val_thorens_cime-caron2504

Val Thorens – Cime Caron

De Alpen zijn momenteel zwaar bewolkt. Het sneeuwt en het is guur. Gisteren hadden de Franse bergen al een voorproef van hoe het vanaf woensdag weer zal zijn. De zon overheerst in Frankrijk! Nog een paar actuele plaatjes en kijken dan naar de ontwikkelingen tot 8 mei als ook Val Thorens gaat sluiten. Komende week trouwens in Val Thorens Dutchweek en in Tignes de Family Jam.

mega_la-clusaz_balme2504

Opmerkelijk: La Clusaz nog open tot en met 30 april – dikke pret voor alle skiërs en snowboarders

Val_Claret-2016_0425_125000

Tignes Val Claret – skigebied nog in bedrijf tot en met 8 mei

48uur

Sneeuwverwachting komende 48 uur

Hier zie je de sneeuwverwachting vanaf vandaag voor de komende 48 uur. De Maurienne vallei (zie stippellijn) vormt de grens tussen het gebied in het noorden waar nog significante sneeuw valt, en het zuidelijke gebied waar geen neerslag weet door te dringen. In het zuiden is het gletsjerskigebied Les 2 Alpes nog open. In het noorden zijn dat La Clusaz, Val d’Isère, Tignes en Val Thorens. Daar kan dus nog maximaal 15cm sneeuw vallen vandaag en morgen.

ens2604

Ensemble vanaf 26 april

In de grafiek hierboven zie je links onder ion de hoek de meeste sneeuw die het Amerikaanse model verwacht. Verder vooral relatief droog en koel tot minimaal 3 mei. Daarna een geleidelijke temperatuursteiging. De verticale stippellijn geeft het einde van het seizoen aan in Val Thorens. Da’s een gemakkelijke voorspelling voor een weerman.

sneeuwzondag

Europees model zondag

Het Europese weermodel heeft ook na morgen nog wat sneeuw voor de Franse Alpen. Om te beginnen komende zondag al. Je ziet dat de neerslag alle skigebieden zou omvatten.

sneeuw5mei

Europees model volgende week donderdag

Na weer een reeks zonnige dagen met wolkenvelden kan dan donderdag nog eens een front minimaal de noordelijke helft van de Franse Alpen aandoen. We moeten hier een slag om de arm houden omdat in het Amerikaanse model bijna die hele week zonnig verloopt.

1mei

Hier zie je op de kaart hoe steeds een uitloper van het Azorenhoog de luchtdruk in de Franse Alpen hoger kan gaan houden. Je ziet ook dat het een grillige vorm is die in elke opeenvolgende modelrun weer behoorlijk anders zal ogen. Blijf op wintersportweerman.nl gewoon volgen hoe het weer zich in de Franse skigebieden die nog open zijn ontwikkelt.   Zeker boeiend natuurlijk voor de bezoekers van Dutchweek Val Thorens en de Family Jam in Tignes. Wie gaat? Veel plezier en we hopen de foto’s te zien.

Schermafdruk 2016-04-25 14.55.00

Op Wintersportweerman.nl blijven we doorgaan met berichtgeving over het weer in de Franse skigebieden en later ook in heel Frankrijk als de Nederlanders en Belgen uitzien naar de zomervakantie. Namens France Montagnes en Atout France danken we voor de aandacht en het meedenken met de serie weerberichten speciaal voor de Franse skigebieden die we dit seizoen voor het eerst hebben gebracht. Komend seizoen zijn we daarmee weer terug en hoe!

Sluitingsdata skigebieden

30 april
Les 2 Alpes
La Clusaz

1 mei
Val d’Isère

8 mei
Tignes
Val Thorens

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.