug sneeuw van betekenis in de Alpen.

ECM1-144

Het Europese EC is enthousiaster en laat het komend weekend weer flink winters worden in de Alpen wanneer er boven de Atlantische Oceaan een geblokkeerd patroon ontstaat.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles (1)

Maar of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. Dat gebrek aan straalstroom, weet je wel. Het kan (zeker na komend weekend) alle kanten uit. Kijk maar naar het GFS-enemble voor Brussel. Waar de hoofdrun gisterenavond vol voor een koude winterse periode ging richting het einde van de maand, doet ze deze ochtend ze net het omgekeerde.

gfs-0-384
Omdat een depressie te lang op de oceaan blijft treuzelen en geïnjecteerd wordt met niet koude lucht vanuit Canada groeit dat ding uit tot iets wat we liever niet zien en al zeker niet op die plaats.

ECM1-192

Uiteraard zien we veel liever de uitkomst van het Europese model van deze ochtend. Goed, laten we vooral nog even onze voeten op de grond houden. De kaarten hebben intrinsiek veel winterse potentie, maar alle puzzelstukjes moeten eerst nog goed vallen. We zien de komende runs waar het naartoe gaat. Werk ze en tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

69 reacties

Gesloten voor reacties.