Bovenstaande uitsnede van een van de webcams van Val Thorens laat zien hoe heerlijk deze dag op veel plaatsen in de Alpen begint. De gehele Westkant en Zuidkant van de Alpen zijn al strak blauw. In de gebieden aan de Oostenrijkse Noordkant is nog wat meer bewolking te vinden, al is deze maar dun. Ook daar gaat het in de loop van de ochtend nog op steeds meer plekken opklaren voordat de bewolking later in de middag alweer toeneemt gevolgd door nieuwe neerslag. 

 
Als je naar het bovenstaande radarbeeld van buienradar kijkt zie je het front, dat later vandaag vooral in Oostenrijk en Zwitserland voor neerslag gaat zorgen, prachtig over Nederland liggen. Nouja prachtig, op veel plaatsen is het op dit moment vies regenachtig en winderig weer. Wat wel heel erg leuk is om te zien, is het temperatuurverschil tussen Limburg en Noordwest Friesland. Oftewel, tussen voor en na het zogenoemde koufront. Toch een temperatuurverschil van zeven graden. De temperatuurgrafiek laat deze val in temperatuur tijdens de frontpassage ook erg mooi zien. Eenzelfde daling in temperatuur, maar dan zelfs nog iets extremer gaan we later vandaag ook zien in de Alpen.[dc_slider slider=”10480″ captions=”true”]Bovenstaande serie neerslagkaarten laat zien hoe het front zich vanuit Nederland richting de Alpen gaat bewegen waar het uiteindelijk vanavond aan zal komen. We zien dat de neerslag echt tegen de Alpenkam aan wordt gedrukt deze keer en vervolgens helemaal wordt leeggeknepen. Gisteren kregen we al te horen van Roland dat er rond de Arlberg in Oostenrijk toch nog zo’n 30cm sneeuw was gevallen op de berg. Dat zou aankomende avond zelfs opnieuw wel eens kunnen gaan gebeuren en dan ook op meerdere plaatsen in Oostenrijk en Zwitserland. Reken op gemiddeld toch een centimeter of 10 a 15 met dus uitschieters richting 30cm. Sneeuwgrens ligt hierbij aanvankelijk rond 1800m maar zakt vlot tot onder 1000m. De Franse skigebieden zuidelijk van de Maurienne, evenals de Zuidkant gebieden houden het droog. 

Na de neerslag van komende nacht zien we morgen een soort replica dag van het weerbeeld dat we vandaag zien. Opnieuw begint de dag zonnig op de meeste plaatsen. De temperatuur ligt dan echter een graad of 5 lager, vorstgrens in de middag rond 1500m. In de namiddag volgt dan weer een toename van bewolking met opnieuw in de avond een passage van een zwak front. Voor de Oostenrijkse en Zwitserse skigebieden betekent dit nog eens een 5 a 10cm verse sneeuw boven 1000 tot 1500m. Al met al komen we dan na drie dagen toch op een leuke accumulatie uit. En dan hebben we de echte dump nog niet eens gehad, die volgt toch echt dit weekeinde.

 

Bovenstaande ensemble grafiek is geldig voor een punt in de Franse Haute-Savoie (Portes du Soleil). In een oogopslag is te zien hoe neerslagrijk de komende periode gaat zijn. Binnen komende week alleen al zien we vier forse neerlagmomenten die tezamen wel eens goed kunnen zijn voor een dikke meter verse sneeuw. 

De dump van dit weekeinde staat er nog hetzelfde op als gisteren met slechts één kanttekening. De sneeuw voor de Italiaanse Dolomieten is wat naar beneden bijgesteld. De neerslag die om de Alpen heenzwiept lijkt toch meer rond de Balkan terecht te komen. De Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant gebieden kunnen nogsteeds rekenen op een hele mooie dump die zaterdag in de vroege ochtend begint en tot zondagmiddag aanhoudt. In de Franse skigebieden kan het echter al wat eerder opklaren. De gehele Noordkant van de Oostenrijkse, Zwitserse en Franse Alpen tot aan de Maurienne vallei kunnen rekenen op 20 tot lokaal 50cm verse sneeuw tot in de laagste dalen. Extra mooi is dat de temperatuur ook genoeg daalt om ook het Sauerland weer mooi wit te kleuren aankomende zaterdag. Ook daar is de winter dus nog bij lange na niet voorbij, al moeten ze tot aan het weekeinde wel even op een (natgeregend) houtje bijten.

Het weerbeeld voor de Alpen na het weekeinde zal naar alle waarschijnlijkheid onstuimig blijven met kans op heel erg veel sneeuw. De dump voor Oostenrijk medio volgende week staat nog muurvast op de kaarten. Daarnaast is er zelfs een reële kans dat delen van Nederland ook weer tijdelijk wit kleuren. Ziek ook onderstaande pluim voor regio Noordoost die genoeg kansen biedt op de ontwikkeling van een nieuwe winterse periode in Nederland. Later meer!
 
 

 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

12 reacties

Gesloten voor reacties.