Twee zaken vallen op op bovenstaand webcampica uit de Wintersport-Arena Sauerland van vanochtend: 1) prachtige sneeuwcondities en 2) dikke bewolking. Ten aanzien van het eerste kunnen we zeggen: ga zo lang het nog kan! Na komend weekeinde zal de sneeuw gaan smelten als…. sneeuw voor de zon. ten aanzien van het tweede kunnen we melden dat dit bewolking is uit een koudegolfje met lichte sneeuw in Polen en flinke sneeuw in het Baltisch gebied en Rusland.

Zonloos
We voegen eraan toe dat bewolking zo gewoon is geworden deze winter in Sauerland dat men de nieuwe marketingslogan heeft verzonnen: “Willst du keinen Sonnenbrand, dann komm zu uns ins Sauerland!” Duitsland heft de zonarmste winter sinds het begin van de registratie in 1951 achter de rug. Met de Kahler Asten als zonloos dieptepunt: 43 uur zon in 3 volle maanden. 28% van normaal. In Oberstdorf aan de voet van de Alpen viel het allemaal nog mee met 178 uur zon (74%).  

obertauern 0103

Hoe anders vaak in de Alpen. En ook vanochtend. Hierboven een wolkenloos Obertauern vanochtend. Later vandaag gaat de Baltische bewolking hier ook wel doordringen maar dat is tijdelijk. Oostenrijk blijft verder onbewolkt tot 6 maart aan toe. En ook daarna gaat het aan de oostelijke noordkant meevallen.

snere0103

Wat we zien gebeuren de komende dagen is dat midden onder een sterk hogedrukgebied zeer zachte lucht vanuit het zuid-westen gaat oprukken tot over de Alpen. Op 5 maart regent het daar al flink uit in de Alpes Maritimes. De Italiaanse zuidkant houdt iets langer een lage sneeuwgrens door een opgesloten koudebelletje. De noordelijke Franse Alpen en Zwitserland moeten er dan ook aan geloven. Hierboven de momentopname van 9 maart. De sneeuwgrens is dan zo rond 1800m.[dc_slider slider=”11826″ captions=”true”]De weermodellen zijn redelijk betrouwbaar vandaag. De grote onzekerheid zit momenteel boven Finland waarvoor helemaal onduidelijk is wanneer de kou daar terugkeert. We kijken naar de ensembles en zien de grote verschillen. Noorwegen zit redelijk safe: daar vooral sneeuw. De Alpes Maritimes krijgen de volle laag. De Noordelijke Franse Alpen al minder. Oostenrijk zit redelijk veilig. In de huidige berekening komt er pas neerslag als het ook weer kouder wordt medio maart.

boxerski

Wél wordt het overal voorjaarsskiën en dan kan het zelfs zijn dat het te prefereren is in een motregenachtig gebied te zitten: de pistes zijn dan leeg en je krijgt ’s middags minder paphopen om dat de zon niet inbrandt en omdat regen de sneeuw compact houdt. Ski je volgens de richtlijnen van het voorjaarsskiën (zie archief-artikel) dan is een zonnig gebied natuurlijk te prefereren. Dit betekent dat je vroeg start, de lunch overslaat en na half 2 stopt met skiën. Zodat de dames niet klagen deze keer geen bikiniski illustratie maar een boxerski. En kom op zeg: doe het zelf ook eens en stuur door die foto’s   

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=556324174401792]
Hier de nieuwste plaatjes uit de app. Via deze app ook je bikini- en boxerskifoto’s straks!

Op naar Turkije!

erciyes-skimap

Vanavond vlieg ik naar Kayseri op uitnodiging van Correndon. We gaan het Erciyes Ski Resort verkennen op de hoogste berg van Centraal-Anatolië (3917m). Correndon wil onderzoeken of het de moeite is om extra wintersportvluchten in te zetten. Kijk ook ff mee naar onderstaande video.

Nice! Is het iets?

Vorige winter was oost-Turkije extreem sneeuwrijk. In de plaats Bitlis bereikte de sneeuwhoogte door sneeuwdrift de waarde 640cm. Zie meer foto’s. Dit jaar is meer “normaal” oftewel gewoon uitstekend. In Erciyes Ski Resort ligt momenteel 150cm. Het kwik is komend weekeinde ook overdag onder nul. Zaterdag strak blauw. Zondag bewolkt. Morgenavond post ik wat plaatjes. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

72 reacties

Gesloten voor reacties.