*** BREAKING NEWS: GFS06u berekend voor woensdag en donderdag stralend weer in de Alpen en een veel taaiere wintersituatie met ook nieuwe winterkansen voor de Lage Landen. ***

De oorspronkelijke tiotel van dit weerbericht in wording was: Zondag&maandag en woensdag&donderdag sneeuwval Alpen én Noorse Fjorden. Zie ook de url. Dat moet ik nu helemaal omgooien. Arme Noren. Met de nieuwe berekening moeten zij weer op een houtje bijten. Nu ja: dat weertje op de foto hierboven is prima te pruimen natuurlijk. [dc_slider slider=”10091″ captions=”true”]In mijn oude tekst startte ik met: zondag valt de dooi met dikke klaterregen (eerst ijzel!) in in de Lage Landen. Met de nieuwe GFS06u kaarten kan ik daar tegenover zetten: evengoed komt de neerslag vooral in de nacht op maandag. Afgezwakt en kouder. Sneeuw en ijzel. Verkeerschaos in de ochtendspits.

temperatuurverloop winter 1963

 

Met een beetje geluk hebben we dan net de langste koudegolf sinds 50 jaar gescoord. Daarvoor moet het zaterdag de hele dag in De Built blijven vriezen en moeten er nog twee nachten kouder dan -10°C worden. Vannacht was -8,6°C net niet goed genoeg. Als het lukt hebben we een koudegolf van 13 dagen en die was er voor het laatst in…… jawel de beruchte winter van 1962/1963! Een evenaring dus. Deze feiten hebben we te danken aan weer een uitstekend artikel van Meteoconsult. De grafiek hierboven is van wintergek.nl. En het gekste van alles is dat met de 06u GFS berekening ook een 14e ijsdag in zicht is (zie kaart).[dc_slider slider=”10064″ captions=”true”]In de GFS 00u en ook in de ECMWF00u (die is vanavond om half negen pas nieuw) hadden we nog twee dumps of dumpjes met een lage sneeuwgrens in de Alpen én in Noorwegen ( al twee weken strak blauw zie Stranda hierboven). Hierboven de weerkaarten van het tweede sneeuwmoment in de GFS00u als Fjord Norway echt de volle laag krijgt en de Alpen ook kans hebben op 10-20cm.[dc_slider slider=”10076″ captions=”true”]De GFS06 elimineert sneeuwval op woensdag en donderdag. Hier de kaarten voor woensdag 30 januari. Front opgelost. Strak blauw. Wat een verschil![dc_slider slider=”10084″ captions=”true”]Bij de nieuwe weerkaarten is het zoals we weten ensemble zien is geloven. De hele serie tot aan de 06u staat inmiddels hierboven. Deze zijn voor Nederland. We zien dat de neergang in temperatuur op de korte termijn na maandag – een scenario dat mijn BV5 nog kan redden – hooguit 30% kans heeft. Maar het is dus wel de hoofdrun nu en we hebben de neiging hiertoe al keer op keer in eerdere runs gezien. Ook van het Europese weermodel. 

ens230106uLesMenuires

Pakken we hem ook even voor een punt in de westelijke Alpen: Les Menuires. Hier zien we dat de sneeuwpiek voor zondag en maandag is afgezwakt en dat die voor woensdag en donderdag is verdwenen. We krijgen ook hier een gevoel voor hoe afwijkend de hoofdrun eventueel is. OK: hij is kouder dan het gemiddelde, maar ook dit gemiddelde zit aan de koele kant. De eerder nog gevreesde zeer zachte west-circulatie lijkt echt van de baan. En dumps zijn er tot 8 februari amper te bekennen. Wel zien we weer kansen voor winterse buien in de Lage Landen vanaf 4 februari (gisteren hadden we al een keer een heuse sneeuwstorm voor 7 februari op de kaarten). En ook zijn er weer kansen voor sneeuwval om de oost in Oostenrijk. Allemaal binnen dit nieuwe verrassende scenario.[dc_slider slider=”10107″ captions=”true”]Waar de omslag in het GFS model pas echt dramatisch uitpakt is de Wintersport-Arena Sauerland. In de GFS00u nog reële angst voor een te zachte westelijke stroming met regen tot op de toppen. En nu een zeer winterse hoofdrun en ook het ensemblegemiddelde prachtig neerwaarts bijgesteld. Zou dit uitkomen dan kan het gebied de huidige schitterende sneeuwsituatie met gemak vasthouden. Een graadje dooi overdag af en toe kan geen kwaad.  En ook de Wintersport-Arena-Sauerland mag hoop koesteren dat het nét koud genoeg blijft om ondanks misschien incidentele regen een mooi sneeuwdek te houden.En in de eerste week van februari zou het er mooi sneeuwen. 

Natuurlijk zijn we hier extreem aan het koffiedikkijken. Maar er is echt iets aan de hand: we hebben nu echt al veel van dit soort neerwaartse bijstellingen langs zien komen. Duim, duim, duim. Dat ik zelfs blij kan zijn met het afblazen van twee dumps in de Zillertal Arena waar ik vanaf zaterdag een week zit. Heeft een speciale reden. Geheimpje nog. Je weet het gauw genoeg.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.