Piemonte, Valle d’Aosta en Lombardije beleven een zuidkantdump of -dumps van jewelste. Vandaag ingeluid door een ware Föhnstorm.

Bij Maloja als ik het goed zie is 122km/u gemeten. Op het Jungfraujoch zelfs 143 km/u.

En de regen klatert lekker door. Dit is de stand van 22 uur. Op deze pagina wordt geactualiseerd hoeveel er sinds vrijdag gevallen is.

Met deze weerkaart met een nu dalende sneeuwgrens. Heel even kan dat 1500m bereiken maar dan steigt het alweer. In principe wordt alle eerder gevallen sneeuw weer van de gletsjers gespoeld.

De GFS laat het ook langer regenen aan de zuidkant. Over 10 dagen gaat het maar door.

De Zwitserse weerdienst wijst op de Omega blokkade die het slechte weer in het westen in stand houdt. In het oosten van Duitsland is het gewoon aangenaam herfstweer.

Aan de jetstream kun je zien dat deze blokkade ver naar het oosten ligt. Moskou vormt de kern van het hoog. Dat houdt de ellende in het westen in stand.

En wat voor een ellende. Krankzinnige regen in Lobardije. Wat een pieken ook midden van de maand weer.

En hier voor de Mont Blanc. Met sneeuw, sneeuwer, sneeuwst. Maar wel in de nacht op maandag voor het laatst 100% kans op sneeuw.

Hier de drukontwikkeling bij Moskou. Inderdaad wel 10 dagen blokkade. Daarna kan het weer alle kanten op. Dus ook voor de herfstvakantie.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.