Op het moment van schrijven breekt in de Alpen weer een dag met overvloedige zonneschijn aan. Zo ook in Livigno, waar bovenstaand webcambeeld uit afkomstig is. Wel is er op verschillende plekken dalnevel aanwezig en heeft de Italiaanse Piemonte te maken met wat meer bewolking. Hoe dan ook verwachten we aan het eind van de dag weer een hoop foto’s van genietende Alpengangers. Ook plaatjes van mooie momenten op de terrasjes zijn natuurlijk welkom, want met een zon die snel aan kracht wind zal het goed toeven zijn ondanks een vorstgrens die rond 1500m ligt. Deze zon hebben we trouwens ook wel verdiend, en dan vooral onze Oosterburen. In Oberstdorf zitten ze met 96 zonnenuren deze winter op slechts 60 procent van het gemiddelde. De Wintersport-Arena Sauerland zelfs op 28% van het gemiddelde aantal zonuren (waarde Kahler Asten) deze winter. Laat die zon dus maar even lekker schijnen!
Om maar weer eens te benadrukken met wat voor weertype we de komende dagen te maken hebben zie je hierboven de voorspelde middelhoge bewolking voor aanstaande zondag. Het heeft niet echt een speciale reden dat ik de kaart voor zondag heb gekozen want morgen, zaterdag en ook volgende week maandag en dinsdag laten het zelfde weerbeeld zien. Heel veel ruimte voor zon met in de ochtenden kans op dalmist. Waar dit weerbeeld zeker niet geld is Fjord Norway. Afgelopen nacht heeft het in de Fjorden al flink gesneeuwd en ook de komende week blijven de fronten de Noorse kust teisteren. Daarbij zal de vorstgrens wel wat schommelen, maar nooit langdurig stijgen. Voor het grootste deel vriest het nog gewoon tot in het laagland in Noorwegen.
Bovenstaande neerslagkaart geldig voor volgende week woensdag toont het kantelpunt van de huidige droge zonnige periode onder hogedrukinvloed, naar een natte westelijke stroming. De eerste ‘klap’ lijkt gereserveerd te blijven voor de Zuidelijke Franse Alpen en de rest van de Zuidkant. De dagen erna zien we dan nogmaals een actief front tot de Alpen doordringen die dan ook de rest van de Franse Alpen, en waarschijnlijk ook in mindere mate de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant, verse sneeuw gaan opleveren. Kanttekening hierbij is de sneeuwgrens. Deze lijkt op veel plaatsen toch wat hoger uit te vallen, zeg 1200 tot 1500m. En dan gaat volgens het Amerikaanse model de atmosfeer op de schop. Binnen enkele dagen stijgt de luchtdruk boven Scandinavië explosief. Het resultaat is de onderstaande drukverdeling.
Wat een kanon van een hogedrukgebied. Een dergelijke luchtdrukverdeling zet hartje winter heel Europa in de diepvries. In deze tijd van het jaar kan dat ook nog het geval zijn, maar zal de vriezer een standje lager staan. Om te kijken hoe realistisch dit scenario is zullen we de ENS pluim voor de Noord-Zwitserse Alpen er even bijpakken.
Duidelijk te zien is dat de huidige berekeningen van het Amerikaans model het ‘Scandinavisch kanon’ veruit het verst laat ontwikkelen. Echter is deze hoofdberekening zeker niet alleen. Verschillende andere berekeningen komen aan het eind van de rit ook op dit zelfde scenario uit. Laten we van een iets meer gematigd scenario uitgaan. Dus wel hogedruk opbouw boven Scandinavië eind volgende week, maar dan net iets minder explosief als de huidige berekeningen. Dan nog gaan we met zijn allen zowel hier in Nederland als ook de Alpen weer helemaal terug de winter in. Dan zijn de terrasjes opeens weer heel ver weg. Maar hee, daar is de winter in eerste instantie toch ook niet voor bedoeld, daar hebben we de zomer voor!
Tragisch
Er is dinsdag weer een tragisch offpiste ski-ongeluk gebeurd in Tirol in het Rosshütte skigebied van Seefeld. Een 30-jarige Fransman werd vermist. Woensdagmiddag werd het lichaam van de man levenloos gevonden. In een dooigat rond een rotsblok. Hajo weet er alles van: hij skiede zelf ooit in zo’n gat. Sloeg met zijn skibril tegen een rots en had een gebroken neus en een flinke hersenschudding. De Fransman had duidelijk minder geluk (bron).
Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=555908354443374]
Meediscussiëren over deze winterkansen en alle nu volgende modelruns doen we nog steeds op de weerpro pagina.
En kijk ook eens wat Julian op Skiwettermann.de zoals schrijft.
11 reacties
Gesloten voor reacties.