Piemonte, Valle d’Aosta en Lombardije beleven een zuidkantdump of -dumps van jewelste. Vandaag ingeluid door een ware Föhnstorm.

Bij Maloja als ik het goed zie is 122km/u gemeten. Op het Jungfraujoch zelfs 143 km/u.

En de regen klatert lekker door. Dit is de stand van 22 uur. Op deze pagina wordt geactualiseerd hoeveel er sinds vrijdag gevallen is.

Met deze weerkaart met een nu dalende sneeuwgrens. Heel even kan dat 1500m bereiken maar dan steigt het alweer. In principe wordt alle eerder gevallen sneeuw weer van de gletsjers gespoeld.

De GFS laat het ook langer regenen aan de zuidkant. Over 10 dagen gaat het maar door.

De Zwitserse weerdienst wijst op de Omega blokkade die het slechte weer in het westen in stand houdt. In het oosten van Duitsland is het gewoon aangenaam herfstweer.

Aan de jetstream kun je zien dat deze blokkade ver naar het oosten ligt. Moskou vormt de kern van het hoog. Dat houdt de ellende in het westen in stand.

En wat voor een ellende. Krankzinnige regen in Lobardije. Wat een pieken ook midden van de maand weer.

En hier voor de Mont Blanc. Met sneeuw, sneeuwer, sneeuwst. Maar wel in de nacht op maandag voor het laatst 100% kans op sneeuw.

Hier de drukontwikkeling bij Moskou. Inderdaad wel 10 dagen blokkade. Daarna kan het weer alle kanten op. Dus ook voor de herfstvakantie.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.