Vandaag is er nog op uitgebreide schaal bewolking in de Alpen. In het oosten van Oostenrijk sneeuwt het nog. In Zwitserland heerst weer een typische situatie met mist in de dalen en strak blauwe hemel op de berg. Morgen zet het Kaiserwetter door en worden de plaatjes nog mooier. Hoewel? Die bewolking maakt het eigenlijk pas echt droomachtig. [fbphotos id=”549333738434169″] Wat een serie uit Zwitserland is dit! De Frank is duur maar de bergen niet minder mooi![dc_slider slider=”11099″ captions=”true”]Ik heb heel weinig tijd voor een uitgebreide analyse vanochtend. Ik stip even aan dat de modellen woensdag al totaal uit elkaar gaan. Zie hierboven. Zoek de zeven… ehhhh het grote verschil. Klaar als een klontje toch. Thialf wint, Thialf verliest, Thialf wint, Thialf verliest, Thialf wint…. 

pluim1302_00

De vlag kan uit! Witte rook! De hele pluim is om vanochtend. Van het Europese model dan. De controlerun was al dagen eigenwijs winters. De hoofdrun volgde regelmatig. Maar nu pas zien we de hele bundel van meest waarschijnlijke lijntjes onder nul duiken vanaf de 20e. Ehhhh… wat was mijn zesde boude voorspelling ook al weer van 3 dagen geleden. Ik knijp mezelf in mijn arm om dit te geloven. En aangezien het KNMI dit model slaafs volgt weten we al wat zij vanmiddag gaan schrijven voor 24 t/m 28 feb: 60% kans op aanhoudend koud winterweer en 40% kans op verzachting. Of iets als: aanvankelijk nog koud winterweer met vanaf de 26e een grotere kans op verzachting.

Europe_2013021300_td2m_240

Pakken we de hoofdrun vandaag dan is deze vriezend tot het gaatje. Met al drie ijsdagen op 21, 22 en 23 februari en eigenlijk 20 februari op de wip erbij. Ik plaats hierboven de kaart met de dauwpuntstemperatuur voor heel Europa, omdat we gisteren en eergisteren allemaal de macht van het dauwpunt hebben kunnen zien toen onze sloten zowat bij +0,5°C dichtvroren. Maar in deze berekening is de “gewone temperatuur” ook dik onder nul. 

Surf nog ff naar Bizztravel voor mijn laatste video.

Kijk als je Duits kunt ook op skiwetter.de waar collega Julian fanatiek aan het weerbloggen is geslagen!

Later nog wat meer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.