elm2402

Elm in Noordoost-Zwitserland

Tussenhoog is toch een magisch woord! Het staat synoniem met droomdagen. Zoals vandaag. Na regen op zondag en maandag is het vannacht overal gaan sneeuwen en zie je nu overal dit soort plaatjes. Nu ja overal…

Eric heeft vanochtend deze beelden gestuurd uit Zell am See Kaprun. Daar heeft het vannacht wel gevroren maar minimaal gesneeuwd of helemaal niet. Kijken we even terug naar het weerbericht van twee dagen geleden dan zie je wat ik toen met jullie deelde…

sneeuwverw2202

Tot het weekeinde is dit wat er gaat neerdalen – wees teleurgesteld wie teleurgesteld wil zijn

Deze kaart toonde toen heel duidelijk dat bepaalde regio’s in Oostenrijk mogelijk amper sneeuw zouden krijgen. Nou dat is exact zo uitgekomen. Het onderschrift is origineel van twee dagen geleden. En dat meen ik ook. Waarom zou je teleurgesteld zijn? Ik blijf erop hameren dat de wens van puur witte plaatjes een soort McDonalds of Disney wintersport is. Dat je steeds een soort standaard droomplaatje wilt zien in plaats van de natuur zoals ze is. Waarom zou je in de KROKUSVAKANTIE niet blij kunnen zijn met een groene wegberm waar je sneeuwklokjes en krokusjes ziet doorkomen? Ik heb als paraglider wel makkelijk praten. Juist die groene lappen gras markeren het begin van het thermiekseizoen. Nu ja als platform willen we iedereen zijn gevoelens bij elke situatie respecteren. Toch kiezen we voor een bepaald soort “evangelisatie” van de weaardering van de Alpen en de skigebieden hoe ze zich ook aan ons openbaren. Kijk maar eens…

Deze is dus speciaal voor Eric! Super bedankt voor je plaatjes want ze zijn een goede aanvulling bij het weerbericht vanochtend.

neuschnee1tag-2402

Vooral in Zwitserland en dan specifiek vanaf het Berner Oberland naar de Säntis in Noordoost-Zwitserland heeft het meer gesneeuwd. De naam dump net waardig. Elders is het centimeterwerk geworden. Hoewel we zo ook zien dat er lokaal in Oostenrijk ook meer is neergedaald. Zoals gewoonlijk weer eerst de plaatjes – en masse worden die nu via Whatsapp opgestuurd naar +31 644123111.

oberseenaefels2402

Obersee Näfels in Noordoost-Zwitserland

pizol2402b

Pizol in Noordoost-Zwitserland

pizol2402

Ook Pizol

saentis2402

Säntis in Noordoost-Zwitserland

Tja, het is geen partner regio maar ik hou natuurlijk een zwak voor Noordoost-Zwitserland. De wieg van mijn oma heeft er gestaan…. snel door naar het Berner Oberland waar Marc Hendriksen momenteel verblijft….

hasliberg2402

Meiringen-Hasliberg in Berner Oberland Foto: Marc Hendriksen

montafon2402

Silvretta Montafon

Vooral het westen van Oostenrijk is het al Kaiserwetter… je ziet het hier in Montafon in Vorarlberg. verder naar het oosten hangt nog veel bewolking en sneeuwt het nog geregeld.

tauplitz2402a-crop

In Die Tauplitz in Stiermarken en dus ver naar het oosten (filevrij want niet langs München) scheen vanochtend al even de zon…

scooter2402

Maar toen sneeuwde het alweer…

sneeuwscheppend

… en moest er ook weer geschept worden.

Obertauern ligt ook redelijk oostelijk en daar dus ook nog de nodige wolken vanochtend…

obertauern2402

Een “ruige” sneeuwplaat uit Obertauern

Hier langs de hoofdkam gaat in het weekeinde natuurlijk veel sneeuw vallen…

Nog twee plaatjes uit Kleinwalsertal waar men na overvloedige regen vanochtend erg blij wakker werd met 8 cm sneeuw! Wil je nog mee van 13 t/m 16 maart kijk dan hierrr. We hebben al een mooie ploeg van 12. Er kunnen nog wel een paar bij.

hirschegg2402

Hirschegg Kleinwalsertal

riezlern2102

Riezlern Kleinwalsertal

Je hebt altijd baas boven baas. En zo sneeuwde het in Sölden al eerder dan elders. Met deze leuke foto als gevolg…

sneeuwengels

Sölden gisteravond Foto: Wouter Leuven

En we moeten nog even naar Sauerland!

kindjeswinterberg2402

Wintersport-Arena Sauerland vanochtend

Wat zal die vader blij zijn in deze mooie condities met zijn kindjes. Vast een Nederlander!

schmallenberg2402

Wintersport-Arena Sauerland vanochtend

En het sneeuwde vanochtend al weer!

eerstesneeuw

Verwachte sneeuw tot morgenavond

Vandaag dus Kaiserwetter. Morgen weer sneeuw. Zo veel of weinig als je op de kaart ziet. Sneeuwgrens lijkt prima.

zuidkant

Verwachte sneeuw aan zuidkant tot zondagmiddag

En dan is dus echt de zuidkant aan de beurt. Kijk nog eens in het weerbericht voor Dutchweekend Italia hoe het allemaal gaat gebeuren. Het staat heel mooi steady in de weermodellen.

accuwest2402

Accumulatie tot 1 maart

De 200mm neerslag is uit beeld. Dat was natuurlijk ook een uitschieter in het model. Maar 100mm kunnen we halen en dat is bij die temperaturen 150cm sneeuw.

accuoost2402

Accumulatie tot 1 maart

En deze keer doet ook Zuid-Tirol en dus ook ons Val Gardena grandioos mee.

zuidtirol2402

Ensemble zuidkant

Kijk nog maar eens in het ensemble voor die regio. Je ziet al het koude en zonnige verdere verloop. De zuidkantgangers zijn de mazzelaars volgende week. Zij krijgen duidelijk meer zon na de dump. De noordkant heeft dan weer een aardig zonnig weekeinde voordat het daar ook bewolkt raakt.

koudoostenrijk

Ensemble noordkant (Oostenrijk)

In het ensemble voor de noordkant is heel mooi te zien hoe koud we verder gaan. Alleen morgen stijgt de sneeuwgrens kort voor hij weer zakt. En dan in het weekeinde natuurlijk even Föhnig maar wel droog en zonnig daarbij! Maandag en dinsdag sneeuwt het dan al licht aan de noordkant. Woensdag nog eens zon. Daarna de fase tussen 2 en 7 maart die erg sneeuwrijk lijkt uit te pakken. De krokusgangers hebben woensdag waarschijnlijk hun laatste zonnige dag. Skibrillen mee!

glijbaan2402

Dump einde tweede krokusweek

Zo ziet die glijbaan eruit vanaf donderdag. Ellendige dagen thuis dus je kunt maar beter in de bergen zitten. Of ga eens een dagje naar SnowWorld. Daar is nu een mooie kortingsactie 2 uur = 4 uur.

elninjo2402

Oceaanwater nu in vergelijking met begin januari

Uit steeds meer hoeken hoor je nu over een koude aanloop naar het voorjaar. Tja dat hoeft niet te verbazen als je kijkt hoe de El Ninjo nu eindigt en hoe koud de hele noordelijke Atlantische Oceaan aan het worden is. Eigenlijk hoeft alleen de Noordzee nog even onder normaal te komen en dan heb je de receptuur voor een voorjaar à la 2013. Was wel een hele andere situatie toen hoor. Kijk maar…

maart2013

Ja zo koud was de Noordzee toen met verder juist een warme oceaan. Ik meen dat toen de Oostzee ook extreem veel ijs had en dat we echt in een gure oostenwind bleven. Dit keer komt de kou niet uit het oosten maar uit noordwest. Alleen komend weekeinde en begin volgende week waait de wind wel uit oost als de Alpen in de greep zijn van Italiaanse depressie.

pluim2402

Zo gaat Nederland dus verder. Ik vind het koud. En die hele eerste zigzag is aardig mooi winterweer!

dauwpunt2402

En omdat de dauwpunten steady onder nul blijven krijgen we gewoon een ijsvloertje! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

57 reacties

Gesloten voor reacties.