arcticomm_webcam-nuuk-0906

Je zult er maar wonen! Nuuk in Groenland. Zie de webcam ook live. Kijk dat het in Nederland aan de koele kant is, ach… 16ºC in plaats van 20ºC. Als de zon schijnt levert dat nog prima aardbeien op. Maar in Nuuk in Groenland zijn ze met hun junitemperatuur de laatste 3 jaar van een ogenschijnlijk stabiele 5,5ºC omlaag gekukeld naar 1,5ºC,. Kijk zelf maar!

ScreenHunter_2300 Jun. 07 07.44

Met een beetje fantasie zie je in deze grafiek die in 1958 begint ook keurig het overbekende klimaatverloop van de PDO terug: afkoelend tot begin jaren zeventig (na sterke opwarming in de 30-er en 40–er jaren), opwarmend naar de super El Ninjo van 1998, daarna stabiel tot licht afkoelend… ehhh dat laatste is wereldwijd. In Nuuk is het niet gezellig meer. Kun je toch wel spreken van een temperatuurcrash. Juni is nog niet voorbij natuurlijk en dus moeten we dit volgen. Hierrrr is het databestand dus kun je alles zelf verifiëren. Begin juli maken we de balans op.

ScreenHunter_2299 Jun. 07 07.42

En dat moeten we zeker ook begin januari doen als we het jaargemiddelde voor heel 2015 hebben. Ook hier is de val toch wel erg diep. Naar de laagste waarde sinds het begin van de tijdreeks. Die aardbeienboer die in 2010 begon met een akkertje vol locally grown Nuuk aardbeien heeft er nu al weer spijt van.

ScreenHunter_2298 Jun. 07 07.31

 

Maar er zijn goede kansen voor de wintersport op Groenland. Zomerskiën zonder eerst moeizaam de gletsjer op te hoven klimmen. Nee gewoon in Nuuk aan Zee! Normaalgesproken (als dat al bestaat) had al 20% van het landoppervlak van Groenland smelt moeten vertonen. Dit jaar zitten we pas net op 5%. Niet eerder is zo’n trage smelt gemeten. Volg het verdere verloop van die smeltgrafiek via deze webpagina van het Deens meteorologisch instituut.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.