arcticomm_webcam-nuuk-0906

Je zult er maar wonen! Nuuk in Groenland. Zie de webcam ook live. Kijk dat het in Nederland aan de koele kant is, ach… 16ºC in plaats van 20ºC. Als de zon schijnt levert dat nog prima aardbeien op. Maar in Nuuk in Groenland zijn ze met hun junitemperatuur de laatste 3 jaar van een ogenschijnlijk stabiele 5,5ºC omlaag gekukeld naar 1,5ºC,. Kijk zelf maar!

ScreenHunter_2300 Jun. 07 07.44

Met een beetje fantasie zie je in deze grafiek die in 1958 begint ook keurig het overbekende klimaatverloop van de PDO terug: afkoelend tot begin jaren zeventig (na sterke opwarming in de 30-er en 40–er jaren), opwarmend naar de super El Ninjo van 1998, daarna stabiel tot licht afkoelend… ehhh dat laatste is wereldwijd. In Nuuk is het niet gezellig meer. Kun je toch wel spreken van een temperatuurcrash. Juni is nog niet voorbij natuurlijk en dus moeten we dit volgen. Hierrrr is het databestand dus kun je alles zelf verifiëren. Begin juli maken we de balans op.

ScreenHunter_2299 Jun. 07 07.42

En dat moeten we zeker ook begin januari doen als we het jaargemiddelde voor heel 2015 hebben. Ook hier is de val toch wel erg diep. Naar de laagste waarde sinds het begin van de tijdreeks. Die aardbeienboer die in 2010 begon met een akkertje vol locally grown Nuuk aardbeien heeft er nu al weer spijt van.

ScreenHunter_2298 Jun. 07 07.31

 

Maar er zijn goede kansen voor de wintersport op Groenland. Zomerskiën zonder eerst moeizaam de gletsjer op te hoven klimmen. Nee gewoon in Nuuk aan Zee! Normaalgesproken (als dat al bestaat) had al 20% van het landoppervlak van Groenland smelt moeten vertonen. Dit jaar zitten we pas net op 5%. Niet eerder is zo’n trage smelt gemeten. Volg het verdere verloop van die smeltgrafiek via deze webpagina van het Deens meteorologisch instituut.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.