rart_18011818_18010912 (2)

Na het grote Frankrijk en Italië geweld van afgelopen anderhalve week springen we vanavond even op de noordkant. Na de geweldige/formidabele/großartige decembermaand daar, pisten ze in januari wat meer buiten de boot. De drang naar een nieuw shot sneeuw voor de noordkant wordt in de meteofictie beantwoord. Fijn! Want fohn en wat regen heeft zijn sporen achter gelaten in de lagere gebieden, hogerop natuurlijk weinig problemen. In deze update zoomen we in op de mogelijke noordkantsneeuw.
pslv_18011518_18010912
We trappen af op de 15e nadat de noordkant een weekje redelijk rustig en koel weer gehad heeft. Het GFS laat al 4 runs achter elkaar vergelijkbare dingen zien. Hierboven te zien dat de Middellandse-Zee depressie zo goed als verdwenen is en het scandihoog/Russische beer zich terug trekt. Ruimte vrij voor invloeden vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan. Wat een megadepressie trouwens!

pslv_18011700_18010912
Dit het resultaat, een grote moederdepressie boven Ijsland met een boze stieftante boven Rome. Mooie situatie met sneeuw voor de gehele noordwestboog, tot aan de dalen, geen tot amper warmtefronten wat Hajo mooi vertelde in zijn video. De boze stieftante ligt helaas net niet goed voor een sneeuwsandwich voor de Alpen maar laat juist haar boze buien leeg sneeuwen op de toppen van de Balkan en Griekenland. Mogelijkheden genoeg nog.
pslv_18011900_18010912
Wat het mooie is van deze situatie is dat de Russische beer nog steeds tegengas geeft en de fronten dus niet verder laat komen dan de grens met Rusland. De depressies blijven dus mooi stationair liggen met hetzelfde weerbeeld van sneeuw voor dagen. Want dacht je soms dat ik 2x dezelfde kaart gebruikte? Nee er zit 48 uur tussen de 2 vrijwel identieke prettige kaarten. Aldus GFS.

pslv_18011700_18010912 (1)

De nieuwste run van het Europese model ook binnen, een vergelijkbare ontwikkeling vanaf de 16e met gelijk mooie sneeuw voor Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Sneeuw voor al onze partners op een lijn van Les Menuires tot aan Die Tauplitz en Obertauern.

rart_18011718_18010912

Zo ziet dat er uit op de neerslagkaarten. Geen dump, gewoon lekker aanhoudende stuwing zoals ze dat in Oostenrijk zo lekker kunnen. Om te skiën wellicht niet ideaal met minder zicht maar wel een goeie opfrisser voor de pistes. Sneeuw tot in de middelgebergtes.

rart_18011818_18010912

Vanaf de 18e meer onenigheid tussen de modellen. EC laat zoals hierboven te zien met de rode hobbeltjes eerst nog tijdelijk wat warme lucht binnenstromen, zorgt voor even een hogere sneeuwvalgrens. Niet getreurd, ook hier is de kou dichtbij zoals de zwarte lijn aangeeft, daarachter noordweststroming wat kou vist vanuit zuidelijk Groenland. Ik zeg in de zin hierboven “ook” omdat het GFS eigenlijk alleen maar kou toelaat tot de Alpen.

rart_18011818_18010912 (1)

Daar blijft de glijbaan van het Azorenhoog mooi intact en laat het dagenlang sneeuwen tot in alle dorpen. De run van vanavond laat het ongeveer 5 dagen onophoudelijk sneeuwen vanaf de Franse Alpen tot aan oostelijk Oostenrijk, eerdere GFS runs lieten hetzelfde zien.

Webp.net-gifmaker

Het verschil tussen EC en GFS mooi te zien in de straalstroomkaarten. EC zet de Alpen door een bobbel even in de warme sector, in het GFS strak aan de koude kant.

rart_18011818_18010912 (2)

Middenin dat GFS evenement zijn genoeg van dit soort lekkere kaartjes te vinden. Alles roze! Sneeuw tot in het laagland. Nederland zelfs? Nederland daarna zelfs ijsdagen? Morgenochtend meer daarover.

graphe3_1000_689_339___

Hoe waarschijnlijk acht ik dit allemaal? In het gfs-ensemble voor Kleinwalsertal is het mogelijke piekje in temperatuur waar het EC mee kwam ook te zien. Over het algemeen echter een mooie dalende trend in temperatuur en een berg spaghetti bij de neerslaglijntjes. Zoals gezegd geen dump in korte tijd maar lekker aanhoudende sneeuwval. Meer naar het westen soms wat stevigere neerslag maar ook meer kans op warmte, meer naar het oosten wat minder sneeuw maar de warmte verder weg.

graphe3_1000_751_381___

Herinner je die boze stieftante nog die een mogelijke sneeuwsandwich zou geven met dus ook zuidkantsneeuw? De beginselen hiervan zijn ook goed zichtbaar in het ensemble voor Val Gardena hierboven. Mogelijkheden genoeg! Concluderend; hoe waarschijnlijk is de nu berekende noordkantsneeuw? EC weerhoudt me wat in het enthousiasme dus durf m’n hand er nog niet helemaal voor in het vuur te steken. De consistentie van het GFS daarintegen… Nee geen zekerheden nog, leuke kaarten wel! Duidelijkheid zal komende dagen komen, morgenochtend weer 2 nieuwe runs en ook de focus op andere gebieden. Tot morgen.

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

59 reacties

Gesloten voor reacties.