Vandaag is er nog op uitgebreide schaal bewolking in de Alpen. In het oosten van Oostenrijk sneeuwt het nog. In Zwitserland heerst weer een typische situatie met mist in de dalen en strak blauwe hemel op de berg. Morgen zet het Kaiserwetter door en worden de plaatjes nog mooier. Hoewel? Die bewolking maakt het eigenlijk pas echt droomachtig. [fbphotos id=”549333738434169″] Wat een serie uit Zwitserland is dit! De Frank is duur maar de bergen niet minder mooi![dc_slider slider=”11099″ captions=”true”]Ik heb heel weinig tijd voor een uitgebreide analyse vanochtend. Ik stip even aan dat de modellen woensdag al totaal uit elkaar gaan. Zie hierboven. Zoek de zeven… ehhhh het grote verschil. Klaar als een klontje toch. Thialf wint, Thialf verliest, Thialf wint, Thialf verliest, Thialf wint…. 

pluim1302_00

De vlag kan uit! Witte rook! De hele pluim is om vanochtend. Van het Europese model dan. De controlerun was al dagen eigenwijs winters. De hoofdrun volgde regelmatig. Maar nu pas zien we de hele bundel van meest waarschijnlijke lijntjes onder nul duiken vanaf de 20e. Ehhhh… wat was mijn zesde boude voorspelling ook al weer van 3 dagen geleden. Ik knijp mezelf in mijn arm om dit te geloven. En aangezien het KNMI dit model slaafs volgt weten we al wat zij vanmiddag gaan schrijven voor 24 t/m 28 feb: 60% kans op aanhoudend koud winterweer en 40% kans op verzachting. Of iets als: aanvankelijk nog koud winterweer met vanaf de 26e een grotere kans op verzachting.

Europe_2013021300_td2m_240

Pakken we de hoofdrun vandaag dan is deze vriezend tot het gaatje. Met al drie ijsdagen op 21, 22 en 23 februari en eigenlijk 20 februari op de wip erbij. Ik plaats hierboven de kaart met de dauwpuntstemperatuur voor heel Europa, omdat we gisteren en eergisteren allemaal de macht van het dauwpunt hebben kunnen zien toen onze sloten zowat bij +0,5°C dichtvroren. Maar in deze berekening is de “gewone temperatuur” ook dik onder nul. 

Surf nog ff naar Bizztravel voor mijn laatste video.

Kijk als je Duits kunt ook op skiwetter.de waar collega Julian fanatiek aan het weerbloggen is geslagen!

Later nog wat meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.