Vorig seizoen al richte ik een blogcategorie “bikiniski” in. Klik op het woord en je ziet de blote berichtgeving van afgelopen seizoen (nee, eerst dit weerbericht even lezen!). En BIKINISKI schrijven we komende maandag en dinsdag met hoofdletters. De video van bovenstaande still staan onderaan dit bericht (nee, eerst dit weerbericht even lezen!). En dat weerbericht valt erg mee hoor. Dit bericht is natuurlijk een uitbreiding van en aanvulling op mijn Bizztravel weervideo van vanochtend. O ja, geschreven vanuit Haus Tirol in Brixen im Thale waar het net als in heel Oostenrijk vandaag schitterend weer is bij lichte vorst.

En het grote verschil is dat er in de modellen geen sprake meer is van een zondvloed in de Franse Alpen. Ik hou nog een slag om de arm omdat de weergoden altijd nog onverwacht kunnen toeslaan. Gister melde de Franse bergmeteo nog: La nuit suivante, c’est un véritable déluge qui se déverse. De nacht op zaterdag treedt er een ware zondvloed op. En dat statement komt na de melding dat in de avond al bergbeken buiten hun oevers kunnen gaan. Nu is de neerslaghoeveelheid in de modellen ineens gehalveerd. Ik hecht wel waarde aan de berekening van meteoexploration hierboven tot zondag eind van de ochtend. De halve meter gaat gehaald worden boven 1800 tot 2000m in de Franse Alpen en verrassend genoeg zet de sneeuw toch heel goed door naar het oosten. Vrijdag en zaterdag ligt de sneeuwgrens in Oostenrijk alleen in Vorarlberg op 1000m. Naar het oosten toe houden we evengoed sneeuw. Alleen zondag gaat het regenen tot 1400m in deze berekening. Lokaal weerbericht zegt 1500.

En daarna? Daarna wordt het warm. Echt warm. In de Franse Alpen al vrijdagmiddag. En met GRAND BEAU. Kortom: BIKINISKI. Wie daarover zeurt is niet goed wijs. Dat is een kans die je moet grijpen. Dus op allemaal de Bizztravel Sneeuwhoogte app downloaden en doorsturen die bikiniplaatjes. Of ook blote mannentorso’s zoals in de Russische video onderaan (nee, eerst dit weerbericht verder lezen). In het hele Alpengebied dan zondag en maandag. Zon en zeer warm. Zoals ik in de video al zeg: even dooiwax op je ski’s en gewoon gaan met die banaan.

Kijken we natuurlijk naar het ensemble van hoe het verder gaat. Hierboven een ensemble voor Les Menuires. Wat mij betreft kan de vlag uit, want mijn BV3 lijkt te gaan uitkomen: de terugkeer van de winter na kerst en voor de jaarwisseling. Maar ik zal eerlijk zijn: om op 3-0 te komen moet het in Sauerland ook overdag gaan vriezen na Kerst en daarvoor moet ik nog even duimen. En als het op 28 of 29 december weer zachter wordt heb ik ook verloren. Als het grijze emsemblegemiddelde eruit rolt tot 2 januari en de lijn daarna ook laag blijft dan scoor ik het punt. Als de 00u hoofdrun of controlerun uitkomt staat het 2-1. Wat we sowieso kunnen vaststellen is dat het 25, 26 en 27 december weer stevig sneeuwt langs de noordkant. Zuidkant alleen de 25e maar dan flink. En bij een weer veel gunstiger sneeuwgrens. Franse Alpen niet hoger dan 1400m en vaak een stuk lager. Oostenrijk niet hoger dan 1000m en vaak een stuk lager. De warme bikinidagen zijn dan weer vergeten. Wel nog even doorduimen voor een extra lage sneeuwgrens. Een boeiend vakantieweekje wordt het!

Inspiratie hoop ik! Stuur je eigen bikinifoto’s in met de Bizztravel Sneeuwhoogte app. Of zet je eigen video’e op Youtube. Of stuur me met wetransfer.com dan plaats ik desnoods anoniem op mijn eigen Youtube. Daar vind je vanochtend trouwens ook mijn eerste video met Meteo Tips. Zie hierrrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

61 reacties

Gesloten voor reacties.